Svet 0

13.04.2024.

17:06

Akcija španske policije: Otkrivena međunarodna prevara, uhapšeni članovi bande

Međunarodna policijska operacija koju predvodi Španija uhapsila je devet članova bande koja je navodno umešana u prevaru sa medicinskim kanabisom vrednom 645 miliona evra, saopštila je španska policija.

Izvor: Avaz.ba

Akcija španske policije: Otkrivena međunarodna prevara, uhapšeni članovi bande
Shutterstock/ALDECA studio

Podeli:

Prevara je uključivala žrtve u 35 zemalja, navodi se u saopštenju.

Grupa je uspostavila marketinški sistem i prisustvovala međunarodnim sajmovima kanabisa kako bi ubedila žrtve iz više zemalja, uključujući Španiju, Francusku i Nemačku, da investiraju u "šemu".

Španska policija je predvodila operaciju uz pomoć Evropola i snaga iz Nemačke, Francuske, Dominikanske Republike, SAD i Velike Britanije.

Devet osumnjičenih, čija imena nisu saopštena, privedeni su zbog sumnje za prevaru u Španiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Letoniji, Poljskoj, Italiji i Dominikanskoj Republici. Ovim sistemom su žrtvama obećavali profit između 70 i 168 odsto godišnje, u zavisnosti od vrste kanabisa u koju su uložili“, saopštila je španska policija.

Luksuzni automobili, hotelske zabave i muzički spotovi korišćeni su u reklamnoj kampanji za promovisanje "šeme", a žrtve su dovedene na legalne plantaže kanabisa umešane u prevaru.

Policija je izvršila racije 2022. godine, ali nije saopštila da li su osumnjičeni optuženi za neka krivična dela. Policija je blokirala bankovne račune sa 58.600 evra i 116.300 evra u kriptovalutama, a vraćeno je 106.000 evra u gotovini. Zaplenjena je imovina vredna 2,6 milijardi evra.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

21 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: