Svet 0

11.04.2024.

19:08

Javio se Zelenski: "Imamo rat... Mobilizacija se odvija po rokovima"

Mobilizacija u Ukrajini traje od početka invazije, a izmene zakona koje je danas usvojio parlament treba da jačaju kontrole i omoguće vojsci rotacije i odsustva, izjavio je danas Volodimir Zelenski.

Izvor: Tanjug

Javio se Zelenski: "Imamo rat... Mobilizacija se odvija po rokovima"
Profimedia

Podeli:

"Što se tiče mobilizacije, pre svega bih voleo da svi shvate: imamo rat, vanredno stanje, a primenom vanrednog stanja se sprovodi mobilizacija. Mobilizacija se odvija po rokovima, po zakonu, nastavlja se svaka tri meseca u kontinuitetu od početka rata, nema ništa novo", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Vilnjusu povodom usvajanja izmena zakona o mobilizaciji u Vrhovnoj radi.

Prema njegovim rečima, izmene zakona o mobilizaciji i vojnoj registraciji usvojene su danas u drugom čitanju na zahtev vojnog vrha, prenosi Ukrinform. Zelenski je podsetio zapadne partnere na hitnu potrebu za prebacivanjem novih sistema PVO u Ukrajinu.

"Rakete lete svaki dan, a svaki dan čujemo da će Ukrajini biti predati novi PVO sistemi. Ruski teroristi svakodnevno isključuju struju u Harkovu i drugim našim gradovima, a svaki dan čujemo da uskoro stiže nova pomoć. Konačno, realnost mora da odgovara rečima, a na kraju moraju da se nanesu pravi gubici ruskom teroru", poručio je Zelenski u Vilnjusu nakon sastanka Inicijative tri mora.

On je dodao da su sve države susedi Rusije i svaki narod čiji su životi u dometu ruskih aviona i raketa, u opasnosti.

"U Rusiji su već došli do tačke u kojoj okrivljuju Kazahstan i smatraju ga potencijalnim neprijateljem", rekao je Zelenski.

Rekao je i da "ruska kontrolisana mržnja prethodi ruskim kontrolisanim vazdušnim bombama, projektilima i šahedima".

"Svaki od suseda je meta za Rusiju, kao i za Ukrajinu. Zato moramo da umnožimo zajedničke napore kako bismo osigurali našu zajedničku bezbednost", zaključio je Zelenski.

On je danas u Vilnjusu održao sastanke s predsednicima. Iz Litvanije je bio Gitanas Nauseda, iz Češke Petr Pavel, uz Rumunije Klaus Johanis i iz Letonije Edgars Rinkevičs. Zelenski je sa letonskim liderom potpisao bilateralni bezbednosni sporazum.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: