Politika 1

20.04.2024.

10:36

Vučić nakon razgovora sa O'Brajanom: "Oko KiM smo u malo čemu saglasni"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

Izvor: B92.net

Vučić nakon razgovora sa O'Brajanom: "Oko KiM smo u malo čemu saglasni"
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Podeli:

Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku istakao da je O'Brajan uvek dobro došao u Srbiju, i da je saradnja u rastućem procesu sa SAD, kako američke kompanije rade auto-puteve i druge velike projekte.

Vučić je istakao da se "što se tiče KiM, u malo čemu bili saglasni".

"Teme na stolu za nas su teške. Na početku ću da govorim o dobrom, a to je rastuća bilateralna saradnja. Imamo velike ekonomske projekte, američke kompanije nam grade auto-puteve, gradiće neke od najvećih hidroenergetskih objekata, investiraju sve više u našoj zemlji. Važno je o čemu je O'Brajan govorio u vezi sa planom rasta i daljim napretkom na evropskom putu. Što se tiče KiM u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome da je važno da budu očuvani mir i stabilnost i obećao sam da će Srbija da se ponaša odgovorno i ozbiljno. Rekao sam kakve laži dolaze od onih koji govore o invaziji i ratu", rekao je Vučić.

U svemu drugom, kada je reč o Kosovu i Srebrenici, Vučić je rekao da imaju različite stavove.

"Zahvalan sam gospodinu O'Brajenu koji je rekao da je snažna obaveza koju Priština mora da ispuni ZSO. Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina, i toliko je mrtvo slovo na papiru. Lažu nas i Priština i Evropljani. Srbi su uradili sve iz Briselskog sporazuma, određene i iz Ohridskog sporazuma, a samo se nameću novi problemi srpskom stanovništvu, počevši od ukidanja dinara", dodao je.

Vučić je istakao da su hapšenja i prebijanja Srba svakodnevna, a da strane institucije ćute.

"Rekao sam gospodinu O'Brajenu da ćemo da se suprotstavljamo nasilju nad srpskom državom i narodom i da ćemo da se borimo. Govorili smo o Srebrenici dugo, posebno sam zabrinut zbog toga. Znam kako će to da poremeti odnose u regionu. To je doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar same BiH. To pitanje je protivpravno izmešteno iz Saveta bezbednosti u Generalnu skupštinu. Lično sam srećan što sam mogao da razgovaram sa gospodinom O'Brajenom. Znam stavove SAD", rekao je Vučić.

Obraćanje O'Brajana

Prvi se obratio O'Brajan koji je istakao kako su prvenstveno razgovarali o Vučićevoj poseti sednici u UN.

"Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje SZO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo. Međunarodna politika prema Srbima na KiM počiva na zasnivanju ZSO", rekao je on.

O glasanjau po pitanju Rezolucije o Srebrenici rekao je, kako je bio deo prvog tima koji je istraživao ubistva u toj regiji.

"Mnogi počinioci su bili u istražnom postpuku i souđeni su. Sećam se i toga da je najteži deo istrage, kada su nam vojska RS i zvaničnici Srspke garantovali bezbednost. Danas moramo da se suočimo sa istonom, tada smo bili partneri i moramo i dalje", rekao je O'Brajan.

Kako je naglasio aktuelna je dobra saradnja između Srbije i SAD.

Pomenuo je da je Vučić glavni zagovornik da odnosi budu još bolji i da granice ne igraju nikakvu ulogu.


 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: