Svet 16

24.05.2024.

12:38

Spreman je; Putin zamrzava rat?

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je spreman da zaustavi rat u Ukrajini ako se postigne dogovor o prekidu vatre koji priznaje trenutne linije ratišta, tvrde ruski izvori.

Izvor: Dejli mejl, Rojters

Spreman je; Putin zamrzava rat?
Profimedia

Podeli:

Tri izvora, upoznata s razgovorima u Putinovom okruženju, rekli su Rojtersu da je ruski lider izrazio frustraciju maloj grupi savetnika zbog, kako on smatra, pokušaja da se zaustave pregovori koje podržava Zapad i odluke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da prekine sve razgovore za postizanje primirja s Rusima.

"Putin može da se bori koliko god je potrebno, ali Putin je takođe spreman za prekid vatre – da zamrzne rat", rekao je drugi izvor, visokopozicionirani zvaničnik koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlju, preneo je.

On je, kao i ostali koji su govorili za Rojters, zahtevao anonimnost. Rojters je razgovarao s ukupno pet ljudi koji rade ili su radili s Putinom na višem nivou, u političkom i poslovnom svetu.

Peti izvor nije komentarisao zamrzavanje rata na trenutnim linijama fronta.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtev Rojtersa za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno stavio do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, rekavši da zemlja ne želi večni rat.

Iz ministarstava spoljnih poslova i odbrane Ukrajine nisu odgovorili na pitanja.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: