Svet 0

25.04.2024.

9:14

Prihvataju sve: Spremni su na petogodišnje primirje

Zamenik predsednika politbiroa Hamasa za Gazu Halil al Haja izjavio je da je ta palestinska militantna grupa spremna na dogovor o petogodišnjem primirju sa Izraelom.

Izvor: Tanjug

Prihvataju sve: Spremni su na petogodišnje primirje
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Podeli:

To znači i da je spremna i da se pretvori u političku stranku ako bi bila uspostavljena palestinska država sa granicama iz 1976. godine, što predstavlja poznato "rešenje sa dve države".

Al Haja, predstavnik Hamasa u pregovorima o prekidu vatre i vraćanju talaca, naveo je bi da bi ta grupa prihvatila "potpuno suverenu palestinsku državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i vraćanje palestinskih izbeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama".

On je u intervjuu za Asošijeted pres dodao da bi u tom slučaju vojno krilo Hamasa bilo raspušteno.

"Sva iskustva naroda koji su se borili protiv okupatora, kad su postali nezavisni i osvojili svoja prava i svoju državu, šta su ove snage učinile? One su se pretvorile u političke stranke i njihove borbene snage su se pretvorile u nacionalnu armiju", naveo je Al Haja.

On je ocenio da dugo najavljivana kopnena ofanziva Izraela u gradu Rafa ne bi porazila Hamas.

"Izraelske snage nisu uništile više od 20 odsto Hamasovih snaga. Ako ne mogu da dokrajče Hamas, šta je rešenje? Rešenje je dogovor", kazao je Al Haja.

Hamas je, kako je on naveo, napravio ustupke tokom pregovora sa Izraelom, ali neće odustati od zahteva za trajnim prekidom vatre i potpunog povlačenja trupa Izraela.

"Ako nismo ubeđeni da će rat biti završen, zašto bismo predali zatvorenike?", upitao je Al Haja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: