Svet 1

15.04.2024.

18:44

Francuska pozvala na razgovor ambasadora Irana

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi osudillo napad Irana na Izrael.

Izvor: Tanjug

Francuska pozvala na razgovor ambasadora Irana
Shutterstock/Creative Lab

Podeli:

Francuska je najoštrije osudila napad, navodi se u saopštenju Ministarstva, u kojem se dodaje da Francuska radi sa svojim partnerima na deeskalaciji situacije i poziva sve na uzdržanost, preneo je Rojters.

I belgijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da je pozvalo na razgovor iranskog ambasadora da mu saopšti da osuđuje iranski napad na Izrael.

"Ovaj napad ugrožava i regionalnu stabilnost i stanovništvo na Bliskom istoku i odvodi nas dalje od mira. Pozivam sve strane da ispolje najveću suzdržanost", rekla je ministarka spoljnih poslova Belgije Hadža Lahbib.

Prethodno je i Nemačka pozvala na razgovor iranskog ambasadora posle napada Teherana raketama i dronovima na Izrael tokom vikenda, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu.

Iran je u noći između subote i nedelje lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant iranske Revolucionarne garde u Siriji i u Libanu, Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: