Svet 13

15.04.2024.

23:26

Rat – dan 782; Rusija upozorava: Moguća katastrofa; Harkov na meti

Rat u Ukrajini dan 782.

Izvor: B92.net

Rat – dan 782; Rusija upozorava: Moguća katastrofa; Harkov na meti
Profimedia

Podeli:

Ukrajinske snage za specijalne operacije tvrde da su pogodile ruski sistem za elektronsko ratovanje Borisoglebsk-2.

Snage za specijalne operacije navode da je sistem uništen u napadu dronom nakon što su ga vojnici 3. puka SSO primetili tokom izviđačke misije u regionu Donjecka u istočnoj Ukrajini.

  • Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE BLOGU

Završeno

23:25

Restrikcije struje u Harkovu

Ukrajinski portal "Strana" saopštio je da su u Harkovu uvedene restrikcije struje.
 

22:57

Rusija upozorava: Moguća globalna nuklearna katastrofa

Rusija se nada da Evropa ima instinkt za samoodržanjem, jer se u slučaju nastavka ukrajinskih napada na Zaporošku nuklearku ne može isključiti nuklearna katastrofa, izjavio je stalni predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbednosti UN Vasilij Nebenzja.

"Ako se napadi Oružanih snaga Ukrajine na nuklearku nastave, niko ne može da isključi nuklearnu katastrofu regionalnih i globalnih razmera", ocenio je diplomata.

Rusija apeluje na IAEA i države da učine sve moguće radi spasavanja sveta od nuklearnog incidenta, poručio je on.

21:17

Namčka poziva Kinu da bude aktivnija

Nemačka poziva Kinu da aktivno učestvuje u diplomatskim naporima za razrešenje ukrajinskog sukoba, piše agencija Blumberg pozivajući se na nemačke zvaničnike u svetlu posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Kini.

"Želimo da jasno stavimo do znanja Kini... da to (sukob u Ukrajini) krši naše osnovne interese... Ona treba aktivno da učestvuje u svim diplomatskim naporima za okončanje rata", rekao je nemački zvaničnik agenciji.

Šolc je u nedelju doputovao u zvaničnu posetu Kini. Kako je saopštila nemačka vlada, pored ekonomskih odnosa, fokus aktuelne posete biće geopolitički izazovi i strategije održivog razvoja.

20:14

Nove uzbune za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine.
 

17:34

Zabeležen udar

Na severoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Kropivnicki (Kirovograd) u Kirovogradskoj oblasti, verovatno u pravcu aerodroma, zabeležen je udar, saopštio je Sputnjiku koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev.

16:10

U ruskom napadu na Harkov poginule dve osobe

U ruskom napadu na obrazovni objekat u Harkovu na istoku Ukrajine poginule su dve osobe, izjavio je danas regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

Ruska vojska je upotrebila navođenu vazdušnu bombu na selo Lukjanci blizu granice sa Rusijom, naveo je Sinjehubov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

Sinjehubov nije imao informacije o broju povređenih u napadu. Rusija je intenzivirala napade na proleće, a Harkov je jedna od najčešćih meta.

Nedostaci protivvazdušne odbrane i blizina granici sa Rusijom učinili su ga posebno ranjivim na udare na energetsku infrastrukturu.

13:26

Novi brifing ruskog Ministarstva odbrane

Uništena je prva ukrajinska stanica za elektronsko ratovanje Hmara u zoni specijalne operacije.
Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju na avdejevskom pravcu, gubici protivnika iznosili su 295 vojnika.
Oružane snage Rusije uništile su komandni centar bataljona 13. brigade Nacionalne garde Ukrajine.
Grupa Istok pobošljala je situaciju duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu.
Jedinice gerupe Jug, Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje na donjeckom pravcu.
Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju duž linije fronta i izvele napade na ljudstvo i tehniku dve neprijateljske brigade na kupjanskom pravcu.
PVO sistemi Oružanih snaga Rusije oborili su 270 ukrajinskih bespilotnih letelica i 6 projektila Hajmars.
Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 420 vojnika na donjeckom pravcu.
Tokom kontrabaterijske borbe pogođeni su: samohodni artiljerijski sistem, kalibra 155 mm M109 Paladin, proizvedena u SAD, samohodno artiljerijsko oriuđe, kalibra 152 mm "Akacija“, samohodno artiljerijsko oruđe, kalibra 122 mm "Gvozdika“, tri haubice 122 mm D-30, haubica 105 mm M10, proizvedene u SAD
 

13:16

"Grčka nije spremna da Ukrajini isporuči F-16"

Atina nije spremna da Kijevu isporuči lovce F-16, poručio je grčki premijer Kirijakos Micotakis u intervjuu poljskom listu Rzeczpospolita.

"Pre svega, želeo bih da pojasnim da nismo spremni da prebacimo avione F-16  u Ukrajinu. Takve informacije su se pojavile u medijima, ali ne odgovaraju stvarnosti. Međutim, želeo bih da istaknem da podržavamo i podržavaćemo Ukrajinu“, rekao je on, prenosi Izvestija.

Premijer je napomenuo da je Grčka spremna da pomogne, ali ne na račun sopstvene odbrambene sposobnosti. Naglasio je da stalno razmišlja kako da poveća podršku Kijevu.

Naveo je i da Ukrajina doživljava ozbiljnu nestašicu artiljerije. 

12:41

Duda: Branićemo Litvaniju ako je Rusija napadne

Poljski predsednik Andžej Duda stavio je tačku na rasprave o tome da li će Poljaci braniti Litvaniju u slučaju invazije ruskih trupa.

"Poljska vojska bi branila Litvaniju, ne mogu da zamislim drugu opciju", poručio je Duda u intervjuu za nacionalnu radio i televizijsku agenciju Litvanije.

Ta tema je postala je "vruća" među Litvancima zbog izjave poljskog premijera Donalda Tuska, koji je rekao da će zemlja imati određena zakonska ograničenja.

Istovremeno, Duda je izrazio uverenje da će NATO u slučaju ruskog napada na Litvaniju 100 odsto pomoći zemlji članici Alijanse.

"Za početak, i Litvanija i Poljska su članice NATO-a, postoji jasna obaveza prema članu 5. Ako se ova obaveza kolektivne odbrane prekrši, to će biti katastrofa, i to će zaista značiti kolaps Alijanse“, ocenio je Duda.

11:16

Novi napad

Eksplozije su odjeknule u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.

"U Dnjepru se čuju zvuci eksplozija“, navodi list.
 

10:12

Posledice bombardovanja

10:11

Ukrajina pristaje i na iznajmljivanje PVO sistema

Ukrajina je spremna da iznajmi od zapadnih zemalja protivvazdušne raketne sisteme Patriot za zaštitu od masovnih ruskih napada, izjavio je šef ukrajinskog MIP-a Dmitrij Kuleba.

"Kada sedimo iza zatvorenih vrata, govorim svim svojim partnerima: Dragi moji, hajde da ih iznajmimo, ako želite da oni (Patriot) pokrije vašu granicu", rekao je Kuleba televiziji TSN.

Prema njegovim rečima, trenutno su u toku pregovori o prebacivanju dve baterije Patriot i jedne baterije SAMP-T u Ukrajinu.

Ukrajina koristi nekoliko sistema Patriot koje je dobila od Sjedinjenih Država i Nemačke. Berlin je obećao da će Kijevu dostaviti još jedan kompleks i rakete.
 

10:06

Kuleba: Moguće je da se "patriot" postavi u Poljsku

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da veruje da je realan scenario u kojem bi protivvazdušni sistem "patroit" postavio u Poljskoj, kako bi se zaštitili zapadni delovi Ukrajine.

"To je realno. Ustvari, to bi zaštitilo NATO zemlje od udara dronova ili raketa na njihove teritorije", istakao je Kuleba, a prenosi agencija RBC-Ukrajina.

Kuleba je rekao da se različita rešenja trenutno razmatraju sa partnerima, koji bi mogli da podele protivvazdušne sisteme sa Ukrajinom.

"Kada sedimo iza zatvorenih vrata, ja kažem svim partnerima: Dragi priajtelji, šta god želite da iznajmite, učinite to ukoliko želite da sačuvate vaše granice. To će sačuvati vaše granice, ali dajte to i nama", rekao je Kuleba.

U subotu je Nemačka saopštila da će poslati dodatne "patriot" sisteme Ukrajini, a u toku su pregovori o slanju dodatnog IRIS-T sistema.

Nešto ranije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajini potrebno 25 "patriot" sistema kako bi kompletno zaštitila ukrajinsko nebo od ruskih dronova i projektila.
 

10:03

Ukrajina i Poljska razgovaraju o nabavci Patriota

10:02

Rusi napreduju kod Čaziv Jara i Novobahmutivke

10:02

Pogođen most za snabdevanje ukrajisnke vojske

09:57

Vazdušna opasnost u nekoliko regiona Ukrajine

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je tokom noći u nekoliko regiona širom Ukrajine, saopštila je pres služba Vazduhoplovstva.

U Dnjepru je odjeknula eksplozija.

09:56

Rusi pogodili komandno mesto Ukrajine u Južnom Donjecku

Posade lovaca-bombardera Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništile su komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine na južnom Donjeckom pravcu u zoni specijalnih operacija, saopštilo je Ministarstva odbrane Federacije.

"Udar su izvele nevođene vazdušne bombe ODAB-500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, koji omogućava precizne udare sa bezbedne udaljenosti od linije borbenog kontakta“, navodi se u saopštenju.

09:56

Ukrajinski dron presretnut iznad Krasnodarskog

Ruska vojska je prijavila presretanje drona ukrajinskih oružanih snaga iznad Krasnodarske teritorije.

"Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane presreli su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad teritorije Krasnodarske teritorije", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

09:53

Umerov: Rusija sprema prodor

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov izvestio je o napetoj situaciji na istočnom pravcu fronta.

On je na Fejsbuku rekao da je obišao borbene jedinice ukrajinskih snaga na ovom pravcu.

"Situacija je napeta, neprijatelj pokušava da napreduje dublje u položaje odbrambenih snaga, koncentrišući se na prodor zapadno od Bahmuta“, rekao je ministar.

Napomenuo da ukrajinska vojska, zahvaljujući svojoj hrabrosti, obučenosti i profesionalizmu, osujećuje planove osvajača, iako ima brojčanu prednost.

Takođe, tokom posete, vojna lica koja su se istakla u teškim borbama odlikovao je državnim odlikovanjima i obeležjima.

09:03

Udar; uništeno komandno mesto Ukrajinaca

Lovci-bombarderi uništili su komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu uz pomoć visokoeksplozivnih bombi (ODAB), saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva odbrane.

"Udar je izveden nevođenim vazdušnim bombama ODAB-500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju", navodi se u saopštenju.
 

07:37

Eksplozije u Dnjepru

Eksplozije su odjeknule u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.

"U Dnjepru se čuju zvuci eksplozija", navodi list.

07:37

Ukrajinci dobili pomoć od Francuske

Ukrajinska vojska dobila je francuske samohodne artiljerijske haubice Cezar, saopštio je Vladimir Rogov, šef zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom".

"Neprijatelj ima nove francuske samohodne topove Cezar. Neprijatelj ne štedi municiju, izvodeći masivne artiljerijske napade. Francuska nastavlja da snabdeva ukrajinske militante oružjem iz kojeg neprijatelj granatira oslobođeni deo Zaporožja", istakao je on.

07:13

Borelj naglašava opasnost rata u Ukrajini

Rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja egzistencijalnu pretnju za celu Evropsku uniju i primorao je Uniju da stavi odbranu u centar sopstvene bezbednosne politike, ocenio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: