Svet 0

23.05.2024.

20:20

Kina je krenula; Tajvan podigao mlazne avione, sve jedinice u pripravnosti: Nećemo bežati

Tajvan je danas podigao mlazne avione i stavio raketne, pomorske i kopnene jedinice u pripravnost zbog kineskih vojnih vežbi koje se izvode oko samoupravnog ostrva gde je novi predsednik preuzeo dužnost ove nedelje.

Izvor: latimes.com

Kina je krenula; Tajvan podigao mlazne avione, sve jedinice u pripravnosti: Nećemo bežati
Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Podeli:

Kineska vojska saopštila je da su njene dvodnevne vežbe oko Tajvana kazna za separatističke snage koje traže nezavisnost.

Peking tvrdi da je Tajvan deo kineske teritorije, a Narodnooslobodilačka armija skoro svakodnevno šalje mornaričke brodove i ratne avione u Tajvanski moreuz i druga područja oko ostrva kako bi istrošili odbranu Tajvana i zastrašili svoj narod, koji čvrsto podržava svoju de fakto nezavisnost.

Kineska "iracionalna provokacija ugrozila je regionalni mir i stabilnost", navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva odbrane. Rečeno je da Tajpej neće tražiti sukobe, ali "neće bežati od jednog".

"Ovaj izgovor za izvođenje vojnih vežbi ne samo da ne doprinosi miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, već pokazuje i njegovu hegemonističku prirodu", navodi se u saopštenju.

U svom inauguracionom obraćanju u ponedeljak, tajvanski predsednik Vilijam Laj pozvao je Peking da prekine svoje vojno zastrašivanje i obećao da "neće popustiti niti provocirati" rukovodstvo Komunističke partije.

Predsednik, takođe poznat kao Lai Ching-te, rekao je da traži dijalog sa Pekingom, zadržavajući trenutni status Tajvana i izbegavajući sukobe koji bi mogli da privuku glavnog saveznika ostrva, Sjedinjene Države, i druge regionalne partnere kao što su Japan i Australija.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: