Svet 0

21.04.2024.

12:20

Sve je stalo: Stupili su u opšti štrajk zbog ubijenih

Stanovnici Zapadne obale stupili su danas u opšti štrajk u znak protesta protiv toga što su izraelske snage ubile Palestince u izbegličkom kampu u Tulkarmu na Zapadnoj obali i zbog rata u Pojasu Gaze.

Izvor: Index.hr

Sve je stalo: Stupili su u opšti štrajk zbog ubijenih
EPA-EFE/STR STRINGER

Podeli:

U štrajk su pozvali grupa Fatah i druge grupe.

Po očevicima, na ulicama Ramale jutros gotovo i da nije bilo saobraćaja i prodavnice su bile zatvorene. 

U Hebronu, na severu Zapadne obale, izraelski vojnici ubili su jutros dvojicu Palestinaca.

Palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je da su ih izraelske vlasti obavestile o tom incidentu. Prema izraelskoj vojsci, Palestinci su napali izraelske vojnike na kontrolnoj tački.

Situacija na Zapadnoj obali značajno se pogoršala od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra 2023.

Prema palestinskom ministarstvu zdravlja, na Zapadnoj obali od tada je poginulo više od 450 Palestinaca, većina u izraelskim napadima. U Pojasu Gaze poginulo je više od 33.000 ljudi, a hiljade su povređene.

Izraelske snage izvele su veliku operaciju na Zapadnoj obali koja je trajala do subote uveče. Prema izraelskoj vojsci, ubili su najmanje 10 naoružanih Palestinaca. Devetorica pripadnika izraelskih snaga sigurnosti povređena su u borbama u izbegličkom kampu Nur Šams u Tulkarmu. 

Ministarstvo zdravlja na Zapadnoj obali objavilo je da je u toj operaciji poginulo 14 ljudi, a nekoliko je povređeno, uključujući 16-godišnjeg mladića.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: