Svet 4

27.05.2024.

12:02

Jezive pretnje iz Rusije; "Zasuće vas radioaktivni pepeo"

Predstavnik Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev zapretio je u nedelju Poljskoj "radioaktivnim pepelom".

Izvor: Klix.ba

Jezive pretnje iz Rusije; "Zasuće vas radioaktivni pepeo"
Profimedia

Podeli:

Ova pretnja stigla je kao reakcija na izjave poljskog ministra spoljnih poslova Radoslava Sikorskog za vikend o upotrebi nuklearnog oružja.

Sikorski je za britanski Gardijan rekao kako će SAD reagovati ako Rusija upotrebi nuklearno oružje protiv Ukrajine

"Amerikanci su rekli Rusima – ako lansirate nuklearno oružje, čak i ako nikoga ne ubije, mi ćemo sve vaše ciljeve (pozicije) u Ukrajini pogoditi konvencionalnim oružjem i sve ih uništiti," rekao je Sikorski.

Medvedev je na društvenoj platformi Iks rekao da Sjedinjene Američke Države nisu tako nešto rekle jer su "opreznije".

"Američki napad na naše mete značio bi početak svetskog rata, ministar spoljnih poslova zemlje kao što je Poljska to treba da razume," rekao je Medvedev.

Prema Medvedevu, poljski predsednik Andžej Duda zatražio je raspoređivanje američkog taktičkog nuklearnog oružja u Poljskoj.

"Varšava neće biti izostavljena i sigurno će dobiti svoj dio radioaktivnog pepela. Želite li stvarno tako nešto?" dodao je Medvedev.

U aprilu je Duda izjavio da je Poljska spremna prihvatiti raspoređivanje NATO-vog nuklearnog oružja kao protutežu raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Sikorski je očigledno mislio na događaje s kraja 2022. godine, kada su američki mediji više puta izvijestili da je Vašington uveren da se Kremlj priprema upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Kremlj je tada navodno jasno dao do znanja da Bela kuća neće odgovoriti nuklearnim napadom, već na drugi učinkovit način.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: