Svet 24

20.04.2024.

23:10

Oglasio se "glavni": Amerika vodi ceo svet?

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u izjavi u subotu da usvajanje zakona o stranoj pomoći od strane Predstavničkog doma šalje "jasnu poruku" o američkom vođstvu svetu.

Izvor: Klix.ba

Oglasio se "glavni": Amerika vodi ceo svet?
Tanjug/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Podeli:

"Danas su članovi obe stranke u Predstavničkom domu glasali za unapređenje interesa naše nacionalne bezbednosti i slanje jasne poruke o moći američkog liderstva na svetskoj sceni. U ovoj kritičnoj prekretnici, oni su se okupili da odgovore na poziv istorije, donoseći hitno potreban zakon o nacionalnoj bezbednosti za koji sam se mesecima borio da obezbedim", rekao je Bajden.

On je pozvao Senat da što pre usvoji ove zakone i pošalje ih na njegov sto kako bi ih on potpisao kako bi se oružje i oprema brzo poslali u Ukrajinu.

Posle višemesečnih političkih bitaka, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je paket od 95 milijardi dolara, koji predviđa oko 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael i oko 10 milijardi za Indopacifički region.

Usvojen je i zakon koji je doveo korak bliže zabrani Tik-Toka u SAD, ali i zabranjuje finansiranje agencije UN koja pomaže Palestincima i palestinskim izbeglicama.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: