Svet 0

24.04.2024.

11:15

Planiran ogroman napad, ali...

Izraelski udar na Iran izvršen prošlog petka prvobitno je trebalo da bude mnogo većeg obima, ali su izraelski lideri odlučili da popuste pod pritiskom saveznika.

Izvor: Telegraf.rs

Planiran ogroman napad, ali...
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Podeli:

Kako prenosi "The New York Times", pozivajući se na tri anonimna izvora bliska vlastima u Tel Avivu, Izrael je odustao od planova da izvrši mnogo efikacniji kontraudar na Iran posle diplomatskog pritiska iz Sjedinjenih Država, svog najvećeg saveznika.

Pritisak na Izrael su vršili i drugi saveznici, a najviše zbog toga što je raniji napad Irana na Izrael bio uspešno odvraćen, tj. uništena je velika većina iranskih projektila i dronova.

Izraelski lideri su prvobitno razmatrali bombardovanje nekoliko vojnih meta širom Irana prošle nedelje, uključujući i ciljeve u blizini prestonice Teherana, kao odmazdu za iranske udare na Izrael koji su izvršeni 13. aprila.

Napad tog obima Iranu bi bilo mnogo teže da spreči, što bi povećalo šanse za snažan iranski kontranapad koji bi mogao da dovede Bliski istok na ivicu velikog regionalnog sukoba. Na kraju - nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden, zajedno sa britanskim i nemačkim ministrima spoljnih poslova, pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da spreči širi rat - Izrael se opredelio za ograničeniji udar u petak, čime je izbegnuto nanošenje značajnije štete umanjujući verovatnoću eskalacije, barem za sada.

Ipak, po mišljenju izraelskih zvaničnika, napad je pokazao Iranu širinu i sofisticiranost izraelskog vojnog arsenala. Umesto da pošalje borbene avione u iranski vazdušni prostor, Izrael je u petak ispalio mali broj projektila iz aviona pozicioniranih nekoliko stotina milja zapadno od njega, kažu izraelski zvaničnici i dva visoka zapadna zvaničnika obaveštena o napadu.

Izrael je takođe poslao male dronove za napade, poznate kao kvadrokopteri, da zbune iransku protivvazdušnu odbranu. Vojni objekti u Iranu su napadnuti takvim dronovima nekoliko puta poslednjih godina, a Iran je u nekoliko navrata rekao da ne zna kome pripadaju dronovi - tvrdnja koja se tumači kao nespremnost Irana da odgovori na takve udare.

Jedna raketa je u petak pogodila bateriju PVO u strateški važnom delu centralnog Irana, dok je druga eksplodirala u vazduhu. Jedan izraelski zvaničnik je rekao da je izraelsko vazduhoplovstvo namerno uništilo drugu raketu kada je postalo jasno da je prva stigla do cilja, kako bi izbegla nanošenje prevelike štete.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: