Region 7

18.04.2024.

8:12

Još jedan mandat za HDZ; Rezultati izbora u Hrvatskoj na 99,3% obrađenih glasova

Na osnovu 99,3 odsto obrađenih biračkih glasova, prema nezvaničnim rezultatima Državnog izbornog poverenstva, HDZ je osvojio 61 mandat, a koalicija oko SDP-a Reke pravde, ostala na 42 mandata, prenosi Index.hr.

Izvor: Tanjug

Još jedan mandat za HDZ; Rezultati izbora u Hrvatskoj na 99,3% obrađenih glasova
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Podeli:

Domovinski pokret je osvojio 14 mandata, Most 11, Možemo 10, IDS 2, NPS 2 i Fokus jedan mandat.

Andrej Plenković, predsednik HDZ i dosadašnji premijer, poručio je sinoć posle objavljivanja prvih rezultata da je bitno da je ta stranka po treći put zaredom uverljivo pobedila na izborima održanim, kako je rekao, zahvaljujući Zoranu Milanoviću, u "bizarnom danu".

Plenković je u sedištu stranke najavio da HDZ već danas kreće u formiranje treće vlade.

Čestitajući drugim političkim strankama, Plenković poručuje da će HDZ nastaviti svoju politiku koja je "zaštitila građane od mnogih kriza i sačuvala hrvatsku privredu".

Lider SDP-a Peđa Grbin poručio je u sredu veče da nezvanični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je dve trećine građana dalo podršku ovoj stranci i da će oni zato pokazati da Hrvatska može i da će biti bolja. 

"Pred nama su dani, nedelje i meseci razgovora ali će oni završiti promenom koja će Hrvatsku učiniti boljom, bez korupcije, koja se brine za svoje ljude", naveo je Grbin.

On je rekao da danas počinju razgovore sa onima koji su "do juče govorili da sa HDZ-om neće, da korumpiranu Hrvatsku neće".

Možda vas zanima

"A na nama je da proverimo da su te reči bile istina", rekao je Grbin.

U Hrvatskoj su održani parlamentarni izbori za 11. saziv Sabora. Pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača, a glasalo je 62 odsto građana. Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, HDZ-u je pripalo 60 mandata. Koalicija "Rijeka pravde", koju predvodi SDP, osvojila je 42 mandata.

Izvesno je da će u parlament ući osam stranaka i koalicija. Srbima su u Saboru namenjena tri poslanička mesta, koja odlaze SDSS-u Milorada Pupovca.

Na izborima za članove 11. saziva Sabora, pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača, a glasalo je 62 odsto građana. Oni su birali između 2.302 kandidata na 165 lista, koji su se nadmetali za 151 mandat u skupštini.

Sva tri saborska mandata namenjena Srbima osvojila je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca. 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

22 h

Podeli: