Svet 0

16.04.2024.

7:03

Haos u Rusiji: Naređena hitna evakuacija

Vodostaj na reci Tobol kod ruskog grada Kurgan porastao je za 111 centimetara za jedan dan i dostigao nivo od 742 centimetra, saopštile su lokalne vlasti.

Izvor: Tanjug

Haos u Rusiji: Naređena hitna evakuacija
Tanjug/Anatoly Zhdanov/Kommersant Publishing House via AP

Podeli:

"Nivo vode u Tobolu nastavlja da raste prema Kurganu", navodi se u saopštenju gradske uprave, prenosi RIA Novosti.

U Kurganu se nastavlja evakuacija iz poplavljenih područja, a gubernator Kurganske oblasti Vadim Šumkov izjavio je u ponedeljak da rekom protiče više od 1,3 milijarde kubnih metara vode, što je duplo više nego 1994. godine, kada je voda premašila visinu od 10 metara.

Prema njegovim rečima, vrh poplavnog talasa se sada nalazi 10 kilometara od grada Kurgana.

"Količina vode je ogromna, sve što vidimo u Kurganu sada i dalje je samo mali deo količine vode koja se približava gradu", naglasio je Šumkov.

Oko 990 kuća i stambenih objekata je poplavljeno, saopštile su ruske vlasti na Telegramu.

U Kurganskoj oblasti 8. aprila uvedena je vanredna situacija zbog poplava, zbog čega su zatvoreni auto-putevi.

Kada je reč o ruskoj Orenburškoj oblasti, tamo je poplavljeno više od 5.500 kuća i skoro 11.000 privatnih parcela, ali je nivo vode u reci Ural nastavlja da opada, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Oblasti Rusije na južnom Uralu ove godine su se suočile sa poplavama bez presedana, a najteža situacija je u Orenburškoj oblasti, gde je 5. aprila pukla brana koja je štitila grad Orsk od reke Ural.

Vlasti susednog Kazahstana, u čijim brojnim oblastima je proglašeno vanredno stanje, saopštile su da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 i više godina, kao i da je do sada zbog poplava evakuisano više od 107.000 ljudi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: