Svet 0

13.04.2024.

14:32

Stanje u Rusiji i dalje vanredno: Nivo Urala ne prestaje da raste

Nivo vode u reci Ural u Orenburgu u ruskoj Orenburškoj oblasti povećao se na 1.183 centimetra danas do 12 sati po moskovskom vremenu, saopštilo je regionalno odeljenje Ministarstva za vanredne situacije.

Izvor: Tanjug

Stanje u Rusiji i dalje vanredno: Nivo Urala ne prestaje da raste
Tanjug/AP Photo

Podeli:

Pres-služba ruskog ministarstva za vanredne situacije saopštila je danas da je više od 12.700 stambenih zgrada i 22.000 privatnih parcela i dalje poplavljeno u 39 konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, preneo je Interfaks.

Napominje se da je u jednom broju regiona zabeleženo poboljšanje situacije u vezi sa poplavama.

Šef Orenburškog opštinskog dispečerskog centra Aleksandar Sisa rekao je jutros da vodostaj Urala u Orenburgu od 1.171 centimetar se nije menjao tokom četiri sata, prenela je agencija RIA Novosti.

U gradu je tokom dana poplavljeno oko 800 kuća i 1.800 bašti. Šef dispečerskog centra je rekao da je u Orenburgu tokom noći poplavljen stambeni kompleks Grand Park, da je voda stigla do stambenih zgrada i da saobraćajna policija i ekipe hitne pomoći pomažu u evakuaciji stanovnika.

Gubernator Orenburške oblasti Denis Pasler rekao je da je u gradu Orsku nivo reke Ural opao za još 23 centimetra i da se grad vraća normalnom životu.

Istovremeno, nivo reke Tobol u gradu Kurgan dostigao je 416 centimetara, što je povećanje od sedam centimetara za 12 sati, saopštila je gradska uprava. U Kurganskoj oblasti već je poplavljeno 205 stambenih objekata i 320 privatnih parcela, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Više od 7.000 ljudi je preventivno evakuisano zbog poplava, a vrh poplavnog talasa u Kurganu se očekuje od 14. do 15. aprila. Regioni južnog Urala ove godine su se suočili sa poplavama bez presedana, a najteža situacija je u Orenburškoj oblasti, gde je 5. aprila pukla brana koja je štitila grad Orsk od reke Ural.

U Orenburškoj oblasti uvedena je vanredna situacija federalnih razmera, a vanredna situacija na snazi je i u Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti.

Vlasti susednog Kazahstana saopštile su da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 i više godina, a u pojedinim oblastima te zemlje takođe je proglašena vanredna situacija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: