Svet 0

18.04.2024.

23:47

Nebenzja: SB UN za SAD ''prepreka'' da pomognu Izraelu da počisti Gazu

Sjedinjene Američke Države posmatraju SB UN kao prepreku na putu Vašingtona da pruži Izraelu potpunu slobodu da očisti Pojas Gaze, rekao je stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku tog tela o situaciji na Bliskom istoku.

Izvor: Tanjug

Nebenzja: SB UN za SAD ''prepreka'' da pomognu Izraelu da počisti Gazu
EPA-EFE/JASON SZENES

Podeli:

''Američke kolege nisu pokušavale da sakriju da na Savet bezbednosti gledaju kao na opstrukciju koja ne bi trebalo da staje na put njihovoj efikasnoj diplomatiji na terenu, odnosno da svom glavnom bliskoistočnom savezniku pruže potpunu slobodu da počisti enklavu“, poručio je Nebenzja.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel potvrdio je da će Vašington staviti veto prilikom večerašnjeg glasanja u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija o aplikaciji Palestine za prijem u punopravno članstvo Svetske organizacije.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN, a očekuje se da glasanje počne u narednih nekoliko sati. Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

Ukoliko bi dobila podršku Saveta bezbednosti, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN da bi postala punopravna članica.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: