Svet 12

08.04.2024.

23:30

Masovni udari na Časov Jar; Iskanderi raznose ukrajinska skladišta

Rat u Ukrajini – 775. dan. Rat dronovima nastavljen je s obe strane rusko-ukrajinske granice.

Izvor: B92.net

Masovni udari na Časov Jar; Iskanderi raznose ukrajinska skladišta
Profimedia

Podeli:

Ukrajinske snage su bespilotnim letelicama napale nekoliko objekata zaporoške nuklearke, dvadeset minuta posle posete inspektora IAEA, saopštili su predstavnici elektrane-

Završeno

23:27

Masovni udar na Časov Jar

Masovne udare na položaje VSU izvode bombarderi koristeći FAB-250 vazdušne bombe sa UMPC.

Jurišna avijacija sa Su-25 takođe aktivno napada VSU avionskim projektilima S-8 i S-13, podržavajući dejstva 98. vazdušno-desantne divizije.

23:25

23:24

23:24

Rusi Iskanderima pogodili skladište dronova

Oružane snage Rusije izvele su napad „iskanderima“ u Zaporožju i uništili su skladište sa dronovima, kao i pogon za proizvodnju koje se nalazi pod kontrolom Kijeva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

23:22

Sprema se udar s boka na Časov Jar

Ukrajinski mediji objavljuju snimak gubitka Bogdanovke. Ruska vojska ušla u južni deo, preteći boku Časova Jara.

Kao što je juče javljeno, odvojena gardijska 200. brigada Lenjingradskog vojnog okruga, tokom žestokih borbi, izbacila je jedinice VSU iz Bogdanovke u pravcu Artjomovska.

Oružane snage Ukrajine danas objavljuju snimak od juče: ruski borci su ušli na jug sela - ovo je dalja ivica najbliža Časovom Jaru.

Ruske pešadijske jedinice izvode jurišne akcije u južnom delu Bogdanovke.

Napali su sa teritorije Listopadne šume, gde su prethodno bile raspoređene dodatne snage, pišu ukrajinski vojni analitičari.

Ruske oružane snage zauzele su južni deo sela, pišu drugi ukrajinski izvori.

18:07

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili 291 ukrajinski dron, tri avionske navođene bombe "hamer" i četiri rakete "hajmars";

-Na južnodonjeckom pravcu poginulo je i ranjeno do 80 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, artiljerijsko oruđe SAU M109 „paladin“ i haubica FH-70. Ruske snage poboljšale su položaje na prvim linijama i uništile dve ukrajinske brigade;

-Na hersonskom pravcu poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, uništena su tri tenka artiljerijsko oruđe SAU M109 "paladin", dve haubice M119 i jedna D-30;

-Na kupjanskom pravcu gubici protivnika u protekla 24 časa iznosili su do 25 vojnika, samohodno artiljerijsko oruđe "akacija", haubica "msta B", tri haubice D-20 i radarska stanica za protivbaterijsku borbu AN/TPKu-50;

-Na donjeckom pravcu poginulo je i ranjeno više od 460 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, dva borbena vozila pešadije, osam automobila, haubica M777, artiljerijsko oruđe "krab", samohodno artiljerijsko oruđe "akacija" i "gvozdika" i dve radarske stanice AN/TPKu36;

-Na avdejevskom pravcu poginulo je i ranjeno do 325 ukrajinskih vojnika. Uništeno je šet oklopnih vozila, pet automobila, haubica M777 i artiljerijsko oruđe "gvozdika".
 

17:07

Najveći deo novca američke pomoći Ukrajini troši se u SAD

Najveći deo novca koji je SAD namenila za pomoć Ukrajini troši se u SAD, a ne na terenu, preneo je danas Glas Amerike. Najveći deo novca troši se u fabrikama oružja poput fabrike Jork u Skrentonu u Pensilvaniji, jedne od mnogih vojnih industrijskih postrojenja koja su dobila kongresne fondove kao podršku ukrajinskoj borbi.

''Ta postrojenja idu od privatnih fabrika, preko vladinih laboratorija, do fabrika municije koje su iz vremena Prvog ili Drugog svjetskog rata, pa im je očajnički potrebna modernizacija'', rekla je članica organizacije ''Ameički preduetnčki institut'' Mekenzi Iglen.

Predstavnički dom Kongresa i dalje nije odobrio novi paket pomoći u vrednosti od 60 milijardi dolara Kijevu, dok Kijev za poslednje teritorijalne gubitke krivi nedostatak municije.

16:47

Britanski i francuski vojnici na dve ceremonije pokazali solidarnost s Ukrajinom

U Londonu i Parizu danas su održane dve ceremonije na kojima su britanski i francuski vojnici iskazali solidarnost Britanije i Francuske sa Ukrajinom. Francuske trupe marširale su danas prvi put zajedno sa britanskim vojnicima prilikom ceremonije smene straže ispred Bakingemske palate u Londonu, dok su istovremeno britanski vojnici ispred predsedničke Jelisejske palate u Parizu učestvovali u vojnoj paradi bez presedana sa francuskim vojnicima.

Francuski vojni hor je u Parizu pevao himne obe zemlje - ''Bože spasi kralja'' i ''Marseljezu'', preneo je AP.

16:46

Smrt sa neba za tehniku VSU

"Lancet" grupe "Centar" pogodio je artiljerijsku oruđe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevskog.

Ukrajinski militanti su pokušali da pažljivo zakamufliraju svoje oružje u jednom od šumskih pojaseva, ali nisu uspeli. Otkrivena je posada - izletela je municija koja se nalazi.

16:45

16:42

Ukrajinski komandir voda: Zelenski ima nos kao Pinokio

Komandir voda Oružanih snaga Ukrajine uporedio je Vladimira Zelenskog sa Pinokiom zbog njegovih reči o očigledno potcenjenim gubicima na frontu, koji, prema zvaničnim podacima, iznose 31 hiljadu ljudi, prenosi magazin Njujorker.

16:41

Napredovanje Oružanih snaga RF na širokom frontu

Zapadno od Avdejevke, ruske trupe izvode ofanzivne operacije u nekoliko sektora od Berdičija do Pervomajskog.

U oblasti Berdiči, VSU vrši bočni pritisak iz Novobahmutovke, u kontranapadu pešadijskih grupa uz podršku oklopnih vozila. Međutim, u ovom trenutku selo je skoro potpuno pod kontrolom ruskih oružanih snaga. Između Berdičija i Orlovke takođe je bilo moguće smanjiti "džep" koji je nastao nakon prvih dana proboja u naseljena mesta.

Iz Orlovke, ruske jedinice su uspele da uđu u južnu periferiju Semjonovke: prema preliminarnim informacijama, preuzele su kontrolu nad najmanje polovinom sela. U isto vreme, VSU zadržava mogućnost snabdevanja svojih snaga palisadima duž autoputa O-0542 i jaruga na severu.

Zapadno od Tonjenjkija, ruske oružane snage su takođe mogle da napreduju u pravcu Umanskog, iako još nisu uspele da dođu do periferije naselja. Međutim, bez zauzimanja Semjonovke i napada sa Orlovke kroz blizinu autoputa S-051801, teško možemo očekivati početak borbi za Umanskoe.

Ruske trupe takođe napreduju u oblasti Pervomajskog. Sudeći po snimcima objektivne neprijateljske kontrole, Oružane snage Rusije su izvršile napad severno od Staroavdejevskog jezera na reci Vodjanaja i bore se za položaje severno od jezera Utjatnik, koji se nalaze na manje od kilometar od istočne periferije Netajlova.

15:46

Rusi pogodili skladište nafte u Žitomirskoj oblasti

14:40

Oboren ukrajinski dron kod nuklearke u Zaporožju

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas ukrajinski dron kamikaza iznad nuklearne elektrane u Zaporožju i pao je na krov šestog bloka nuklearke, a nije pričinjena značajnija šteta, saopštila je pres služba nuklearke.

Pres služba je na Telegramu navela da Ukrajina nastavlja pokušaje granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, prenela je agencija RIA Novosti.

Direktor nuklearke Jurij Černičuk rekao je da nakon današnjeg napada dronom nije zabeležena kritična šteta na infrastrukturi. Oružane snage Ukrajine su u nedelju napale nuklearnu elektranu u Zaporožju pomoću drona, a nije pričinjena značajnija šteta.

13:15

Zelenski: Činimo sve da Harkovu obezbedimo bolju zaštitu

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske vlasti čine sve da Harkovu obezbede bolju zaštitu.

"Harkov je svakog dana i svake noći podvrgnut podlim ruskim udarima. Činimo sve da grad bude više zaštićen.

Partneri mogu da pomognu u sistemima PVO, mogu da pomognu u pritisku na Rusiju", napisao je Zelenski na Fejsbuku.

On je zahvalio svima koji spasavaju živote u Harkovu i čine sve što je potrebno da grad preživi teško vreme.

"I svaka ukrajinska zajednica koja sada pomaže Harkovu, svi gradovi koji su rame uz rame sa Harkovom, svaki naš vojnik koji brani Harkovsku oblast, svi oni štite Ukrajinu", naglasio je Zelenski.
 

11:55

Uzbuna u Ukrajini: Sprema se napad?

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u devet oblasti Ukrajine: Kijevskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Vinickoj, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
 

10:51

Odjeknula eksplozija

Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da je na teritoriji objekta gasne infrastrukture u Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknula eksplozija.

U saopštenju se dodaje da su oštećena zdanja energetskog postrojenja.
 

10:50

Uništeni su

Savetnik šefa DNR Igor Kimakovski saopštio je da je na periferiji Časova Jara uništena velika grupa nacističke jedinice "Azov" (teroristička grupa zabranjena u Rusiji).

"Većina ih se nalazila u stambenim zgradama jednog naselja. Uništeni su zajedno sa uporištem", rekao je Kimakovski.

On je dodao da ih je poginulo nekoliko stotina.

"Teško je preciznije reći, jer su zatrpani pod ruševinama višespratnica u kojima su se nalazili u vreme napada naših vazdušno-desantnih snaga", istakao je Kimakovski
 

09:39

Zelenski: Izgubićemo...

09:34

Kijev: Oboreno 17 od dvadesetak ruskih dronova

Ruske snage su tokom noći lansirala dvadesetak dronova na Ukrajinu, ciljajući uglavnom na kritičnu infrastrukturu na jugu i istoku zemlje, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Kako se tvrdi, vazduhoplovstvo je uništilo 17 bespilotnih letelica "šahed" iranske proizvodnje koje je Rusija koristila u svom napadu, iznad regiona Odesa, Nikolajev, Kirovograd, Hmeljnicki i Žitomir.

Ruska vođena raketa Kh-59 uništena je iznad Dnjepropetrovske oblasti, dodaje se.

Regionalni načelnik Oleh Kiper naveo je da su četiri drona uništena iznad južnog regiona Odese. U napadu nije bilo žrtava.

"Oštećeni su logistički i transportni objekat“, rekao je Kiper dodajući da su krhotine oborene bespilotne letelice oštetile benzinsku pumpu.

09:34

Lokalne vlasti: Vazduh zagađen posle ruskog napada na oblast Žitomira

Gradsko veće Zvjagela u ukrajinskoj oblasti Žitomir pozvalo je stanovnike da ne izlaze napolje nakon što je ruski vazdušni napad na infrastrukturni objekat doveo do zagađenja vazduha.

"Ruske snage su tokom noći pogodile infrastrukturni objekat", saopštilo je gradsko veće u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Nema žrtava među civilnim stanovništvom. Trenutno postoji direktna opasnost od zagađenja vazduha, pa se preporučuje boravak u zatvorenom sa zatvorenim prozorima", navodi se u saopštenju.

08:11

Napad dronom na nuklearnu elektranu Zaporožje

Nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini oštećena je u nedelju u napadu dronom, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju, nazvavši napad "ozbiljnim incidentom (sa) potencijalom da naruši integritet zaštitnog sistema reaktora".

U saopštenju objavljenom na Iksu, IAEA je naglasila da šteta u postrojenju pod ruskom kontrolom "nije ugrozila nuklearnu bezbednost", prenosi CNN.

Napad dronom uključivao je tri direktna pogotka u glavni reaktor postrojenja, rekao je generalni direktor agencije Rafael Grosi na Iksu.

Jedna osoba je umrla od posledica napada, dodao je on.

07:21

Lancet uništio tenk T-64

Pripadnici grupe snaga "Zapad" su bespilotnim letelicama "lancet“ uništili tenk T-64 Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Ivan Bigma.

On je dodao da su PVO sistemi i sredstva za radioelektronsko ratovanje uništili tri ukrajinska drona – dve "valkirije" i "furija".

Prema njegovim rečima, neprijatelj je na kupjanskom pravcu izgubio do 30 vojnika, dva lansera višecevnih raketnih sistema „uragan“ i „grad“, sedam minobacačkih posada, kontrabaterijsku radarsku stanicu, stanicu za elektronsko ratovanje i dva vozila.

07:20

Rusi ostaju bez vojske? Hiljade mrtvih

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: