Svet 3

03.06.2024.

13:52

"Predsednik je rekao da ne želi da bude odgovoran za početak trećeg svetskog rata"

Američki predsednik Džo Bajden ne želi da sukob sa Rusijom oko Ukrajine izazove globalni rat, rekao je portparol Bele kuće zadužen za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Izvor: Russia today

"Predsednik je rekao da ne želi da bude odgovoran za početak trećeg svetskog rata"
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Podeli:

On je to rekao samo nekoliko dana nakon što je Bela kuća potvrdila da je Bajden Kijevu dao dozvolu da koristi oružje koje je isporučeno izs SAD za napade duboko u Rusiji.

"Bili smo zabrinuti zbog eskalacije od samog početka ovog rata. I ta zabrinutost ostaje važeća", rekao je Kirbi za ABC News u nedelju. "Predsednik je rekao da ne želi da bude odgovoran za početak trećeg svetskog rata. Ne tražimo sukob sa Rusijom, još jednom nuklearnom silom", rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, Bajden je "shvatio sve posledice" dozvoljavanja Kijevu da koristi američko oružje "u svrhe odbrane".

On je ponovio da je Ukrajincima bilo dozvoljeno da gađaju samo baze, artiljerijske položaje i druge vojne lokacije "koje su Rusi koristili za stvaranje neke vrste tampon zona".

Bela kuća je ranije pojasnila da se zabrana upotrebe ATACMS raketa na ciljeve unutar Rusije nije promenila. Rusija je, međutim, saopštila da je Kijev već koristio ATACMS i drugo oružje dugog dometa za gađanje ciljeva na Krimu, Donbasu, kao i regionima Zaporožja i Hersona.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: