Svet 8

25.04.2024.

11:25

Kadirov umire? Mediji: Hospitalizovan, ovo je njegova dijagnoza; Ostalo mu je još...

Nezavisna novinska agencija Novaja gazeta Evropa izvestila je u ponedeljak da Ramzan Kadirov, moćni lider Čečenije, živi sa potencijalno fatalnom bolešću više od pet godina.

Izvor: B92.net

Kadirov umire? Mediji: Hospitalizovan, ovo je njegova dijagnoza; Ostalo mu je još...
Profimedia

Podeli:

To je, navodno, navelo Kremlj da počne da radi na planu za prenos vlasti.

U prvom delu svoje istrage, Novaja Gazeta Evropa je detaljno opisala da je Kadirov hospitalizovan nekoliko puta i to zbog navodne nekroze pankreasa, iako njegov i PR Kremlja pokušavaju to da prikriju.

Ipak, kako navodi Novaja Gazeta stanje čečenskog lidera se brzo pogoršava.

List je takođe naveo i da Kremlj već ima svog „miljenika“ koga vidi kao zamenika Kadirova, a to je general-major Aptij Alaudinov, komandant vojne jedinice Ahmat koja se bori na frontu u Ukrajini.

Zatim se postavilo pitanje šta čće biti sa Čečenijom nakon Kadorova? Tanja Lokšina, pomoćnica direktora odeljenja Hjuman rajts voča za Evropu i centralnu Aziju, kaže da iako poštuje Novaja Gazetu, Kadirov je još veoma daleko od smrti.

„Ali, ako umre ili mu se zdravlje pogorša i ne može da nastavi da obavlja svoje dužnosti, iza njega je dosta ljudi koji bi i nastavili istim putem“, navela je ona za Moskov tajms.

Abubakar Jangulbajev, čečenski advokat i aktivista za ljudska prava, kaže da se kao naslednici Ramzana Kadirova u Čečeniji vide Alaudinov, predsedavajući čečenskog parlamenta Magomed Daudov, ali i deca Kadirova.

On smatra da je Kadirovu zdravlja ostalo za još oko godiu dana i da ga istraga Novaja Gazete nije iznenadila.

„Intuitivno, trenutno ne očekujem nikakve promene“, rekao je Jangulbajev na pitanje da li bi Kadirova iznenadna smrt mogla da gurne Čečeniju u nemir. "Ali ove stvari se obično dešavaju nepredvidivo i neočekivano."

Harold Čembers, analitičar koji se fokusira na nacionalizam, konflikt i bezbednost na Severnom Kavkazu takođe smatra da je malo verovatno da će Čečenija zapasti u haos ukoliko ne dođe do promene režima u Kremlju pre nego što Kadirov ode sa vlasti.

„Očekujem projekciju stabilnosti bez obzira na to kako se postupa sa sukcesijom. Ispod fasade propagande, međutim, sigurno će biti borbe oko podele odgovornosti i moći, osim ako jedan od sinova Kadirova nije spreman da preuzme ulogu guvernera“, rekao je on.

„Bez obzira na to, Kadirovljeva smrt bi sigurno stvorila mogućnost za nastavak sukoba većih razmera, što znači da bi verovatno došlo do porasta militantnih aktivnosti. Postoji šansa da lanac komandovanja ostane kontinuiran – pretpostavljam da je ovo pitanje već donekle rešeno, i verovatno već neko vreme“, istakao je on.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: