Region 0

24.04.2024.

10:27

SDP odustao od Milanovića za mandatara

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Peđa Grbin potvrdio je da je ta stranka odustala od aktuelog šefa države Zorana Milanovića kao mandatara za sastav nove hrvatske vlade.

Izvor: Tanjug

SDP odustao od Milanovića za mandatara
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Grbin je ponovio potrebu konstituisanja Sabora radi kontrole HDZ-ove izvršne vlasti u tehničkom mandatu, jer bi, kako kaže, pregovori o formiranju nove vlasti mogli da potraju mesecima.

Grbin je najpre rekao da "ne bi rekao da su odustali od Milanovića", već da, kako kaže, treba biti svestan realnosti. "Ako nešto nije realno, ne treba lupati glavom o zid", rekao je Grbin.

Na ponovljeno pitanje o odustajanju od Milanovića, Grbin je odgovorio: "Ako je to pitanje, onda je odgovor - da", preneo je HRT.

Podsetio je na ono što su rekli Most i IDS - "da ne podržavaju Milanovića na čelu vlade".

Grbin je sinoć nakon sednice stranačkog Predsedništva odbio da odgovori da li je spreman da preuzme dgovornost mandatara, rekavši da treba ići polako, korak po korak, da su sve opcije na stolu, te da ima i boljih i lošijih.

Dodao je da Hrvatsku čekaju razgovori o formiranju buduće vlade koji će trajati danima, sedmicama, a možda i mesecima.

U međuvremenu SDP će pregovarati sa svim drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u Sabor, izuzev HDZ-a, s ciljem konstituisanja parlamenta koji bi obezbedio nadzor na aktuelnom vladom u tehničkom mandatu.

"Sada je jasno da će pregovori oko konstituisanja nove vlade potrajati i pitanje je kakav će biti njihov ishod. Ne smemo dopustiti da za vreme trajanja tih pregovora ova vlada deluje bez nadzora", rekao je Grbin.

Zvanični pregovori o formiranju nove hrvatske većine i vlade počeli su juče, a Grbin pojašnjava da u trenutku dok Sabor ne zaseda vlada ima ovlašćenja da donosi uredbe sa zakonskom snagom, što tehničkoj vladi daje veća prava i ovlašćenja nego što ih je imala do trenutka raspuštanja parlamenta.

Pročitajte još: 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: