Svet 0

23.05.2024.

20:20

Kina je krenula; Tajvan podigao mlazne avione, sve jedinice u pripravnosti: Nećemo bežati

Tajvan je danas podigao mlazne avione i stavio raketne, pomorske i kopnene jedinice u pripravnost zbog kineskih vojnih vežbi koje se izvode oko samoupravnog ostrva gde je novi predsednik preuzeo dužnost ove nedelje.

Izvor: latimes.com

Kina je krenula; Tajvan podigao mlazne avione, sve jedinice u pripravnosti: Nećemo bežati
Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Podeli:

Kineska vojska saopštila je da su njene dvodnevne vežbe oko Tajvana kazna za separatističke snage koje traže nezavisnost.

Peking tvrdi da je Tajvan deo kineske teritorije, a Narodnooslobodilačka armija skoro svakodnevno šalje mornaričke brodove i ratne avione u Tajvanski moreuz i druga područja oko ostrva kako bi istrošili odbranu Tajvana i zastrašili svoj narod, koji čvrsto podržava svoju de fakto nezavisnost.

Kineska "iracionalna provokacija ugrozila je regionalni mir i stabilnost", navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva odbrane. Rečeno je da Tajpej neće tražiti sukobe, ali "neće bežati od jednog".

"Ovaj izgovor za izvođenje vojnih vežbi ne samo da ne doprinosi miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, već pokazuje i njegovu hegemonističku prirodu", navodi se u saopštenju.

U svom inauguracionom obraćanju u ponedeljak, tajvanski predsednik Vilijam Laj pozvao je Peking da prekine svoje vojno zastrašivanje i obećao da "neće popustiti niti provocirati" rukovodstvo Komunističke partije.

Predsednik, takođe poznat kao Lai Ching-te, rekao je da traži dijalog sa Pekingom, zadržavajući trenutni status Tajvana i izbegavajući sukobe koji bi mogli da privuku glavnog saveznika ostrva, Sjedinjene Države, i druge regionalne partnere kao što su Japan i Australija.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: