Svet 0

16.04.2024.

11:52

Svet u opasnosti: Započeće nuklearni rat?

Pretpostavlja se da Izrael ima svoje nuklearno oružje, ali zbog zvanične politike namerne dvosmislenosti, on to neće ni potvrditi ni poreći.

Izvor: Index.hr

Svet u opasnosti: Započeće nuklearni rat?
Profimedia

Podeli:

Iran je obogatio uranijum skoro do nivoa potrebnog za oružje

Što se tiče Irana, ta zemlja (za sada) nema nuklearno oružje i negira da pokušava da iskoristi svoj civilni nuklearni program da postane nuklearno naoružana država. Prošle godine, Agencija UN za atomsku energiju (IAEA) pronašla je čestice uranijuma obogaćene do 83,7% čistoće u iranskoj nuklearnoj elektrani Fordo, što je vrlo blizu čistoće potrebnoj za nuklearno oružje. Iran je tada rekao da je "možda došlo do nenamernih fluktuacija u nivoima obogaćivanja".

Iran je otvoreno obogaćivao uranijum do 60% čistoće više od dve godine, kršeći nuklearni sporazum sa svetskim silama iz 2015. Međutim, taj sporazum je bio blizu kolapsa pošto je 2018. američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz njega i ponovo uveo oštre sankcije Iranu. Izrael se od početka protivio iranskom nuklearnom sporazumu.

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: