Svet 24

20.04.2024.

23:10

Oglasio se "glavni": Amerika vodi ceo svet?

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u izjavi u subotu da usvajanje zakona o stranoj pomoći od strane Predstavničkog doma šalje "jasnu poruku" o američkom vođstvu svetu.

Izvor: Klix.ba

Oglasio se "glavni": Amerika vodi ceo svet?
Tanjug/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Podeli:

"Danas su članovi obe stranke u Predstavničkom domu glasali za unapređenje interesa naše nacionalne bezbednosti i slanje jasne poruke o moći američkog liderstva na svetskoj sceni. U ovoj kritičnoj prekretnici, oni su se okupili da odgovore na poziv istorije, donoseći hitno potreban zakon o nacionalnoj bezbednosti za koji sam se mesecima borio da obezbedim", rekao je Bajden.

On je pozvao Senat da što pre usvoji ove zakone i pošalje ih na njegov sto kako bi ih on potpisao kako bi se oružje i oprema brzo poslali u Ukrajinu.

Posle višemesečnih političkih bitaka, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je paket od 95 milijardi dolara, koji predviđa oko 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael i oko 10 milijardi za Indopacifički region.

Usvojen je i zakon koji je doveo korak bliže zabrani Tik-Toka u SAD, ali i zabranjuje finansiranje agencije UN koja pomaže Palestincima i palestinskim izbeglicama.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: