Svet 5

15.04.2024.

13:19

GTA Brigade Azov; Ode ruski tenk... VIDEO

Pripadnici ukrajinske borbene jedinice koju Kremlj “najviše voli da mrzi”, Brigade Azov, zgrabili su jedan od najmodernijih ruskih tenkova i odvezli ga s bojnog polja.

Izvor: B92.net

GTA Brigade Azov; Ode ruski tenk... VIDEO
Profimedia

Podeli:

Na video snimku koji je objavila ta kontroverzna jedinica, formalno nazvana 12. brigada specijalne namene “Azov” Nacionalne garde Ukrajine, prikazana su dva lovca Azova kako se penju na napušteni ruski tenk T-72B3M, gase motor i kreću ka svojim linijama fronta.

Kijev post navodi da je uspeo da prikupi informacije sa višđe relevantnih strana, koje su potvrdile navode Brigade Azov.

Naime, prema tim izveštajima, incident se dogodio 7. aprila nakon neuspelog ruskog oklopnog napada istočno od sela Terni, u severoistočnom delu ukrajinske oblasti Donjeck. Elementi brigade Azov bili su raspoređeni u tom sektoru od jeseni 2023.

Na slikama koje je objavila susedna 95. vazdušno-jurišna brigada vidi se ruska oklopna kolona od 15-20 tenkova i borbenih vozila pešadije kako se kreće po uglavnom golom terenu pre nego što su naišli na artiljerijsku vatru a zatim su i pogođeni rojevima FPV dronova i protivtenkovskih projektila.

U saopštenju Oružanih snaga Ukrajine se navodi da je najmanje 11 ruskih vozila razbijeno ili spaljeno u zasedi 4. aprila. Video koji je objavila 95. brigada, a pregledao Kijev Post, prikazuje najmanje 16 ruskih tenkova ili oklopnih transportera koji se kreću zemljanim putem i pokušavaju da se rasporede na terenu koji je geolociran na poljima oko dva kilometra istočno od sela Terni.

Jedan od tenkova pokušava da pobegne, ali posada napušta vozilo nakon sudara sa oklopnim transporterom pešadije BMP, pokazuje video.

FPV bespilotne letelice su navodno kasnije ulovile i ubile tri člana posade.

Noćni video, snimljen na istom bojnom polju, prikazuje dve figure koje se penju u tenk, kasnije identifikovan model T-72B3M. Motor se vidljivo pali, a kasnije je prikazano da tenk ulazi u selo Terni koje drže Oružane snage Ukrajine.

Zaplenjeni ruski tenk je oštećen od eksplozija, ali kada je prostor za vozača očišćen i zamenjene baterije, vozilo se pokrenulo i bez problema se vratilo na ukrajinske linije, rekao je ukrajinski tenk operater “Bajdar” u video snimku koji je objavljen na Jutjubu.

Osim što su praktično ukrali ceo tenk, pripadnici Brigade Azov su, kako navode ukrajinski mediji, sa sobom poneli i tenkovske baterije od 70 kg, koje su nosili peške više od kilometar.

Inače, T-72B3M je standardni glavni borbeni tenk prve linije Kremlja, a koji košta oko 2,5 miliona dolara.

Prvi put je upotrebljen 2022. godine, a njegov sistem naoružanja ima protivtenkovske rakete, ažurirani reaktivni oklop, Relikt odbrambeni sistem dizajniran da uništi dolazeće rakete i dronove i novi dizel motor koji skoro “gazi” dvostruko više konjskih snaga (1130 KS) za razliku od prethodnih modela.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: