Svet 7

22.04.2024.

13:18

Odgovor Kremlja: Ako rasporedite nuklearno oružje...

Zvanična Moskva odgovorila na najavu iz Varšave da su spremni da na teritoriji Poljske rasporede američko nuklearno oružje.

Izvor: Sputnjik, B92.net

Odgovor Kremlja: Ako rasporedite nuklearno oružje...
Profimedia

Podeli:

To je, podsetimo, izjavio poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za list "Fakt".  

"Ako naši saveznici odluče da u okviru 'Nuclear Sharing' rasporede nuklearno oružje takođe i na našoj teritoriji radi jačanja bezbednosti istočnog krila NATO-a, spremni smo za to. Mi smo saveznici u NATO-u i imamo obaveze po tom pitanju, što znači da mi jednostavno sprovodimo zajedničku politiku", objasnio je on.

Na to je odmah odgovoreno iz Moskve, odakle je saopšteno da će Ministarstvo odbrane Rusije preduzeti sve neophodne mere da osigura bezbednost Rusije u slučaju da se američko nuklearno oružja rasporedi na teritoriji Poljske.

"Vojska će, naravno, analizirati situaciju u slučaju realizacije takvih planova i u svakom slučaju će učiniti sve što je potrebno, sve neophodne uzvratne korake kako bi garantovali našu bezbednost", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Reč je o programu "Nuclear Sharing" koji omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da raspoređuje svoje nuklearno oružje u zemljama NATO-a koje ga ne poseduju.

SAD imaju u Evropi i Turskoj 100 taktičkih nuklearnih raketa. Bojeve glave su snage od 0,3 do 50 kilotona za bombe B61-3 i B61-4 i skladište se u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: