Svet 23

22.04.2024.

9:00

Spremni za veliki rat sa Putinom: Raspoređujte nuklearno oružje

Poljske vlasti spremne su da na svojoj teritoriji rasporede američko nuklearno oružje, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za list "Fakt".

Izvor: Sputnjik

Spremni za veliki rat sa Putinom: Raspoređujte nuklearno oružje
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Podeli:

"Ako naši saveznici odluče da u okviru 'Nuclear Sharing' rasporede nuklearno oružje takođe i na našoj teritoriji radi jačanja bezbednosti istočnog krila NATO-a, spremni smo za to. Mi smo saveznici u NATO-u i imamo obaveze po tom pitanju, što znači da mi jednostavno sprovodimo zajedničku politiku", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, "ovo pitanje je već neko vreme tema poljsko-američkih razgovora".

"Već sam govorio o tome nekoliko puta. Moram da priznam, kada su me pitali o tome, potvrdio sam našu spremnost", dodao je on.

Duda tvrdi da Rusija sve više jača Kalinjingradsku oblast sa vojnog stanovišta.

"Nedavno je Moskva prebacila svoje nuklearno oružje u Belorusiju", istakao je on.

Program "Nuclear Sharing" omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da raspoređuje svoje nuklearno oružje u zemljama NATO-a koje ga ne poseduju. SAD imaju u Evropi i Turskoj 100 taktičkih nuklearnih raketa. Bojeve glave su snage od 0,3 do 50 kilotona za bombe B61-3 i B61-4 i skladište se u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: