Svet 19

09.04.2024.

23:35

Rat – dan 776: Rusi zauzeli naselje; Nazire se kraj?; "Spremni smo"

Rat u Ukrajini – 776. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 776: Rusi zauzeli naselje; Nazire se kraj?; "Spremni smo"
Profimedia

Podeli:

Dron Oružanih snaga Ukrajine pogodio krov zgrade gde se nalazi Jedinstveni centar za obuku Zaporoške elektrane, gde se nalazi jedini simulator reaktorske hale na svetu.

Volodimir Zelenski je posetio novoprokopane odbrambene linije u oblasti Harkova, na severoistoku. Tokom razgledanja rovova i drugih struktura odbrane u oblasti Harkova, Zelenski je rekao da "moramo biti spremni" i da "Rusi moraju da vide da smo spremni da se branimo", i da Ukrajinci "znaju da je Ukrajina spremna ako neprijatelj napadne".

Naselje Pervomajsko u Donjeckoj Narodnoj Republici je oslobođeno, ruska vojska je podigla rusku zastavu na njegovoj teritoriji, saopštio je zamenik lidera DNR Jan Gagin.

Završeno

22:24

Hrvatska šalje PVO Kijevu

Hrvatska će u narednom periodu nastaviti da naoružava Ukrajinu, a u ime toga kao zamenu od Francuske će dobiti odgovarajući PVO sistem.

22:24

Zelenski održao sastanak o PVO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski održao je sastanak o protivvazdušnoj odbrani kritične infrastrukture i funkcionisanju energetskog sistema Harkovske oblasti.

20:23

Pervomajska oblast nakon ruskog oslobađanja

19:14

"Neće biti mobilizacije u maju"

U Rusiji u maju neće biti mobilizacije "ni pod kojim uslovima", rekao je danas šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov u komentaru za rusku globalnu mrežu RTVI.

"Ni pod kojim uslovima neće biti mobilizacije u maju. Mobilizacija je prošla faza", rekao je Kartapolov, preneo je Moskovski komsomoljec.

On je naglasio da je danas u zemlji formiran takav sistem regrutovanja Oružanih snaga koji obezbeđuje ispunjavanje svih zadataka postavljenih u okviru specijalne operacije u Ukrajini.

Pored toga, dodao je da Rusija neće započeti rat sa Severnoatlantskom alijansom, "iako NATO želi da se uveri da Ruska Federacija ne pobedi".

19:09

Vijori se ruska zastava; oslobođeno Pervomajsko

Naselje Pervomajsko u Donjeckoj Narodnoj Republici je oslobođeno, ruska vojska je podigla rusku zastavu na njegovoj teritoriji, saopštio je zamenik lidera DNR Jan Gagin.

17:37

Ukrajini stiglo iransko zaplenjeno oružje?

Sjedinjene Američke Države su isporučile Ukrajini 5.000 jedinica malokalibarskog oružja zaplenjenog tokom transporta iz Irana u Jemen.

"SAD su predale Ukrajini više od 5.000 jurišnih pušaka AK-47, mitraljeza, snajperskih pušaka i ručnih protivtenkovskih bacača granata RPG-7 zaplenjenih tokom inspekcije brodova koji su isporučivali robu iz Irana jemenskim Hutima", saopštila je danas Američka centralna komanda (CENTCOM).

Transfer je obavljen 4. aprila, navodi se u saopštenju i dodaje da je Oružanim snagama Ukrajine isporučeno i više od pola miliona patrona kalibra 7,62 mm.

Kako napominju u CENTCOM-u, ovo streljačko oružje je dovoljno za opremanje jedne brigade ukrajinskih snaga.

Tokom operacije, koja je sprovedena od maja 2021. do februara 2023. godine, zaustavljena su ukupno četiri teretna broda koji su se sa ovim malokalibarskim oružjem kretala za Jemen, navodi se u saopštenju.

17:05

Zelenski posetio odbrambene linije u Harkovu

Volodimir Zelenski je posetio novoprokopane odbrambene linije u oblasti Harkova, na severoistoku, gde se pojačavaju ruski napadi i bombardovanje, a ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i municija.

Suočen s blokiranjem američke vojne pomoći u Kongresu SAD, Zelenski je u nedelju upozorio da će Ukrajina "izgubiti rat" ako ta pomoć ne stigne.

Tokom razgledanja rovova i drugih struktura odbrane u oblasti Harkova, Zelenski je rekao da "moramo biti spremni" i da "Rusi moraju da vide da smo spremni da se branimo", i da Ukrajinci "znaju da je Ukrajina spremna ako neprijatelj napadne" -  piše na Telegram nalogu njegovog kabineta.

Utvrđenja koja Ukrajina gradi su mreža rovova, protivtenkovskih šančeva i nizova piramidalnih betonskih blokova "zmajevi zubi" - da bi se usporila oklopna vozila koja idu u juriš.

15:47

Dron napao Zaporožsku elektranu deset minuta nakon obilaska predstavnika IAEA

Napad ukrajinske bespilotne letelice na zgradu centra za obuku u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNNP) dogodio se 10 minuta nakon što su predstavnici posmatračke misije IAEA završili obilazak, izjavila je za RIA Novosti Evgenija Jašina, direktorka komunikacija u nuklearnoj elektrani.

Ranije danas je objavljeno da je dron Oružanih snaga Ukrajine pogodio krov zgrade gde se nalazi Jedinstveni centar za obuku Zaporoške elektrane, gde se nalazi jedini simulator reaktorske hale na svetu.

"Napad ukrajinskih snaga se dogodio 10 minuta nakon što su zaposleni IAEA prošli pored centra za obuku, koji su se prethodno posetili spoljnu laboratoriju za praćenje radijacije", rekla je Jašina za RIA Novosti.

Prema njenim rečima, u napadu nije bilo povređenih, niti je oštećena oprema centra.

15:43

Ruski MOD: Oko 400 NATO satelita rade za Ukrajinu

15:43

Nemačke rezerve "patriota" iscrpljene

Nemačke rezerve PVO sistema „patriot“ u cilju moguće predaje Kijevu su iscrpljene, priznala je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Nažalost, rezerve naših sistema ‘patriot’ praktično su iscrpljene i zato sam na sastanku šefova spoljnih poslova članica NATO-a još jednom stavila do znanja da je potrebna provera svih sistema ‘patriot’ u Evropi i svetu, kao i da će Berlin učiniti sve da dobije ove sisteme za Ukrajinu", poručila je Berbok.

Ona je dodala da Nemačka i njeni saveznici planiraju da prouče sve mogućnosti osnivanja posebnog fonda u tu svrhu.

Nemačka ministarka je, takođe, istakla da se nada da će na sastanku ministara spoljnih poslova G7 moći da budu date otvorene informacije o ovom pitanju.

15:41

Nemačka sprema Kijevu još 20 oklopnih vozila "marder"

Kompanija "Rajnmetal" dobila je nalog od nemačke savezne vlade da Ukrajini isporuči dodatnih 20 borbenih vozila pešadije "marder".

"Narudžbina je poslata u martu 2024. i vredna je milion evra, nova serija biće isporučena ove godine. Do sada je Rajnmetal već predao trocifreni broj Marder Oružanim snagama Ukrajine putem direktnih isporuka i programa kružne razmene", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu nemačkog proizvođača vojne opreme.

Kompanija je već poslala prvih 20 takvih borbenih vozila u Ukrajinu marta prošle godine.

13:07

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu više od 480 vojnika, kao i artiljerijsko oruđe "krab";

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana poboljšale položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu, a ukrajinske snage izgubile su gotovo 110 vojnika;

Ruske snage uništile su ukrajinsko skladište municije na hersonskom pravcu;

Oružane snage Rusije su na donjeckom pravcu zauzele povoljnije položaje, uništile jedinice Oružanih snaga Ukrajine, uključujući kod Časovog Jara;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 236 ukrajinskih dronova, protivbrodsku raketu "neptun" i 5 "hajmarsa";

Oružane snage Rusije poboljšale su taktički položaj i odbile 11 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu. Ukrajinske snage izgubile su na ovom pravcu tokom proteklog dana gotovo 240 vojnika.
 

11:44

Rusi udarili, potpuno uništenje
Ruske rakete Iskander uništavaju skladišta goriva i NATO naoružanja u ukrajinskom gradu Harkovu.

11:23

Rat ulazi u drugu brzinu – moguća eskalacija?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je veoma zabrinut zbog moguće eskalacije situacije u Ukrajini koja, kako je ocenio, može da stvori mnogo novih problema na celom evropskom kontinentu.

10:05

Rusi oborili ukrajinsku raketu Neptun

Ruske snage su noćas dronovima napale Lavovsku oblast na zapadu Ukrajine, a usled pada delova oborenih dronova došlo je do požara na vitalnom infrastrukturnom objektu, saopštile su ukrajinske vlasti.

Požar je brzo ugašen, a vitalni infrastrukturni sistemi u regionu rade normalno, saopštile su ukrajinske vlasti, prenosi Unian. Prema rečima načelnika Lavovske oblasne vojne administracije Maksima Kozickog, snage PVO oborile su sve dronove koji su ušli u vazdušni prostor te obalsti.

Ruske snage su noćas napale Ukrajinu jurišnim dronovima tipa Šahed-131/136 i sa četiri protivvazdušne vođene rakete S-300, a ukrajinska PVO je oborila svih 20 dronova u iznad Nikolajevske, Odeske, Hersonske, Dnjepropetrovske, Poltavske, Viničke i Lavovske oblasti, prenosi Unian.

Istovremeno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su sistemi PVO uništili tokom noći ukrajinsku protivbrodsku raketu "Neptun" i četiri drona.

Protivbrodska raketa "Neptun" koju je lansirala Ukrajina uništena je iznad Crnog mora, a četiri bespilotne letelice oborene su iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, navelo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi Interfaks.

09:34

Katastrofa bez presedana

Navodni napad na nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Evropi, obnovio je strahove od katastrofe bez presedana.

  • Opširnije pročitajte OVDE.

08:48

Zelenski se sprema; Ovo je sledeća ruska meta?

Ukrajina maksimizira napore da osujeti ruske planove protiv Harkova, rekao je njen predsednik Volodimir Zelenski, dok ukrajinska vojska jača zaštitu drugog najvećeg grada u zemlji za koji veruje da bi mogao biti meta iduće ruske ofanzive.

08:47

07:41

Ukrajinski obaveštajci: Zapalili smo ruski brod kod Kalinjingrada

Ruski raketni brod "Serpuhov", koji je bio usidren u eksklavi Kalinjingrad na Baltičkom moru, zapaljen je 8. aprila, saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba.

07:40

Sve više mrtvih

07:17

Ruske trupe su napale vojnu luku Očakov

Ruske oružane snage su u noći na utorak napale vojnu luku grada Očakov, Nikolajevske oblasti, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

On je dodao da je, prema neproverenim podacima, uništena samohodna artiljerija NATO-a sa svojom posadom.

07:16

Ukrajinci uništavaju

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je svih ruskih 20 dronova koje je Rusija poslala u više oblasti u Ukrajini, saopštio je na Telegramu komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk, prenosi Rojters.

Bespilotne letelice su uništene iznad Mikolajeva, Odese, Hersona, Dnjepropetrovska, Poltavska, Vinicka i Lavovske oblasti, naveo je komandant.

Dodao je i da je Rusija takođe lansirala četiri rakete uz sistem S-300.

Rojters navodi da ove tvrdnje nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: