Svet 0

16.04.2024.

14:19

Iran "udario" na SAD: Razarači skidaju balističke rakete VIDEO

Američka mornarica je prvi put upotrebila standardnu raketu RIM-161 (SM-3) u borbenoj situaciji, saopštio je Pomorski institut SAD.

Izvor: Jutarnji.hr

Iran "udario" na SAD: Razarači skidaju balističke rakete VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ovu informaciju u ponedeljak su im potvrdila dva službenika iz sektora odbrane.

Reč je o projektilima namenjenim za presretanje balističkih projektila, koje su u konkretnom slučaju korišćene za obaranje balističkih projektila, to jest raketa koje je Iran lansirao u noći sa subote na nedelju u svom napadu na Izrael (blagovremeno najavljenom za sve uključene strane).

To su rakete koje su ispalila dva razarača klase Arli Ber - istoimeni USS Arli Berk (DDG-51) i USS Karni (DDG-64), čija se posada poslednjih meseci već dokazala u obaranju dosta lansiranih raketa u obračunu s jemenskim Hutima oko Crvenog mora.

Dva broda su lansirala između četiri i sedam projektila SM-3 da presretnu iranske balističke rakete usmerene ka Izraelu. Prema prvim izveštajima američkih medija (CNN i Foks njuz), USS Arli Berk je oborio jednu iransku balističku raketu, dok je USS Karni skinuo najmanje tri.

Oba broda lansirala su rakete iz oblasti istočnog Mediterana iz svojih borbenih sistema Aegis, modifikovanih za praćenje i ciljanje balističkih projektila, pri čemu je ključnu ulogu igrao radar SPI-1D. Specifičnost ovih raketa, koje prema podacima iz budžeta za odbranu SAD, koštaju nešto manje od 12 miliona dolara po komadu, jeste u tome što uništavaju balističke rakete van Zemljine atmosfere ili na njenoj ivici. Štaviše, domet oružja je toliki da može uništiti interkontinentalne balističke rakete, navodi specijalizovani vojni portal Vor zon ( The War Zone), koji je prvi spekulisao o mogućnosti da je američka vojska koristila rakete SM-3 u odbrani Izraela.

Rakete SM-3 funkcionišu tako da se nakon lansiranja trostepene rakete sa čvrstim gorivom, unitarna raketa EKV (Ekoatmospheric Kill Vehicle) dovede do ivice Zemljine atmosfere, nakon čega se obruši na balističku raketu koja je na tog trenutka blizu samog vrha svoje putanje. Kako piše The War Zone, rakete SM-3 su već testirane protiv većeg broja balističkih projektila, a 2008. godine korišćene su za obaranje američkog satelita čija je putanja izmakla kontroli. Breaking Defense je pre deset godina pisao da Blok 1A/B varijanta rakete dostiže brzinu do 8,8 maha, a Blok IIA navodno do 13,3 maha. Sama činjenica da su rakete SM-3 prvi put upotrebljene u borbenoj situaciji ukazuje da su Iranci u napadu koristili balističke rakete dometa do 3.000 kilometara, smatra analitičar Kris Karlson, a prenosi Pomorski institut.

Trenutno, pored SAD, rakete SM-3 koriste i Japan i Južna Koreja, a osim sa brodova, one se mogu lansirati i sa kopnenih varijanata sistema Aegis (koji se, osim u SAD, takođe nalaze u Poljskoj i Rumuniji). Kada je reč o pomorskoj varijanti sistema, u američkoj mornarici ih koriste razarači klase Arli Berk i krstarice klase Ticonderoga.

Na kraju treba napomenuti da izraelski PZO sistem erou 3, koji je takođe korišćen u odbrani od iranskog napada ovog vikenda, takođe ima mogućnost da obara ciljeve van Zemljine atmosfere, pri čemu njegovi presretači koriste kinetičku energiju. da unište svoje mete.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: