Svet 1

24.04.2024.

15:07

Ovo je bio plan? " Napadnu, poubijaju, zauzmu..."

Komandanti Hamasa planirali su, navodno, da napadnu šire područje Izraela i podele ga između vođa te grupe na kantone, rekao je jedan bivši zvaničnik na Zapadnoj obali.

Izvor: B92.net

Ovo je bio plan? " Napadnu, poubijaju, zauzmu..."
Shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

Uz to, kako tvrdi, plan je podrazumevao ubijajanje jevrejskih doseljenika i kasnije njihovu integraciju u u palestinsku državu.

Bivši visoki zvaničnik Fataha, političke organizacije arapskih Palestinaca, rekao je za izraelski list Harec,  da je Hamas dugo planirao da „sruši Izrael“, a u tim planovima su išli do toga da su teritoriju Izraela podelili na kantone.

"Jednog dana zove me poznata ličnost Hamasa i sa ponosom i radošću mi kaže da pripremaju listu šefova komiteta za kantone koji će biti stvoreni u Palestini", rekao je zvaničnik sa Zapadne obale kome je izraelski list dao "kodno" ime Ijad, dok su naveli da je pravi identitet tog zvaničnika pooznat redakciji.

Ijad je tvrdio da nije ozbiljno shvatao taj razgovor sve do 2021. godine, kada je shvatio da je "čitavo rukovodstvo Hamasa zaraženo tom idejom i idejom o sveopštoj borbi".

"Toliko su čvrsto verovali u ideju da je Alah sa njima i da će srušiti Izrael, da su počeli da dele Izrael na kantone, dan posle osvajanja", rekao je on, nazivajući lidera Hamasa Sinvara "ludim fanatikom".

Ijad je rekao da mu je ponuđeno da predsedava odborom "Zarnuka" nakon planirane invazije. On je tvrdio da je odbio ponudu da "predvodi grupu koja bi bila zadužena za rehabilitaciju oblasti Ramle-Rehovot".

Ijad tvrdio i da je Hamasovom zvaničniku s kojim je razgovarao rekao "da je poludeo", zamolivši  tu grupu da ga više ne kontaktiraju.

Dejli mejl podseća da je te godine, Sinvar poslao pisani govor "Obećanju budućeg života" koju je sponzorisao Hamas, o pripremi za buduću administraciju šire palestinske države nakon što Izrael "nestane".

Lider Hamasa je tada rekao da je osvajanje "države cionista" "sada bliže nego ikada ranije", ponovivši napore da se ostvari Hamasova "strateška vizija" i planovi za "šta će doći posle nje".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: