Region 0

19.04.2024.

14:30

Ustavni sud poručio: Milanović ne može biti mandatar čak i da da ostavku

Ustavni sud Hrvatske trenutno održava vanrednu sednicu povodom izbora i angažovanja predsednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji.

Izvor: Index.hr

Ustavni sud poručio: Milanović ne može biti mandatar čak i da da ostavku
EPA-EFE/ADAM GRAY

Podeli:

"Ustavni sud je 18. marta upozorio Milanovića da je njegova kandidatura na listi bilo koje stranke ili liste i isticanje kao kandidata za premijera nespojiva sa njegovim ovlašćenjima kao predsednika.

Upozoren je da mora da podnese ostavku ako odluči da se kandiduje. Ustavni sud je pozvao predsednika i SDP da zaustave aktivnosti koje su suprotne Ustavu", rekao je na početku Miroslav Šeparović, predsednik Ustavnog suda Hrvatske.

"Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupio po upozorenju Ustavnog suda," rekao je Šeparović.

"Milanović je prekršio Ustav. Ne samo da nije poštovao odluku Ustavnog suda, već je sebe stavio u poziciju učesnika na izborima. Tokom čitave kampanje postupao je suprotno Ustavu," keže on.

"Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsednik republike, a da prethodno nije podneo ostavku, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar ni premijer“, rekao je Šeparović.

Šeparović je potom upitan šta ako Milanović podnese ostavku.

"Svi su dužni da se pridržavaju Ustava i zakona. Ustav je iznad svega. Predsednik je na vreme upozoren da može da učestvuje u kampanji, ali da mora da podnese ostavku. Sada je gotovo. Ne može više da bude mandatar nosilac“, rekao je on.

"Mi smo izneli svoj stav, on se svojim delovanjem doveo u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju da vode računa o tome. A ako bude potrebno, Ustavni sud će doneti posebnu odluku", rekao je predsednik Ustavnog suda.

Šeparović je rekao da bi, u slučaju da poslanici donesu 76 potpisa sa željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud mogao da poništi takvu odluku.

Dakle, kako je rekao Šeparović, i ako podnese ostavku, Milanović ne može biti mandatar. "Odluku o dodeli mandata Milanoviću možemo poništiti", zaključio je Šeparović.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: