Svet 13

17.05.2024.

8:01

Rusi su "udareni" žestoko, gore Mig-ovi, Kinžali... VIDEO

Desetine dronova napalo je Sevastopolj i obližnju Balaklavu u ranim jutarnjim satima, uzrokujući delimične nestanke struje.

Izvor: B92.net, Index.hr, Beta/AFP

Rusi su "udareni" žestoko, gore Mig-ovi, Kinžali... VIDEO
Tanjug/(Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP

Podeli:

"Ruske jedinice protivvazdušne odbrane uništile su desetine bespilotnih letelica i više od pet pomorskih dronova", rekao je Mihail Razvožajev, zvaničnik Sevastopolja koga su postavili Rusi.

Razvožajev je rekao da hitne službe prate situaciju i da tehničari rade na obnavljanju napajanja.

Oglasilo se i rusko Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da je noćas uništeno ili presretnuto više od 100 ukrajinskih dronova tokom napada izvršenih na jugozapad ruske teritorije i na Krimsko poluostrvo.

To ministarstvo je navelo je da je vojska neutralisala 51 vazdušni dron upućen na Krim, 44 iznad regiona Krasnodar, šest iznad Belgorodske oblasti i jedan iznad Kurske oblasti.


Tokom noći pomorska vazduhoplovna odbrana i patrolni brodovi Crnomorske flote uništili su šest pomorskih dronova u vodama Crnog mora.

S druge strane, na društvenim mrežama pojavila se informacija da su ukrajinske snage uništile dva ruska Mig-a 31, nosače supersoničnih Kinžal raketa, kao i skladište municije na vojnom aerodromu Belbek. Naoad se, kako s enavodi, dogodio 15. maja.

Objavljeni su i satelitski snimci koji to dokazuju.

Dronovi i projektili su rano jutros pogodili i rafineriju nafte i luku u ruskom gradu Novorosijsku, uzrokujući eksplozije i nestanke struje, javio je ruski Telegram kanal Astra.

Lokalni stanovnici prijavili su da su tokom noći čuli najmanje osam eksplozija u Novorosijsku. Raketa je pogodila luku i izazvala požar, rekli su stanovnici. Napadnuti su i terminal mazuta u Novorosijsku i terminal Transnjefta. Novorosijsk je navodno ostao bez struje tokom napada.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije izvestilo je 31. marta da Rusija jača odbranu luke Novorosijsk kako bi zaštitila Crnomosku flotu od mogućih ukrajinskih napada.

Rusija je povukla većinu svojih brodova Crnomorske flote sa orima 2023. godine i premestila ih u Novorosijsk. Ovaj potez usledio je nakon niza razornih ukrajinskih napada, uključujući i raketni napad na štab flote u Sevastopolju 22. septembra. Luka Novorosijsk nalazi se na ruskoj obali Crnog mora, u južnom regionu Krasnodarskog kraja.

Ukrajinske snage su takođe napale nekoliko naselja u blizini Belgoroda, oštetivši benzinsku pumpu i ubivši dve osobe, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov. Izveštaji o raketnim i bespilotnim napadima na Belgorodsku oblast, koja se graniči sa ukrajinskom Sumskom, Harkovskom i Luganskom, postali su uobičajeni poslednjih meseci.

Dron se srušio na benzinsku pumpu u blizini sela Besonovka, pri čemu se zapalio rezervoar za gorivo, rekao je Gladkov. Vatrogasci su od tada ugasili požar. Ubijena je žena i njeno četvorogodišnje dete“, tvrdi Gladkov. Rekao je i da je otac deteta povređen.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Podeli: