Sreda, 20.05.2009.

00:42

Bajden: Razvoj bilateralnih odnosa

Amerika ne očekuje da Srbija prizna Kosovo i to neće uticati na razvoj bilateralnih odnosa, poručio je u Beogradu potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Izvor: B92

Bajden: Razvoj bilateralnih odnosa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

239 Komentari

Sortiraj po:

Boris

pre 14 godina

Lepo je cuti da se izmedju nase male zemlje i takve sile,kao sto je SAD mogu naci kompromisna resenja. Svaka cast nasem predsedniku na cvrstom stavu o pitanju Kosova.

Nikola

pre 14 godina

Korisna poseta, koja dokazuje da nas svet opet prihvata kao partnere, a ne da nas dozivljava kao problem. Svaka cast predsedniku i ministrima na tvrdom i jedinstvenom stavu vezano za nezavisnost Kosova i Metohije.

maja

pre 14 godina

Konacno je neko shvatio sta znasi normalizovanje odnosa sa SAD. Naravno uvek ce postojati i oni koji ne zele napredak za Srbiju, i koji ce govoriti kako su svi oni "zlotvori" i ziveti sa svojim predrasudama.

Milovan

pre 14 godina

Prosto mi je smesno sada da gledam one radikale i dss, nas predsednik sa potpredsednikom Amerike a ovi sa majicom Seselja i istom starom retorikom. Ponosan sam :)

Bane

pre 14 godina

Ukazana nam je prilika da popravimo odnose sa zapadom i smatram da treba da je iskoristimo kao sto je predsednik to i uradio i izasao je u susret Bajdenu, a ne da reagujemo kao jedan konzervativni narod koji ne vidi ruku pomirenja.

Andrej

pre 14 godina

Tadic i ostalo rukovodstvo republike su shvatili da Srbija, i pored razlicitih misljenja, nema drugog izbora nego da saradjuje sa SAD. Sve ostale stranke sprovode cistu demagogiju...

Бранко

pre 14 godina

Борис се ниско спустио, а са собом је, на жалост, повукао и целу Србију и њену сувереност.

Djole

pre 14 godina

Americki potpredsednik je ispao faca i kada je polozio venac za Djindjica i sto hoce da obidje Decane sto govori da nece dozvoliti da se nasa svetinja unisti. Svaka cast nasima na njegovom primanju mislim da je zadovoljan!

Nesha

pre 14 godina

Bajdena bas briga za Kosovo jer je realno vec izgubljeno (a i da nije.. pa realno samo bi nam pravilo probleme, Srbi bi sa ovakvim prirastajem kosovskih Albanaca postali manjina u Srbiji), analiticari kazu da je dosao da nas natera da pristanemo na novi ustav Bosne (zato je i bio juce u Sarajevu, po kome bi se odrekli Republike Srpske za sva vremena).
Za uzvrat nije spominjao nase nepriznavanje Kosova (koje cemo priznati kad-tad), obecao nam je da ce se potruditi da sto pre udjemo u EU (uopste nam se ne zuri iako izgleda nelogicno - kad tad cemo uci u EU, bolje prvo da ispunimo sve uslove za ulazak u EU, jer nas ako neko sa strane ne ubedi da moramo da usvojimo neke normalne zakone onda mi sami to nikada ne bismo uradili). A za uzvrat da se oprostimo od Republike Srpske koje se moze prikljuciti Srbiji za nekoliko godina ako budemo vodili pametnu politiku.
Jesam protivnik desnicarskih partija u Srbiji i bliza mi je USA nego Rusija, ali mislim da ne bismo trebali da prihvatimo Bajdenovu ponudu i da moramo prikljuciti Republiku Srpsku Srbiji za par godina.

VRUCKO

pre 14 godina

Posle toliko godina i nas neko da poseti:)))
Sve je proteklo u najboljem redu i slazem se sa stavovima i jednih i drugih. Nadam se da ce biti jos ovakvih poseta jer smatram da je to dobro za nasu EVROPSKU SRBIJU.

mario

pre 14 godina

"Gde su sada političari koji su govorili da je priznavanje Kosova uslov ulaska u EU? "
Ne odlučuje USA kako se ulazi u EU, nakon spora Slovenija-Hrvatska oko granice niko više neče uči u EU sa nerješenim graničnim pitanjem.
Poznato je ono - dobrosusjedski odnosi koje Srbija baš sada nema.

Dzej

pre 14 godina

Gde su sada političari koji su govorili da je priznavanje Kosova uslov ulaska u EU?
Zalosno je što mnogi zbog sitnih političkih poena štete ugledu i interesima sopstvene zemlje.

Iva

pre 14 godina

Dobro je da napokon neko bitan kao sto je Bajden u svetskoj politici dodje i u Srbiju i razgovara sa nasim zvanicnicima. Svaka cast predsedniku Tadicu sto je pomogao da ovoga dodje

Opasno_Dobar

pre 14 godina

08.00
Poleteti odnekud iz Evrope prema Beogradu i proveriti sa kapetanom da li je zaista tačno da je Srbija u Evropi, a ne negde između Iraka i Avganistana. Ako je tačno ovo prvo, smisliti neki izgovor zašto sam se onomad zalagao za bombardovanje.
Potom doručkovati nešto ranije, jer će put biti kraći no što sam mislio.

09.00 (ili nešto kasnije, ako je Srbija udaljenija)
Tokom približavanja Srbiji, proveriti da li je sa obezbeđenjem sve u redu. Da li je mojih 300 ljudi, koji su došli prošle nedelje, nabavilo dodatnih 3.000 ljudi, koliko mi je potrebno da bih se osećao iole bezbedno?
Proveriti da li je tačno da Srbija ipak nije bliska Iranu i Bin Ladenu, pa smanjiti obezbeđenje za prijateljski procenat ako je zemlja prijateljska. Ako vole Uga Čavesa, Kastra, Putina ili Kineze vratiti na staro, možda malo i povećati.
Proveriti da li su ulice, krovovi i terase kuda ću prolaziti ispražnjene i uklonjeno sve što je opasno. Videti šta su to "saksija", "kaca za kupus" i "štrik za veš", ako je to nešto opasno, ukloniti i to.

10.00
Sleteti u Srbiju. Ako se iz pilotske kabine tokom sletanja čuje arapski jezik - vezati pojas čvršće, staviti nešto tvrdo na glavu (poslužavnik od doručka, aktn tašna, stjuardesa) i smeniti šefa obezbeđenja. Ovo poslednje takođe izvesti veoma brzo, jer posle više neće biti mogućnosti.
Ako je sletanje prošlo OK, javiti Baraku da ne treba da naručuje novi "Er fors 2", a ni novog mene.

10.15
Posle potpunog prestanka rada motora izaći iz aviona i pozdraviti odbor za doček. Ako me čekaju sa suzama u očima i ljube me u cipele, na kolenima - sleteli smo greškom u Prištinu. Ako su suzdržano ljubazni, sa mešavinom nade i straha u očima, to je onda Beograd.
Prvi koji me bude pozdravio im je predsednik. On će dopustiti, možda, da me pozdrave i ostali. Obratiti pažnju na čoveka sa sedom bradom i klinca sa naočarima, to su im premijer i ministar spoljnih poslova. Ako ih njihov predsednik ne predstavi, ne obraćati pažnju. Ako predstavi samo ovog s naočarima, ne pružati ruku.
Ne plašiti se čoveka u uniformi i sa isukanim mačem. To im je deo ceremonije dočeka. Skrenuti pažnju telohraniteljima da ne pucaju na njega.

11.15 (ovde koristiti beleške koje je dala Hilari)
"Početi razgovore, metodom toplo-hladno: šargarepa je topla, štap je hladan. Nuditi ekonomsku pomoć (u dolarima, evro još ne štampamo, mada nije loša ideja). Tražiti Mladića. Nuditi pomoć. Tražiti Hadžića. Nuditi pomoć. Tražiti ulazak u NATO. Nuditi pomoć. Tražiti priznavanje Kosova. Nuditi pomoć. Tražiti distanciranje od Rusije. Nuditi mnogo više pomoći. Tražiti distanciranje od Dodika (to je neki njihov, samo u Bosni). Nuditi, samo nuditi. Tražiti gubljenje interesovanja, zauvek, za sever Kosova. Nuditi novo bombardovanje ili pomoć, zajedno."
Ako upali, zahvaliti se Hilari na ovoj belešci. Ako ne upali, prepustiti da razgovor vodi naš ambasador ovde, samo mu napomenuti da bude još oštriji nego obično. Ako oštrije može, uopšte.
Zapamtiti savete od CIA: ne pominjati Slobodana Miloševića, sad su i njegovi u vlasti. Ne pominjati Tita, njegova udovica tek treba da dobije prvu penziju. Ne pominjati crkvu, objašnjenje odnosa će trajati satima. Ne ćaskati sa upadljivo ljubaznim ministrima. Dosta im je i ono što smo im do sad dali. Nemamo para.
Odbiti ponudu za prisustvovanje početku javnih radova ili obilazak fabrike automobila, sa obrazloženjem da sam umoran i od američke predizborne propagande, a kamoli od tuđe.
Pri kraju razgovora pronaći onog njihovog ministra koji tvrdi da je počeo kraj ekonomske krize. Zapisati argumentaciju i preneti našima koji se time bave. Možda čovek nije lud, nego zna nešto što mi ne znamo.
Obići njihovu štampariju novca i videti da li imaju slobodnih kapaciteta za štampanje dodatnih dolara, javiti Hilari, apropo njene ideje. Ako kapaciteta nema, tražiti još para za onog Brajana Štajnhauera.
Ako ostane slobodnog vremena, primiti poneku nevladinu organizaciju, od ovih što ih plaćamo. Voditi računa koja je NVO, sad oni imaju i one koje plaćaju Rusi.
Posebna napomena: sastati se sa opozicijom, kako našom tako i ruskom, a i ovim novima što se još razmišljaju. Svima dati nadu.
Poslati neki pozdrav privrednicima, bez posebnog sastanka.

17.00
Kraj posete. Ući u avion. Ako su sve prihvatili, mahati i slati poljupce sa stepenica. Ako su prihvatili nešto, samo mahati. Ako nisu prihvatili ništa, ne mahati i spustiti roletnu na prozoru kad sednem na mesto.

mario

pre 14 godina

Kako če Vojska Srbije biti ključni faktor stabilnosti na balkanu kada su u NATO-u Slovenija, Hrvatska,Albanija, Bugarska, Rumnjska a uskoro i Makedonija.
Kao da ostali nisu u savezu, pa ce na njih paziti Srbija, zbilja smiješno.

twigy

pre 14 godina

Poseta Bajdena je uvod u novu epohu odnosa Srbije i SAD i drago mi je da je za te odnose istaknuto da Kosovo nece biti uslov za saradnju!

Linuxash_Pravoslavac

pre 14 godina

Saradnja i dobri odnosi sa USA su nam izuzetno potrebni, ali o ulasku u NATO raspisati referendum pa vecina da odluci. Ja cu svakako glasati protiv

Sledimo viziju

pre 14 godina

I više sam nego zadovoljna i ponosna na Srbiju danas.Poseta Bajdena, razgovor sa predsednikom Tadićem, razgovor sa ministrom Šutanovcem i slaganje da je odnos vojske Srbije i SAD-a jedan od bitnih faktora stabilnosti na Balkanu.Oni su danas pokazali da slede Zoranovu viziju, ovakvu je Srbiju on želeo otvorenu za sve!!!

ivana84

pre 14 godina

Ovo je važan korak ka boljoj budućnosti svih nas! Samo ćemo dijalogom uspeti da povratimo svoj nekadašnji ugled! Sve pohvale našim zvaničnicima!

siniša

pre 14 godina

Zašto ne ugostiti, zašto ne razgovarati, zasto ne reći kako vidimo svoju budućnost?! To je jedini način da ostanemo u igri.
Igrač na kog igam je Šutanovac.

Jeruk

pre 14 godina

Moj prvi utisak je bio da bi najbolje bilo da čoveka pustimo da se helikopterom švrćka po Beogradu, da obične ljude ne opterećuje svojim prisustvom. Sledeći utisak bio je da je možda trebalo da ima malo više smisla za spektakle i da potraži da svi izadjemo na ulice i na njegov i automobile pratnje bacamo cveće i mašemo zastavicama, od sreće što je došao u Beograd. Mi pamtimo i takve dočeke stranih državnika, kada smo bili pioniri i imali crveni pasoš za šetkanje po celom svetu bez viza.
Treći utisak bio je da se opet seju iz svih medija upozorenja da se ne izlazi, da je saobraćaj blokiran, da se ne može preko mostova, da će biti mnogo toplo pa medijski instruktori naših života savetuju da se ne izlažemo svakojakim opasnostima koje nas vrebaju.
Zbog neodložnog posla, udjoh u auto i doživeh ono što do sada nisam u Beogradu. Ulice rasčišćene od svega što nije ugledno za videti, počev od ljudi, preko automobila, dobrlo i loše parkiranih, autobusa koji prave nemoguću buku, pa sve do sekundarnih sirovina i otpadaka gore vrste. Policija na svakom ćošku, svi mladi, lepi, uredni, lepo raspoloženi i spremni da odgovore na pitanja gradjana. Na parkinzima prazna mesta, mnogo tolerancije. Da čovek ne poveruje. Odoh ja tamo gde me je posao čekao, vratih se i slučaj je hteo da udjem u Ulicu Miloša Velikog. Tek tu, pravo uživanje. Nema autobusa, nema automobila, semafori svi rade, prosto kao iz neke bajke. Ja požurih malo, prosto je bilo neprijatno što remetim ustanovljeni red, a policajci dadoše znak rukom. Ja da stanem, po komandi, a oni pokazaše da me ne zaustavljaju, već upozoravaju da sporije vozim,onako opušteno, što bi rekli mladi.Ne smedoh da uključim kameru, a to je stvarno trebalo snimiti jer za svojih više od pola veka to ne doživeh. Ne smedoh, da se ne učinim sumnjivom /odakle mi samo taj strah, da mi je znati/. Možda bi čovek mogao malo duže da ostane da Beogradjani dobiju priliku da se ozbiljnije opuste. Ali, setih se da je slična lepota ponašanja medju nama bila i u vreme bombardovanja kada smo se svi koji su ostali u našem gradu, gotovo pozdravljali na ulici. Sećanje na bombardovanje mi je ipak najači utisak a ima veze i sa današnjim danom. U tom smislu pozdravljam postupak gradonačelnika Beograda.

Duki

pre 14 godina

Svaka cast za novu spoljnu politike Srbije. Samo proaktivno! Velike sile na kraju isteraju svoje, slozili se mi li ne, pa je bolje da smo za stolom dok su jos karte otvorene i nesto moze da se koriguje.

Zoran

pre 14 godina

Jos kao klinac bio sam zaludjen Amerikom, kaubojima, zvakama... Mislio sam da bolje zemlje od SAD nema. Tada, nazalost, nista nisam znao o novcu i politici. Shodno tome ni ova poseta me ne raduje. U dobronamernost americkih politicara odavno ne verujem. Protiv diplomatije nemam nista protiv.

tanjam

pre 14 godina

Drago mi je da konacno i mi budemo deo sveta, pa makar i u vidu posete!!! Mislim da je ova poseta Bajdena u svakom slucaju pozitivna stvar za poboljšanje odnosa, nas tako male države sa gomilom problema, i Amerike, priznacete, jedne od vodećih sila u svetu!!!! Jeste da smo svi danas kasnili, da je bio opšti haos u gradu ali to je samo jedan dan i opet ćemo mi Srbi da prvo primetimo taj negativni kontekst događaja...Verujem u naše političare, mislim na ove koji trenutno "vode" zemlju i podržavam svaki vid saradnje i poseta a sve u poboljšavanju odnosa sa ostatkom sveta,,,,

Free

pre 14 godina

Mislim da su stvari danasnjim dogadjajem napokon krenuli na bolje, da ima nade za Srbiju. Da ona tek sada ima otvoreno svoje mesto kako u EU tako i u celom svetu. Ponosna sam na danasnji dan. Zahvalna svim ljudima koji su obezbedili da on izgleda tako svecano i spektakularno. Ovaj dan je to zasluzio!

Poseta

pre 14 godina

Poseta gospodina Bajdena je protekla u predivnoj atmosferi. Razmenjeni su stavovi, dogovorena je dalja saradnja u oblasti politike, ekonomije, odbrane, obecanja je pomoc Amerike u evropskim integracijama Srbije... Sve je zavrseno svecano i bez pritisaka. Srbija je ovim gestom pokazala da je moderna, demokratska drzava, i sve to zahvaljujuci politickoj eliti, predsedniku, premijeru, ministru odbrane. Danas su svi pokazali da je proslost vazna,ali da se treba okrenuti ka buducnosti i ka prosperitetu Srbije. Danas je Srbija polozila tezak test. Danas svi gradjani Srbije treba da budu ponosni na svoju drzavu i na njene vodje!!!

toma

pre 14 godina

Odlicno, bravo!
Obzirom da je već sproveo značajne reforme u vojsci i da će sa tim nastaviti, kao i to što se zalaze za učešće naše zemlje u partnerstvu za mir, ministar odbrane je po mom mišljenju doprineo i većoj bezbednosti Srba na Kosovu.

georg

pre 14 godina

Kosovo se ne brani ratom sa celim svetom već mudrom politikom i stvaranjem saveza sa najvećim silama. Ovaj susret Ministra Šutanovca je primer kako se to radi.

Paun

pre 14 godina

Pitanje nezavisnosti Kosova jeste sporno pitanje u bilateralnim odnosima Srbije i Amerike,ali nikako ne treba da predstavlja nepremostivu prepreku u saradnji dve drave. Svaka cast drzavnicima koji su shvatili interese Srbije

mira

pre 14 godina

Srbiji je izgleda najlakse posvadjati se okrenuti ledja rodbini, komsijama , prijateljima i nikada vise ne progovoriti sa `neprijateljem`. Da li stvarno mislimo da cemo takvim ponasanjem postici ista kvalitetno u medjunarodnim odnosima? Najlakse je inatiti se i posle prebacivati krivicu za svoj neuspeh na ceo svet. Posetu americkog podpredsednika posmatram kao sansu za upoznavanje Srbije oci u oci , kao sansu za pregovore na domacem terenu. Ja se svojom zemljom ponosim i neka gospodin Bajden vidi zasto u stvari svi mi imamo razloga da se ponosimo njome. Neka uporedi diplomatiju nasih clanova Vlade sa ostalima iz regiona. Mi nemamo cega da se stidimo , vodimo trenutno najodgovorniju politiku u regionu i zasluzujemo da neko to vec jednom i vidi od velikih svetskih zvanicnika, ne da im neko servira. Kao i u svakoj svadji posrednici su najgori , razgovor oci u oci donosi resenje. Ja nisam iz Dafura ja sam iz Beograda!

milan8

pre 14 godina

Uz podrsku Amerike u Evropu, prvenstveno do evropskog STANDARDA! Svaka cast predsedniku zbog jasnog i nedvosmislenog izrazavanja povodom tacaka neslaganja.

ruzic

pre 14 godina

Pametni lideri kao što je vojni lider u Srbiji, Dragan Šutanovac, znaju da sukob ne rešava probleme već najbolji vid diplomatske saradnje sa najvišim zvaničnicima sveta. Dobro je što postoji čovek koji zna kako da na najbolji mogući način dovede Srbiju na zasluženo mesto.

Мишко

pre 14 godina

Изгледа да се нашем човеку меморија форматира на кратким интервалима. Невероватно лицимерје...

mala

pre 14 godina

Danas sam se uverio da ministar odbrane stremi jasno i ubrzano ka reformama vojske. Velika mi je želja da imamo profesionalnu i efikasniju vojsku. Sad kad sam uveren da će to biti u bliskoj budućnosti, imam veliku želju i da u njoj služim.

joki

pre 14 godina

Buducnost je u tvojim rukama!!
Sad ministar odbrane, a u budućnosti predsednik države. Tako ja vidim Dragana Šutanovca, čoveka koji ima sve kompetencije da bude lider naše zemlje.

Milena

pre 14 godina

Danas smo poslali lepu sliku u svet! U Srbiji niko ne sme da bude neprijatelj. Moramo da prestanemo da se busamo u grudi i da shvatimo da je za nas najbolje da imamo dobro odnose sa Amerikom.To su danas pokazali Tadić Šutanovac, Cvetković.. Bravo!

Bonio8

pre 14 godina

Sama čimjenica da posle skoro trideset godina u našu zemlju dolazi neko od visokih zvaničnika SAD-a,govori u prilog tome da smo konačno na pravom putu! Podržavam napore predsednika Tadića da razgovaramo sa svima ma koliko se razlikovali!

Paun

pre 14 godina

Pitanje nezavisnosti Kosova jeste sporno pitanje u bilateralnim odnosima Srbije i Amerike, ali nikako ne treba da predstavlja nepremostivu prepreku u saradnji dve drzave. Svaka cast drzavnicima koji su shvatili interese Srbije

stibor

pre 14 godina

Samo napred!
Šutanovac je jasno uvideo da nam je ovo jedinstvena i istorijska šansa da popravimo odnose sa NATO. Dobro je da to koristimo, jer ne želim da moja zemlja bude napušteno ostrvo na sred okeana, okruženo članicama NATO koje su udaljene na preko 1000 milja od nje. Na svu sreću imamo ministra odbrane koji daje ovakvoj saradnji jedan ozbiljan ton i želi da pokaže spremnost da reformiše našu vojsku po ugledu na najjače vojske sveta.

Harv/Lom

pre 14 godina

Dzabe mu je to gosp. V.Jeremicu sto je sa Harvarda. Misli su mu sa Univerziteta Lomonosov. To su Ameri ukapirali odavno. Za Jeremica danasnji susret sa Bajdenom izgleda je poslednji.

tanacko

pre 14 godina

Približavanje naše zemlje evroatlanskom savezu vodi ka ekonomskoj i bezbedonosnoj stabilnisti! Iako imamo loše iskustvo iz skorašnje istorije to ne znači da treba da se učaurimo i ponovimo devedesete godine.

basce

pre 14 godina

Najbolji ministar!!
Sve što je do sada uradio Dragan Šutanovac ima veliki značaj za nas. Ovo je velika prilika koju ne smemo da propustimo. Saradnja sa NATO može da nam bude veoma korisna samo ako znamo kako da „igramo“. Ministar to odlično zna što je i pokazao nizom primera i zato je svakako najbolji ministar u državi

SvAlex

pre 14 godina

Iako je deo oko siv-a bio odsecen nashi gardisti i predsednik Tadic, koliko su uslovi dozvoljavali, velicanstveno su docekali gospodina Bajdena! Pokazujemo jos jedanput da smo deo svetske elite.

mladenov

pre 14 godina

Proslo je vreme Turaka.Srbija nije vise u 14 veku vec u 21. Moramo krenuti dalje, oprostiti ali ne i zaboraviti nepravde koje su nam ucinjene a takodje i biti svesni nasih nedela i nemara. Samo tako verujem da mozemo ovu nasu zemlju trgnuti iz sivila i patnje u koju je tako dugo gurana, i odgurnuti ljude koji zele da je vrate tamo.Politika kakva je vodjena je proslost, okrecemo se novoj politici, politici sutrasnjosti i boljitka Srbije ,u tom smisli ova poseta americkog podpredsednika nije meni licno toliko znacajna koliko ovoj zemlji i a pogotovu ovom narodu treba da bude

ljubo

pre 14 godina

Zvezdara je svakim danom sve ponosnija na Dragana Šutanovca. A kao što čujem, nije to slučaj samo na Zvezdari. Šule je sa razlogom najbolji ministar u Srbiji!

zdeslav

pre 14 godina

Ministar Šutanovac želi da stvori jaku i snažnu vojsku koja će biti partner svim zemljama u regionu i u svetu i održavati prijateljske i partnerske i korektne odnose sa svim svetskoim vojnim institucijama.

nini

pre 14 godina

Ovaj susret je dokaz da će Šutanovac reformisati vojsku po NATO standardima, što će značiti manju, bolje opremljenu i efikasniju vojsku.

Marko

pre 14 godina

Bilo je krajnje vreme da se pocne sa razvijanjem bilateralnih odnosa sa najmocnijom zemljom sveta. Hvala politickom vrhu sto je razuman i sto radi na utemeljenju demokratskih vrednosti u Srbiji

kralj

pre 14 godina

Sta za mene znaci dolazak amrickog podredsednika u Srbiju?Pa kao prvo znaci mi zato sto to konacno pokazuje da Srbija postaje normalna evropska i svetska drzava u kojoj je normalna takva jedna stvar. Drago mi je sto to konacno znaci da Amerika i Srbija imaju dodirnih tacaka i o cemu da pricaju. Sto saljemo i svetu poruku da pored nasih razlicitih stavova mozemo sesti i pricati jedni sa drugima i da mozemo saradjivati. Dosta je bilo unazadjivanja Srbije!

Desertido

pre 14 godina

Stvaranje vojnog saveza sa Amerikom je najbolji potez naseg vojnog vrha, na celu sa najboljim ministrom odbrane Draganom Sutanovcem! Ministre, imas punu podrsku cele Srbije.

gadja

pre 14 godina

Dragan Šutanovac svojim postupcima i pouzdanošću čini da se osećam ponosno što će Srbija imati vojsku kojom će se ponositi i koja će biti cenjena u svetu.

mish

pre 14 godina

Vojska Srbije i treba da bude kljucni faktor stabilnosti u regionu. Ima taj potencijal zahvaljujuci ministru odbrane koji vec dva mandata daje sve od sebe da je unapredi i svori modernu vojsku. Svaka cast!

bobe

pre 14 godina

Nema sumnje da je ovaj susret od istorijskog značaja za nas. Nema više belog platna i neizvesnosti, Šutanovac slika novu sliku Srbije.

Kenvelo

pre 14 godina

Jako sam ponosan na predsednika Srbije Borisa Tadica i ministra odbrane Dragana Sutanovca. Srbija je danas pokazala da je moderna demokratska drzava!!!

taran

pre 14 godina

Ne treba živeti u izolaciji i biti odvojen od celog sveta, jer to ne vodi ničemu.Kad bi svi bili kao ministar odbrane i trudili se da sarađuju sa ostalim zemljama Srbija bi išla samo napred i brže bi se razvijala!

Zadovoljna

pre 14 godina

Dok drugi znaju samo da kritikuju i da sebe nazivaju patriotama, neko ćuti i radi, i svakako pokazuje kako se brani Kosovo i kako se štite interesi građana..Bravo Šule!!!!

Aleksa

pre 14 godina

Danas kad sam video prijem za Bajdena i njegovu zajednicku konferenciju sa predsednikom Tadicem pomislio sam da napokon zivim u normalnoj zemlji. U zemlji u koju dolaze visoki strani zvanicnici, diplomate. To se nije desilo samo od sebe nego zahvaljujuci visegodisnjoj politici koju vode predsednik Tadic i njegovi saradnici!

Sjaj

pre 14 godina

Danasnji dan treba shvatiti kao otvaranje jedne nove saradnje, jedne nove mogucnosti za Srbiju, koju moramo iskoristiti. Sasvim sigurno cemo to uspeti zahvaljujuci politickom vrhu.

Violetta

pre 14 godina

Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo!
Političari su danas načinili veeeliki korak napred u svet za našu Srbiju, svaka čast Tadiću, uz tebe smo!

Dragan

pre 14 godina

Predsednik Srbije, ministar odbrane i svi koji su se danas sreli sa gospodinom Bajdenom, pokazali su kako jednim demokratskim putem može i mora da se razgovara, ali opet nisu odustali od svojih prava da legitimno brane teritoriju Srbije. Vojne veze će sigurno jačati, a svakako da je kao što su naglasili Šutanovac i Bajden, da saradnja vojske Srbije i SAD-a, može biti ključni faktor stabilnosti na Balkanu.

janko

pre 14 godina

Svaka čast Ministru Šutanovcu na svemu što čini za našu vojsku i državu. Za to je potrebna smelost, mudrost i odlučnost. Ovim istorijskim susretom sa potpredsednikom Amerike je napisao novo poglavlje u slavnoj istoriji srpske vojske.

Bulk

pre 14 godina

Veliko uvazavanje vojske od strane Bajdena me posebno raduje!
Svaka cast Ministru Sutanovcu sto nam je vojska i dalje kljucni faktor mira na Balkanu!

NATO

pre 14 godina

Ajde dobro, sve je prošlo ok. Čovjek koji je isključivo došao da smiri strasti u nestabilnom dijelu Balkana (vidite ko je bio u delegaciji pa sami procijenite svrhu dolaska, nema gospodarstvenika sve vojni činovnici ) ide u treću točku nestabilnosti - Prištinu.

LDP Beograd

pre 14 godina

Pre već skoro dvadeset godina krenuli smo da sledimo viziju jednog velikog čoveka. Išli smo ka nekoj ideji, ka rešenjima, ka boljem sutra... E i onda su ga ubili i mi smo stali. Nismo znali kako daje... Da li DS mozda menja svoju politiku, i konačno radi u korist Srbije? Uz Vas sam gospodine Šutanovac!

debeli

pre 14 godina

Ova poseta je dobra osnova za nastavak reformskih procesa u svim oblastima društva i značajan podstrek SAD-a za napredak Srbije na putu evropskih integracija.

зоран

pre 14 godina

Још увек су свежи утисци након односа којег смо имали са вас 18 (или-колико-год-већ-да-вас-је-било) тако да не видим смисао у пропагирању било какве романтике.

djogo

pre 14 godina

Mislim da je doslo vreme da Srbija ima partnere u poslu! Kako ce neko napredovati ako ne pruzi ruku drugome! Vazan je samo rad i progres!!! Neozbiljno je i daje verovati da, ko god dodje u nasu zemlju, dolazi da bi postavljao uslove. Ja verujem da sve zemlje mogu biti partneri Srbiji, jer samo tako mozemo ici dalje!!! Uspostavljanje boljih odnosa sa SAD je veoma znacajno, narucito sada kada je na celu nova administracija Baraka Obame. To je otvoren put za nove pozitivne politicke poteze. Verujem da ce ministar Sutanovac to znati da iskoristi!!! Samo napred ministre!!!

gaga

pre 14 godina

Istorijsku posetu američkog potpredsednika Bajdena treba maksimalno iskoristiti kao šansu za približavanje Srbije i SAD-a i unapređivanje bilateralnih odnosa.

brdja

pre 14 godina

Jasno je zašto ne možemo da idemo napred. Ogromne su prepreke i ako krenemo da ih zaobilazimo potrebne su godine, pa tako taman zaobiđemo jednu,a ono ispred nje druga. Šutanovac je na dobrom putu da skloni najveću, a uz njegovu pomoć lako ćemo preskočiti i sve druge manje.

ljbajceta

pre 14 godina

Odlicno!
Dolaskom drugog čoveka Amerike ostavili smo za sobom nemile događaje iz prošlosti, jer treba da razmišljamo o svojoj budućnosti u Srbiji u cilju njenog unapređenja i možda budućeg ulaska u NATO, zbog čega kao građanin Srbije u potpunosti podržavam sva nastojanja gospodina Šutanovca da uspostavi što bolje odnose sa Amerikom.

brdja

pre 14 godina

Jasno je zašto ne možemo da idemo napred. Ogromne su prepreke i ako krenemo da ih zaobilazimo potrebne su godine, pa tako taman zaobiđemo jednu,a ono ispred nje druga. Šutanovac je na dobrom putu da skloni najveću, a uz njegovu pomoć lako ćemo preskočiti i sve druge manje.

voki

pre 14 godina

Pored ostalih kvaliteta, dobro je što je ministar odbrane i visok, pa nema sumnje da verovatno jasnije od drugih vidi kako će u Srbiji konačno da svane zora. Dosta smo tumarali u mraku, zato sa nestrpljenjem očekujem tu zoru

Melita

pre 14 godina

Treba prihvatiti ruku koja je pružena Srbiji, naći ono korisno što će proisteći iz Bajdenove posete, a ne okretati leđa i zatvarati se u odnosu na svet... mislim da Boris Tadić, za razliku od mnogih domaćih političara, to uviđa i radi ono što je za sve nas korisno, uprkos neodobravanju onih koji to trenutno ne shvataju...

dimitri

pre 14 godina

Nema sumnje da je ovaj susret od istorijskog značaja za nas. Nema više belog platna i neizvesnosti, Šutanovac slika novu sliku Srbije.

Zarko

pre 14 godina

Srbija je napokon, nakon 30 godina, obnovila bilateralne i diplomatske odnose sa Amerikom. To je ono sto joj je do sada nedostajalo. Sastanci su protekli u savrsenoj atmosferi. Organizacija je bila odlicna. Sve pohvale za predstavnike Republike Srbije

Bane

pre 14 godina

Ovo su istorijiski trenuci za Srbiju. Sada odlučujemo da lo ćemo krenuti napred ili ostati tu gde jesmo... Da li ćemo se pridružiti svetu?!

jivana78

pre 14 godina

Gospodinu Šutanovcu svaka čast na prijemu potpredsednika Amerike. Uspešni pregovori su nam bili neophodni za dobru saradnju sa SAD-om. Šutanovac je doprineo da Amerika vidi Srbiju u boljem svetlu

mepdai

pre 14 godina

Krupnim koracima, bravo!
Srbija je prvi put posle niza godina dobila priliku da ugosti nekog visokog zvaničnika iz Amerike. Gazimo krupnim koracima napred zahvaljujući Draganu Šutanovcu.

Bane

pre 14 godina

Srbija je dugo cekala ovaj trenutak. Jako sam ponosna na drzavu u kojoj zivim. Svaka cas predsedniku, premijeru i ministru odbrane, kao i svima koji su ucestvovali u organizovanju prijema gospodina Bajdena

Albanac

pre 14 godina

Recenica "Amerika ne ocekuje da Srbija prizna Kosovo", je naucno razmotreno situacija u Srbiji i nista vise. Bajden zna da to za sada nije moguce, ali to ne znaci da priznavanje Kosova sa strane Srbije, ne bi bilo najbolje resenje za sve.
Da bi Bajden bio za nepriznavanje Kosova sa strane Srbije, on bi upotrebio razlicitu recenicu kao "Srbija ne mora...ili ne treba...ili Srbija brani medjunarodno Pravo...ili, ili". Amerika samo konstatuje stanje u Srbiji i time pomogne "demokratske snage" Srbije da ne budu optuzene sa "patriota" za raznovrsne optuzbe...Ipak priznavanje Kosova sa strane Srbije (verovatno posle Suda) bi bio pravi put Srbije ka buducnosti, ali i konacno resenje za nas Albance....

Ali Baba

pre 14 godina

Bas me briga zbog cega je dosao. Jos nisam doziveo za svoje 44 godine da neko sklanja pesake sa ulice zbog bezbednosti!!!! Sledeci put (ne)zvane goste vodite negde na planinu pa se zatvorite do mile volje umesto da maltretirate ceo grad !!!

Nenad

pre 14 godina

Sa osećanjem gorčine ipak moram da kažem i podsetim.Svojevremeno je Milošđeviću upućena poruka od strane tadašnjeg američkog Predsednika Buša starijeg.On je tu poruku odbio i potom je usledilo ono što nam je vrlo dobro poznato.Danas nam je posetom Bajdena takodje preneta poruka mi treba da je prihvatimo, bez obzira na našu ogorčenost zbog bombardovanja, Kosova i dr. A ta poruka, kako ja bar to vidim je ili NATO i Evropska unija ili Rusija, na dve stolice u današnjem svetu se nažalost ne može sedeti. Imajući u vidu šta je za naše susede i druge evropske zemlje značilo i znači članstvo u Evropskoj uniji mislim da je to pravo rešenje. Rešenje koje moramo doneti, bez emocija, sa mudrošću i vodeći račuina o našoj deci i onima koji će živewti u ovoj zemlji. Nemojmo dozvoliti da i oni žive u zemlji nesigurne budućnosti, neizvesnosti, ekonomskih i drugih kriza i svega onoga što ne obezbedjuje spokojan život. A razna pljuvanja i negodovanja zbog Bajdenove posete su sasvim normalna i očekivana oid strane naših opozicionih stranaka. Da su oni na vlasti danas bi trijumfovali zbog posete jednog visokog američkog državnika prvoj posle trideset godina.

Duki

pre 14 godina

Kad pogledate sve komentare i ocene za iste vidite da smo i dalje veoma podeljeni oko bitnih stvari. "Tri karte za Holivud" . Ko je gledao ovaj domaci film sve mu je jasno :)

Realna mala

pre 14 godina

Prosto ne mogu da verujem da toliko ljudi misli da ce se posle ove posete nesto bitno promeniti i da ce odnosi Srbije i SAD biti mnogo bolji.
Pa njemu je posao da putuje po svetu, rukuje se i sastanci sa raznim politicarima. Nije Srbija tu nikakva ekskluziva u njegovom gustom, radnom rasporedu.
Takodje, mislite na sve one "povoljne" kredite koje je Srbija dobila u poslednjih nekoliko meseci. Njegova poseta je kao kad mene nazove predstavnik banke u kojoj sam se zaduzila za kucu da me pita kako sam, sta ima novo i da mi jos jednom naglasi da je tu ako mi jos nesto treba :)
Fino sto je dosao, ali daleko od toga da ce u Srbiji sutra svanuti drugaciji dan.

Dijana

pre 14 godina

Ponosna sam danas na svoju zemlju, i na naše državnike koji su primili Bajdena...Ovo je jedna od koraka Srbije da krene napred. U srbiji svako mora da razume da ne smemo da gledamo Ameriku kao neprijatelje, nego da shvatimo da i ako se ne slažemo po pitanju Kosova, možemo da nađemo zajednički jezik.

Зоран

pre 14 godina

Свака част Вуку Јеремићу. Доказ да против САД можемо да се боримо и мозгом, а не само, као неке вајне патриоте које не разговајау са онимa којe не воле, а ако и разговарају то је обично преко цеви са нишаном.

Ivan

pre 14 godina

Veoma je dobro sto je danas u poseti Beogradu i Srbiji potpredsednik SAD - Mr. Biden. Srbija je uvek pripadala hriscanskoj i zapadno evropskoj civilizaciji, iako mnogi to mozda ne shvataju. Saradnja Srbije i SAD ima veoma dugu diplomatsku istoriju, kada je jos u 19. veku Srbija bila diplomatski zastupnik SAD za region Balkana. Znacajan deo naseg naucnog, tehnoloskog, industrijskog razvoja u proslom veku je rezultat odlicne saradnje Srbije i SAD kroz veoma dinamicnu naucno-tehnicku saradnju koja se odvijala cak i tokom bombardovanja. Naravno, bombardovanje Srbije 1999. je bila strasna greska koju SAD nije sebi smela da dozvoli. Ipak, kao i svaka druga velika sila pre nje, ne mozemo ocekivati zvanicno izvinjenje za to sto se dogodilo. Poseta Visokim Decanima je izrazavanje postovanja prema srpskoj istoriji i hriscanskim/evropskim vrednostima.

Smatram da je ova poseta signal za ubrzavanje evropskih integracija i da ce SAD iskreno pomoci Srbiji da sto pre zaokruzi taj proces. Takodje, to je i dobar preduslov za jacanje nase naucno-tehnicke saradnje i u buducnosti, kao i jacanje pozicija Srbije i srpskih interesa u regionu.

sasa

pre 14 godina

Kamo lepe srece, da je devedesetih dosao da nas poseti potpredsednik SAD-a, umesto sto smo glumeli lazne patriote! Nadam se da ce ovo oznaciti pocetak neke nove buducnosti i boljih odnosa sa citavim svetom, da smo se konacno opametili i naucili na greskama koje smo nebrojano puta ponovili!!! Bravo za predsednika Tadica i ceo njegov tim koji je ovo omogucio! Samo napred ka evropi i svetu!!!

veki

pre 14 godina

Najbolje sto proizilazi iz ove posete je sto se dogodila: Bajden je dosao u Beograd sto samo po sebi salje 'pozitivne signale' Srbiji i njenom internacionalnom statusu. Osim toga, razne negativnosti je tesko zanemariti:
'resetovanje' da bi se ubrzalo zaboravljanje odgovornosti doticnog za bombardovanje Srbije,
i njegovo insistiranje da Beograd 'normalizuje' Dodika i omoguci sprovodjenje Ahtisarijevog plana na Kosovu.
Ti 'mali detalji' su naravno djavolski i stvaraju nepremostive prepreke srpskom interesu.
Od svega najvise bode oci naravno pritisak na RS, tj.primoravanje da se ujedine protiv njihove volje. Tu se Bajdenov stav prema Srpskim interesima najboljhe vidi: dok se bosnjacke i Albanske teritorijalne aspiracije postuju, Srpske se ignorisu.
To je Bajdenu itekako jasno i stoga smatram da je njegova poseta neiskrena: u duhu 'popravke Americkog imidza' ali ne i sadrzaja.

Milojko

pre 14 godina

E sada vidite zasto u mnogim zemljama glavni grad nije najveci i najproduktivniji grad. Pored istorije i tradicije i zato sto tamo cesto dolaze razne delegacije i jednostavno tolike gubitke zbog zatvorenosti grada oni nece da trpe. Ono nama se to desava svakih 20 - 30 godina pa nije tako ni strasno.

I.s.

pre 14 godina

Ne razumem sto se ljudi bune sto je grad blokiran, pa to je neophodno zbog sigurnosti ili su mozda zaboravili sta se desilo marta 2003-e. Inace, dobro je sto je Bajden dosao, nadam se da ce ovi nasi umeti da iskoriste pozitivno tu posetu jer drugog izbora ionako nemamo, pa je najbolje da o nekim nedefinisanim alternativama i ne razmisljamo. Cak i MMF je prvu ratu kredita uplatio danas na dan Bajdenovog dolaska (nije slucajno).

Biljijed

pre 14 godina

Sta god mi hteli ili ne hteli, svakako ce uvek biti onako kako veci i mocniji od nas zacrtaju. Dakle da mi vidimo kako cemo da prezivimo ova dva dana "vanrednog stanja", pa da se vratimo svojim zivotima, a "velike odluke" prepustimo vecima i bitnijima od sebe. A i vreme branja malina stize i toliko toga treba poraditi...

So long , Marianne

pre 14 godina

Samo jedno pitanje {promace mi}: da li mozda Radovic iliti Amfilohije , ima kao duhovno lice ,imalo prava da komentarise dolazak Bajdena u Beograd. Jer Radovicu jasno da vise ni vernici ,ali ni nevernice {kao ja } nisu vise glupi da ne znaju da iza svakog {kao} zvanicnog stava crkve - stoji ON -licno.
Usput , stajao je on i iza ili iznad mnogih drugih tragicnih ili manje tragicnih dogadjaja ,jos od 2003.g.

Jefimija

pre 14 godina

Bajden i Tadić razgovarali su prvo u "četiri oka", i tu je ispricano, verujte, sve najvaznije. Sva ostala prica, koja do nas dodje je kolo za raju. A i ne daj Boze da nas je pustilo, Bajdenu, da mu mi svi, sve skresemo u brkove. Srbi smo, srdit i neugadan soj, zar ne?

mira

pre 14 godina

Nadam se da gospodin Bajden ne boluje od meksickog gripa i da to nije razlog njegove posete !!!! U svakom drugom slucaju je dobrodosao!!!

Milan

pre 14 godina

I kazem: Dobro dosao svaki dobronamrnik u nasu Srbiju.
Nije politika bas tako casna stvar na prvom mestu je to skup interesnih udruzenja neki rade za svoju dobrobit a neki za dobrobit naroda koji ih je izabrao. Ipak u demokratiji, posebno u onoj koja je prevazisla pocetnicki duh (a neide to kao na radiju promena stanica) su kratke noge onima koji su tu samo iz licnih interesa na podijumu obezvredjenih i obezcascenih.
Ajde trazimo u ljudima oko nas ono sto valja a ne da se stalno pitamo zasto je posten ko ga placa za to tj. kakve koristi ima od toga.
Dobro dosli mr. Bajdenu i daj Boze da ta poseta ostavi pozitivne tragove za buducnost naseg naroda.
A sto se tice SPC ne sekerijte se oni su ponekad slepi na jedno oko ili vide samo sto oni hoce da ne kazem sto njima pase.
Ja sam uvek mislio da je verovanje u Boga i mir bozji za sve ljude na ovoj zemlji jedinstvena parola svih naprednih vernika i onih koji su to manje i da bi crkva trebalo da bude iznad svega ali ne po glasu i ukletama.

MarkoNS

pre 14 godina

"Episkop raško-prizrenski Artemije nije dao blagoslov". Pretpostavljam da je konsultovao nadlezne tokom prizivanja duhova. Ili neka pravi politicku stranku, pa neka izadje na crtu, ili neka se pokrije usima, niko ga nista nije pitao.

Lingvista

pre 14 godina

Kako neko uspe da prica pola sata, a da ne kaze nista, to mi nikad nece biti jasno. Stvarno treba biti talentovan za tako nesto. Ko sto neko vec rece, jedva cekam da za 20 god saznam o cemu se danas radilo.

greg

pre 14 godina

"Predviđeno je da se Bajden obrati i poslanicima Skupštine Kosova, posle čega bi trebalo da obiđe manastir Visoki Dečani." `Ajd razumem da ce posetiti skupstinu te albanske paradrzavice gde ce ga docekati ovacijama, medjutim ne razumem sta ima da trazi u srpskom manastiru. Da pogleda zasto je jos citav i sto nije zapaljen ili da pogleda dokle se stiglo sa 'kosovarizacijom" srpske bastine? Amerikanci su dali Albancima zeleno svetlo da izvrse etnicko ciscenje Srba sa Kosova, zlocini nad Srbima su se desavali ispred noseva Amerikanaca, danas stite albanske zlocince od hapsenja, odgovorni su za porusene i zapaljene srpske crkve i manastire i jos Bajden hoce da ode u Decane? Da bi tamo izgovorio koju frazu o multietnicnosti i "drzavi kosova" koja brine o svim svojim gradjanima? Manimo se licemerja, i ovog jeftinog marketinga gospodine Bajden. Neko ko je ovako otvoreno pomagao i podrzavao albanske nacionaliste i koji je time doveo u pitanje sam opstanak srpskih manastira na Kosovu - nema sta da trazi u Decanima, naravno ako ima obraza.

Sandra

pre 14 godina

Potpuna podrska za predsednika Tadica za sve sto radi za nasu zemlju. Vodi nas u bolju buducnost i pise svetlu istoriju Srbije. Samo napred. Borise uz tebe smo!

rebro

pre 14 godina

A zasto je potpredsednika USA docekao predsednik Srbije? Trebalo je da primenimo reciprocnu meru pa da ga primi neki potpredsednik recimo Krkobabic

ofk

pre 14 godina

Sta je vama ljudi?

Neka ljudi razgovaraju proslo je toliko vremena....dosao covek iz mnogo vazne zemlje i mi tu treba da budemo mudri i vidimo koji su nasi interesi i sanse.Ne treba zaboraviti strahote ali treba prevazici i pricati....vi udarili po gradskom prevozu i srbovanju...

Stanko

pre 14 godina

Srbija treba da bude okrenuta i Evropi i Americi, da sklapa partnerstva sa obe strane, a ne da jedno isključuje drugo. Sve dok budemo imali ministra kao što je gospodin Šutanovac meni sve izgleda veoma realno. Nisam optimističan, već jasno vidim rezultate njegovog rada i to cenim.

Opanak Sumadinski

pre 14 godina

"Ova slika Beograda danas govori koliko su nepopularne SAD diplomate u citavom svetu"! Valja samo ovu recenicu procitati i shvatiti da bi se uvedela magnituda nase budalastine i slepila naseg, a sve zajedno poklopljeno neizmernom megalomanijom i samopr/o/e/cenjivanjem naseg. Nasa tragika je ocigledna upravo iz ove recenice kroz koju se odslikava nase uverenje da je Srbija lakmus papir za raspolozenje i neraspolozenje citavog sveta prema SAD i ne samo prema SAD. Mi umisljamo da smo tako vazan, vitalan, nezaobilazan, opredeljujuci, odlucujuci .... faktor u pitanjima medjunarodne politike da je eto, dovoljno videti "ovu sliku Beograda danas ... " pa da se vidi koliko se sve kroz prizmu Beograda prelama! Kao da se svet oko Beograda okrece! Jadne budale...

WTF

pre 14 godina

Šteta je što su se kod nas jedino radikali i DSS setili da naprave neki protest, jer smatram da nisu ništa bolji od Bajdena, Miloševića i Tadića zajedno.
Svuda u normalnom svetu i Evropi kojoj toliko težimo antiglobalisti i pravi levičari prave velike demonstracije kada god dolazi neki visoki predstavnik SAD. Kod nas mozak mladih, koji bi trebalo da budu nosioci antiglobalisticčkog pokreta , izgleda da još nije dovoljno sazreo za taj nivo društvene svesti.
Prava je žalost što kod nas rulja ponesena navijačima tako lako krene u besmislene akcije tipa razbijanja Mekdonaldsa, ali kada treba organizovati smisleni protest, sa jasnom idejom, nema nigde nikog.
Šteta je što kod nas neprijateljstvo prema američkoj politici dolazi samo i jedino iz nacionalizma, koji jednako glup kao i politika SAD.
Kome nije jasno, neka pogleda film "Zeitgeist:The Movie" i "Zeitgest: Addendum"

Dobrica

pre 14 godina

Prica o resetovanju odnosa je uobicajena glupost koja ne znaci nista. Svako ko zna makar malo o osnovama americke spoljne politike, a za to nije potrebno puno, zna i da resetovanja u istoriji nije bilo niti ce ikada biti. Oni mogu da imaju malo meksi stav ali dok ne postanete klasicna banana drzava nema promene stava.
Ono sto je danas porazavajuce je da Bajden u Srbiji na into naciju himne SAD ruku drzi na srcu, samo sto covek ne zapeva svim srcem, a nas predsednik na Boze pravde? Covek samo sto nije seo na zemlju.
E to odslikava odnos naseg predsednika prema zemlji ciji je predsednik i nasu sansu da on nesto za istu ucini.
Nego mi se svidjaju pametnice koje nas vide u rukama Ruskog diva/sape zadnjih 20 godina - gospodo Ruski div ne postoji u periodu izmedju 1990-2000. Dakle otvorite oci i shvatite da tada postoji samo amerika koja pokusava da potcini svojim interesima ceo svet. I jos nesto, nikada UN nije donela rezoluciju da se mi bombardujemo.
Da zele da resetuju odnose budite sigurni da bi ameri izabrali da poloze venac na neki spomenik civilnim zrtvama bombardovanja. Do tada zaboravite na resetovanje. Mi smo za njih smetnja interesima nekih drugih bitnih saveznika i sta nas tek ceka niko ne zna. Da smo pametni naterali bi EU i ameriku da smeksaju svoje odnose brzim priblizavanjem Rusiji u ekonomskim odnosima. Ako nista barem bi mogli da profitiramo igrom izmedju njih. Ovako samo sebi spustamo cenu i pokazujemo koliko su jadni oni koji nas vode.

Paja

pre 14 godina

I ovako ne znamo kud bijemo glavom...Sigurno nam donosi zapršku za kazan
u kom se krčkamo dvadesetak godina,pored ostalih i njegovom zaslugom.
Da li ce neko objavititi koliko nas njegov dolazak košta, da ne govorim o
haosu u gradu koji zbog njega danas trpimo svi . Kad su toliki dobročinitelji
u svetu čemu ovakve mere bezbednosti.....

micka

pre 14 godina

Dobar dan za Srbiju! Verujem u ministra Šutanovca da će na pravi način odbraniti stavove Srbije i očekujem bolju saradnju Srbije i Amerike.

samoja

pre 14 godina

Ljudi, da li se neko seća momenta kad smo se mi "posvađali" sa Amerikom!?!
Hajdemo jednom da budemo pragmatični i da mislimo na sebe i na svoje interese.
Što moramo nekoga da "volimo", da bismo ga dočekali normalno i kulturno. Daleko mu lepa kuća, ali moć, ozbiljna moć je u njegovim rukama. I mi zavisimo od te moći.
Priznajem, sa setom se sećam godina kad smo bili "omiljeni" u celom svetu i kada smo zaista dobro i mirno živeli, radili, zarađivali, školovali se, lečili, putovali...
Naši političari treba da shvate da je upravo to jedino što se očekuje od njih, da nam to omoguće i... onda ćemo "voleti" i njih, kao i gospodina Bajdena.
"Bravar" je to znao i pametno je radio... valjda će ovi sadašnji to jednom ukapirati.

Jefimija

pre 14 godina

Amputiranjem Kosova kao bivseg dela Srbije, SPC gubi inspiraciju i mogucnost, da i dalje infiltrira u zemlju svoje srednjovekovlje, cime (SPC) sama biva amputirana, i iskljucena od ekplicitno modernih kretanja, koja su zahvatila zemlju. Otuda i Artemijino neblagoslovlje ovom izuzetnom dogadjaju, Bajdenovoj poseti, koji ce nas sigurno usreciti. SPC nasa vecna Trnoruzica!

luna

pre 14 godina

citat "To ministarstvo je ranije danas saopštilo da su za vreme posete Bajdena svi javni skupovi zabranjeni iz bezbednosnih razloga."

sad znam zasto su otkazali Depeche Mode!

Karic

pre 14 godina

Sto se tice anti Bajden manifestacija, i danas mnogi vole da veruju da smo mi godinama vodili casne i pravedne ratove, imali legitimno pravo da zatiremo gradove do pepela i proterivarujemo stanovnistvo te da smo bombardovani na pravdi boga samo zbog takvih kao Bajden - Zaboravili smo stotine rezolucija UN trazeci od nas da prestanemo i retko jednoglasnu odluku medjunarodne zajednice da se bombardije - cak ni Rusija nije rekla NE.

Et in Arcadia Ego

pre 14 godina

Dobrodosao u Srbiju, i unapred izvini na ponasanju pojedinaca koji nemam pojma kakvu Srbiju zele, verovatno neku mracnu i zaostalu. I da, VODI ME ODAVDE! Ne mogu vise da ih gledam niti slusam!

marco

pre 14 godina

Lepo od g.Bajdena sto ce poloziti venac na grob naseg premijera.Nadam se da ce ova poseta dati podrsku Tadicu da povede konacno zemlju u evroatlanske integracije.Ne zelimo rusku guberniju!

Milan

pre 14 godina

Ovo je novo razdoblje za Srbiju iako duhovi devedesetih jos nisu mrtvi u vidu SRS i DSS, Cosica i Miloseviceve kompanije, sam vas dolazak nagovestava promene jer ipak vecina u Srbiji je uvak bila pro-americki orjentisana pre 1990. Na veliku zalost Miloseviceve komunisti nisu razumeli novo vreme i nisu hteli da sidju sa vlasti posle pada berlinskog zida i tu cenu sada placamo. Amerika i Srbija jos od berlinskog kongresa su uvek imale dobro odnose, Ruse ja licno nikad nisma razumeo i uvak su mi bili daleki i neshtavljivi. Eu i Amerika je nasa buducnost i samo se nadam da cete nas konacno izvaditi iz ruske medvedje sape, gde 20 godina Srbija samo tone sa njima i propada ekonomski, i bioloski nestajemo. Ziveli novi srpsko-americki odnosi, dobro nam dosli!!!!

Toni

pre 14 godina

"Američki potpredsednik dolazi u posetu Kosovu kao nezavisnoj državi, da potvrdi nasilno otkidanje dela teritorije države Srbije i njeno predavanje u ruke teroristima, koji su nekažnjeno počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom, imovinom, verskom i kulturnom

Sta prica ovaj bez veze, a sta ste vi uradili Albanskom narodu i drugima na Balkanu treba prvo da kazes, ko je poceo sve...

timi

pre 14 godina

Vise od celog ovog texta (i vecine komentara) :) bih voleo da vidim koje su trenutno ulice zatvorene za saobracaj. To bi bila prava informacija. A nije me briga kuda se on krece, samo kuda ja ne mogu. Ako ima neko link sa takvim podacima neka javi, ili neka dobri ljudi ostavljaju info u komentarima. Hvala!

ps nije on dosao sto nas voli, (ili mrzi) vec zbog nekih interesa. mozda da bi nas pritisnuo da priznamo Kosovo? mozda da bi nas podrzao u nastojanjima da udjemo u eu (i pritisnuo da priznamo Kosovo)? Ko to zna. Mi cemo samo dobiti saopstenje da je poseta uspela. :)

moje ime

pre 14 godina

Mi smo jedna izuzetno mala zemlja sa jako malim uticajem na bilo sta sto se desava oko nas. Ne mozemo da resimo ni najjednostavnije stvari kod nas a zelimom da se uporedjujemo sa jednom Nemackom, Francuskom, Amerikom... Nismo mi ti koji postavljaju uslove. Zelim dobre odnose sa svim zemljama na svetu i ovo je mozda pocetak stvaranja nekih novih odnosa kakve zasluzujemo. Ne znam zasto se narod toliko vezuje za Rusiju koja nam nikada i nije realno pomogla. Secam se da je neki brka pevao na mostu neke ruske pesme i palio narod bezveze. Shvatite ljudi, niko nam nece pomoci sem nas samih. Kada pocnemo da razmisljamo svojom glavom i kada se okrenemo sebi i resavanju sopstvenih problema onda ce nas mozda ljudi shvatati ozbiljno.

Intelektualac

pre 14 godina

Nema nam nesto cuvenog doktora pravnih nauka da kaze nesto pametno kako on ume povodom dolaska Americkog potpredsednika.
Izgleda da ga je njegov sef Aleksandar Nikitovic posle konsultacija sa Ruskom stranom stavio u karantin , pa izdaju saopstenja preko Samardzica.
A bas nam nedostaje Kostunica Vojislav da kazi i baci neku mantru na Ameriku kako on ume.
Nema ni onog antiglobaliste Emira alijas Nemanje Kusturice da i on izda neko saopstenje.
Jel jos uvek vazi ona njegova cuvena recenica sa mitinga u Beogradu, Gde ste sada misevi?

ex pro amerikanac

pre 14 godina

Srbija je nekada bila NAJPROAMERIČKIJI deo, ne samo Jugoslavije, već i istočne Evrope.
Svako je imao neki uzor, i ja sam se uvek čudio kada sam pričao sa drugarima iz Zagreba ili Slovenije, kako su se oni divili Nemačkoj ili Italiji. Kod nas je uvek Amerika bila ta koja je predstavljala nešto bolje, veće, sjajnije. Ovde ne mislim samo na muziku, filmove, sport, već i na uticaj u svakodnevnom životu, žargon kojim smo mi mladi pričali, i sl.
Danas nemamo ovakav uzor, jedan smo izgubili, a drugi nismo našli.
Iako sa simpatijama gledamo u Rusiju, ona nam je uvek bila previše daleka i nerazumljiva. A takva je i sada.
EU je nejasna jer ima previše različitih i nesinhronizovanih glasova.
A Amerika? Ona je izgubila svoje ubedljivo prvo mesto u našim srcima onog trenutka kada je pala prva bomba na Srbiju. Moraće dosta da se potrudi da se ovo zaboravi. Jer, teško se zaboravlja kada te guja za srce ujede.

Neki novi pocetak

pre 14 godina

Zivim u Republici Srpskoj... Juce je u Sarajevu bio Bajden, svi mu se klanjali, a u RS palili svece, kao signal da su u BiH ugrozena prava nebosnjaka... Mozda i jeste malo tako, jer ovamo ko god da dodje, Bosnu vidi kao zemlju bosnjaka, da ne kazem Muslimana, i da su oni bili jedine zrtve ovog prokletog rata, a Srbi i Hrvati, kao i da ne postoje.. Oni mu dodju kao pretnja...
Sa druge stane, kada malo razmisllim, mi kao narod "protiv koga je celi svet, i protiv koga uvjek postoji teorija zavjere" stvarno nismo normalni.. Dolazi covek koji moze da samo jednim migom ucini da nam svima bude bolje, a mi organizujemo proteste, a iskreno se nadam da nece gos. Bajden govoriti u narodnoj skupstini Srbije, jer ako bude, smem se kladiti da ce oni ( stvarno ne znam koji epitet da im dodam, a da me ne izbace sa ovog foruma) radikali napraviti ruglo i sramoti, na neki samo njima pznat nacin... Imam 23 godine, zelim da zivim normalno, da radim, da putujem, a ne da strepim kada ce opet izbiti neka guzva, zbog usijanih glava, kojima je samo vlas i novac bitni, pa zard toga ne ustrucava se da lozi narod glupostima... Neka dodje Bajden, i sam Obama, neka nam malo otvore oci, jer sami necemo progledat, jer ne zelimo i ne znamo.. I, treba da ode da polozi vjenac na Djindjicev grob, jer on je bio jedini covjek koji je Srbiju mogao izvuci iz ovog blata, a sa njom i okruzenje.. Pitam se ko su ovi ljudi koji oznace "ne preporucujem" na svaki komentar koji ima veze sa podrskom Bajdenovog dolaska.. Pa, i nas u R. Srpskoj su bombardovali, i nas su protjerali, i nama su pobili drugove, ali daj da se opametimo, da nam se to vise ne desava...Pitam se koliko imaju godina, da li zele da odu na finale lige sampiona, na evroviziju, na trku formule jedan, a da ne moraju da mjesecima stoje pred ambasadama.. Da li zele bolje!?
Opametimo se vec jednom

mario

pre 14 godina

Kakve mjere sigurnosti kao da je osobno došao Obama,ili je to znak da je Srbija još uvijek nesigurna zemlja.
Na tv svi se bave samo time žalosno.

neshonni

pre 14 godina

Koliko se popularnost SAD promenila u svetu jasno govori sva ova zbrka oko dolaska potpredsednika Bajdena u Beograd ili bilo gde drugde!
Stariji pamte dolazak nekadašnjeg predsednika SAD Džimi Kartera u Beograd kada je dočekan desetinama hiljada gradjana koji su mahali američkim zastavicama i iskazivali iskrenu ali iskrenu dobrodošlicu.
Pogledajte danas...umesto desetina gradjana Bajdena dočekuje i obezbedjuje čitava vojska. Da je politika zemlje koju predvode uistinu ispravna, uravnotežena i obzirna prema svima u svetu američke glavešine bi dočekivali kao nekada gradjani a ne policajci!
Ovakva slika Beograda danas govori koliko su nepopularne SAD diplomate u čitavom svetu, bar poslednje dve decenije baš kao i politika svetskog policajca koju siledžijski sprovode!

Aleks37

pre 14 godina

Ne znam samo sta se ova crkva javlja... Koliko znam mi smo svetovna drzava a ne neka dzamahirija... Bolje neka obrate paznju na svoje redove i kriminal koji u njima vlada nego sto se bave svetskom politikom!

Žarko

pre 14 godina

Ovo je nedopustivo! Zatočenici smo u sopstvenom gradu. Nemam ništa protiv njegovog dolaska, ali nemojte da nas, koji živimo ovde, maltretirate zbog toga.

ivan

pre 14 godina

Meni je skroz normalno i ok sto nam Potpredsednik SAD dolazi u posetu. Ali mi je skroz nenormalno sto je Vlada moje zemlje to iskoristila da nam od tog dana posete napravi pakao - zatvaranje autoputa ulica, kolaps i haos u saobracaju. Ukoliko su to jedine adekvatne mere obezbedjenja onda gospodo proglasite neradni dan, ovako je nepodnosljivo, jer znate ima nas koji imamo neke obaveze potrebe i svoj zivot na kraju. Pocinjem da sumnjam da ovakve stvari ili namerno radite ili ste totalno nesposobni da bilo sta radite...

Prco

pre 14 godina

Zna li neko kako ćemo se vratiti kući mi koji prolazimo kroz Kneza Miloša? Kako nema nikakvih obaveštenja za kretanje linija : 52,37,53,23...?

EU

pre 14 godina

Artemije nije dao blagoslov ?
Ali je zato SPC blagosiljala Arkana i Cecu , mnoge ratne zlocince da ne nabrajam sada sve.
Artemije, bojis se da ce Srbija da postane moderna evropska drzava, pa cete morati da kao crkva imate svoje tekuce racune i da pravdate novac koji se sliva i trosi iz crkve,da imate knjigovodjstvo, racunopologace, a ne kao sada , da imate kao u srednjem veku sef koji niko ne kontrolise , gde uzima ko kako i kad zeli.
Jesi blagosiljao Artemije svoju privatnu firmu koja vrsi gradjevinske radove po Kosovu ?
A da li si ti blagosiljao Americkog potpredsednika ili ne , nama je to najmanje bitno.
Samo znaj da cemo uci u EU i da ce se uvesti red u crkvu.

mira

pre 14 godina

Hoce li neko reci kako da se stigne do grada? Dobro, dosao americki potpresednik, nemam nista protiv. Razumem mere bezbednosti, a sta sa gradjanima? Je l' ovi politicari umeju nesto da organizuju a da gradjani ne trpe?

blanka

pre 14 godina

Molimo se da ovaj dogadjaj izadje na dobro, da se izmirimo sa svima da bi nam bilo bolje.
Da se okrenemo buducnosti napokon.
Od inata nema goreg zanata

ekstremne mere

pre 14 godina

"Bajden dolazi u Beograd" Bolji naslov bi bio Bajen NA SVU SRECU DOLAZI U BG.!
Nadam se samo da ce biti tvrd i zahtevati bezuslovan brzi ulazak u EU i NATO uz naravno korenite reforme svega i svacega,a za uzvrat ce imati njihovu punu podrsku i pomoc (a sto ne reci i SVERC KARTU kao Rumunija i Bugarska i jos neki istocnjaci koji ni priblizno nisu dostigli standarde a opet su usli)
Tek posle dvadesetak godina provedenih u EU i NATO Srbi neka se izjasne na referendumu da li su za ili protiv jer posle dvadesetak godina ISPIRANJA MOZGA OBJEKTIVNO NISU U STANJU ZA TAKO NESTO. Potrebne su godine lecenja koje mora da potraje bar koliko i sama bolest.Kad osete sta znaci NORMALAN zivot, sloboda kretanja, ekonomska stabilnot i predvidivost, mogucnost planiranja zivota na duze staze, zivot bez korupcije i ostale pogodnosti moci ce eventualno da procene da li je to bolje ili mozda devedesete godine rat, beda, sankcije, inflacija, nevidjena korupcija, masovne likvidacije i sve ostale blagodeti koje su imali prilike da uzivaju.
Zato Dzozef samo CVRSTO oni nazalost drugacije ne znaju. JASNO I GLASNO BRZO U EU I NATO MILOM ILI SILOM.

Cruiser

pre 14 godina

Dolazak Bajdena nije potreban da bi se stvorila guzva i vanredno stanje... To u ovom gradu imamo i bez njega svaki dan. A sto se tice ruskih medveda... Pa i sami funkcioneri DS (Tadic, Jeremic i dr.) su nekoliko puta ponovili da je u interesu Srbije saradnja sa Rusijom, tako da je bespredmetno pripisivati rusofilstvo iskljucivo DSS-u, radikalima itd. Pokusavaju da sede na dve stolice, reklo bi se. Hoce da budu nesvrstani. Prica o nesvrstanima je prevazidjena pre vise decenija i nece nam vratiti Kosovo ili doneti poene na medjunarodnom planu. Bajden ce sigurno ispostaviti neke uslove vladajucoj nomenklaturi i iskljucivo je na njima mogu li to da ispune ili ne. Nece biti pravdanja zbog krize, opozicije, nacionalista itd.

*bane*

pre 14 godina

* Nikad brže nisam došao na posao !! Kamo sreće da svaki dan dolazi neki Amerikanac , bilo bi bolje u saobraćaju a i policija bi najzad radila svoj posao kako treba !!

Vladan Jova

pre 14 godina

Bio sam dete ali se sećam vremena dolaska stranih državnika u Beograd, kada je to predstavljalo dane radosti i iskrenog prijateljstva među narodima. Ova poseta danas mi je definitivno dokazala da SAD nikada neće vladati svetom, kada im u svakoj zemlji treba par desetina hiljada policaja radi obezbeđenja, kada je tajna i datum dolaska. Tužno je što će skoro dva miliona mojih sugrađana 2 dana živeti u blokadi, ali kada je 6. maja ove godine mogao da bude blokiran ceo Zlatiborski okrug zbog posete naših naduvanih državnika Užicu što ne bi i Beograd bio blokiran zbog g-dina Bajdena.

logika

pre 14 godina

Mislim da ova poseta gospodina Bajdena, Srbiji nece doneti nikakvih pozitivnih rezultata, jer on dolazi, (kako je izjavio kad je krenuo za Balkan), sa jasnim stavom o nezavisnosti Kosova,kao o svrsenoj stvari kojoj nema povratka

balta

pre 14 godina

Tesko je narodu kada ga svoi politicari uniste ,pocene i nateraju da srepi od svoje senke. Tesko je drzavi kada je politicari na silu razore, izoluju ,zavade sa celim svetom i izdele ne vise drzava(Kosovo). Narod zbunjen uplasen i nerazuman ,nezna sta se desava i kako se desava. Umesto da narod bude sretan i ponosan sto jedna ovakva licnost dolazi u Srbiju ...? Pogledajte samo svoje komentare u zadnja 2 dana na ovu temu. Ipak je Cosic-Milosevic istorija, laza i prevara jos duboko usadjena u nama i nasim mozdanim vijugama.Dobro nam dosao gospodine Bajden.Jer znam da vi zelite da pomognete i spasite gradjane Srbije i pored toga sto nasi politicari pokusavaju da to svim silama sprece.Zajedno cemo pobediti ove Cosic- Miloseviceve naslednike.

Narodnjak

pre 14 godina

Hajde da popravimo odnose sa svima (svima pa i Amerima , i medju nama samima )!
Rusiju najviše volim.
Ali sam siguran da mi kao mala zemlja možemo samo dobiti, ako smo u dobrim odnosima sa ostalima.

MILUTIN

pre 14 godina

Pročitah sve izjave Bajdena i Dodika...iz izloženog vidim, da Dodik vlada materijom, situacijom, stanjem stvari na terenu.
A Bajden vlada floskulama, opštim mestima i neuveljivim kwazi rešenjima i preporukama.
Kad se takve dve stvari stave i sučele, jača je ona koja ima sirovu moć, snagu, no ona koja je tačna i jedino smislena i argumentovana.

Snezana

pre 14 godina

Dobro dosao.
Drago mi je sto dolazi i sto ce ovo ,nadam se , biti novi pocetak za normalizovanje odnosa sa USA. Zaista mi je veoma drago sto ce americki potpredsednik doci danas u Bgd.

Bane

pre 14 godina

Srbi su tradicionalno gostoprimiv narod i u tom duhu trebaju docekati Bidena. Steta sto razni radikali, Tome i Kostunice nemaju taj pravi srpski duh. Ali hvala bogu oni nisu vise na vlasti.

demijan

pre 14 godina

On kao dolazi da se resetujemo! Pa sta kao treba sve da im zaboravimo, da je obrnuti slucaj oni nikad ne bi zaboravili, ajde molim vas, sta dobicemo bele sengen vize za sta? Daj te molim vas muka mi je od svih ovih trgovaca ljudskim nesrecama!Sta kao izvinuce nam se, nemam protiv nikog protiv ali ne zaboravite svu onu decu koja su stradala, kako postoji sa nase strane krivica jos veca je na njihovoj, oni su ti koji su to kod sebe negde smislili da bi dosli do vise para. S obzirom da im je kriza verovatno su opet neku zakusku zakuvali, da bi opet neku lovu okrenuli! Nista on dobrog nece nama doneti, vuk dlaku menja ali cud nikada! I on se kao resetovao! Ne budimo naivni!

Jesus Christ

pre 14 godina

"'Bajden ce se sastati sa najvisim zvanicnicima Srbije: Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem"!!! Cvetkovicom??? Nisam nikada cuo za njega da govori o spoljnoj politici. Gde je Jeremic????
Pa zna se dobro da Bajden ne bi dosao u Srbiji da bi se tu nasao i Jeremic.
Tolko od srpske diplomatije.

Waistiny

pre 14 godina

Takodje volim Cramps, Dead Kennedys, Ramones-e, Guadalcanal Diary i Beat Farmerse, Thin White Rope i Del Lords-e, Henry Miller-a i Salingera, Kubrick-a, Santa Fe, NBA, Microsoft i Adobe (o, da), Google i Chicago, NYC, Walter-a Hill-a i The Warriors, Oliver-a Stone-a i Salvador...

Ali ne volim americku hegemonisticku politiku, aroganciju i korupciju legalizovanu kroz takozvane lobije, samodovoljnost i tajne zatvore, nebrigu za planetu, zagadjenje...

Gospodin Bajden je simbol svega sto ne volim. Predsednik Obama, s druge strane, moze da predstavlja nadu, da ce biti nesto drugo. Da ce biti deo onog spiska sa pocetka komentara. Medjutim, sumnjam sve dok su oko njega ljudi poput gospodina Bajdena i gospodje Klinton.

Covek koji je glasno aplaudirao bombardovanju Beograda nikada ne moze imati moju naklonost. Sumnjam da ce ga to bitno potresti. I tu negde pocinje problem. Empatija u plastu sena.

Vojislav

pre 14 godina

Zašto i ko to od svega pravi spektakl. Čime je gospodin Bajden zaslužio tolike počasti. Zašto i zbog čega se ne postupa po zvaničnom protokolu. Stiče se utisak da se naši političari nadmeću ko će više počasti da ponudi gostu iz SAD.

Mića

pre 14 godina

Političari imaju svoje države i svoje narode. Narodi imaju svoje političare, koji rade u interesu svojih država. Države su institucije koje ne rade u interesu svojih naroda. Otuđene, sebične, arogantne, koristoljubive, države rade u interesu svojih političara!

ivana

pre 14 godina

A mene, kao manje srećnu osobu koja nije mogla da ostane kod kuće i odloži svoje obaveze za danas jer neki moraju i da rade, i dalje zanima u kom periodu će biti blokade saobraćaja i dal će biti šanse da se nekad posle 15h ode iz centra ka sajmu ili preko nekog od mostova??????

donnie brasco

pre 14 godina

Najvaznije je da se ne susretne sa Dinkicem!!!! Jer da se susretnu, Mladja bi posle toga rekao da mu je ovaj obecao 3000 evra za akcije javnih preduzeca, pocinjemo sa proizvodnjom Ford Mustanga, i Stelt aviona, sigurno vracamo Kosovo, beli sengen sutra....... Ovako je ipak bolje.

Alexandar

pre 14 godina

Dok mi gledamo u Bajdena kao u novog mesiju i najavljujemo njegov dolazak kao silazak Boga sa neba nasa vlada nam zavlaci trece poskupljenje goriva u dve nedelje,ali to je nebitna informacija u odnosu na prvu.Koliko vidim Beogradjanima ovo zatvaranje saobracaja mnogo manje smeta od zatvaranja saobracaja od strane radnika robnih kuca...verovatno im je drazi Bajden od svojih sugradjana.

Viva

pre 14 godina

Bajden je rekao u SA, jedna BiH (nema dve), U BG ce reci jedinstvena Srbija (onoga sto postoji), u Pristini, Kosovo Republika. Sto je i istina. EU i NATO vas takve hoce. Pozurite, bice posle zatvoreno.

Prevodilac

pre 14 godina

Sve sto rade njeni prijatelji i neprijatelji, oci su uvek uperene u nju: Ameriku! Sve sto radi uciteljica u jednom razredu, volela je sva deca ili nevolela, oci su uperene u nju. Ako se djaci necim drugim bave sto uciteljici ne odgovara, lete van. Tako se i nama dogodilo. Izbaceni smo sa svih casova sveta, a uciteljica SAD pokusava da pomogne i obnovi nam secanje, ko smo i gde smo. Jogunasti djaci sveta - MI, koji su bili nestasni, i sa kojima ce se jos jednom pokusati. Bajden je prut na katedri!

dejan

pre 14 godina

Bravo , i dobro dosli. Obama spasi nas jer , DA , MI TO MOZEMO / YES ,WE CAN !!!
Konacno neko dolazi u posetu Srbiji. Sada cemo postati deo sveta , kao sto smo i u prosla dva veka , kao tradicionalna Srbija bili prijatelji SAD , i pre Tita , zato sto su Srbi pametan , darezljiv i gostoprimljiv narod , sa talentom i pripadnoscu modernom svetu !

sacekajmo

pre 14 godina

Hajde da ne budemo pesimisti,pa,ni optumisti,vec sacekajmo zvanicne izjave.Inace,sto se tice mera bezbednosti,to je sasvim normalno.Imamo jako los "imidz"

Milan

pre 14 godina

Kad Obama moze da inicira razgovore sa Ahmadinedzadom i razgovara sa tradicionalnim "neprijateljem" Rusijom, sto bi smo se mi svadjali sa celim svetom kao sto to radikali i DSS propagiraju.

Potpredsednice, dobrodosli i lep boravak!

Gradjanin_Srbije

pre 14 godina

Poruka je jasna: ako Srbija želi u Evropu i želi ekonomski razvoj, moraće da preduzme niz koraka (od kojih su neki sigurno teški), a to su: ulazak u NATO, prekid blokiranja ulaska Kosova u međunarodne institucije-kao i prekid pokušaja da se blokira priznavanje Kosova, prihvatanje činjenice da će morati da prizna Kosovo pre ulaska u EU, prekid mešanja u unutrašnje stvari BiH, prekid "saradnje" sa Rusijom na način na koji to Srbija sada čini-kao i sa Pokretom Nesvrstanih, stvaranje stvarnog otvorenog tržišta i davanje primata ulaska na isto kompanijama iz EU i SAD. Ukoliko Srbija to odbije, može reći pa-pa ulasku u EU, ukidanju viza, i stranim investicijama,a onda će, uz BiH, postati stvarno 'crna rupa u ćilimu Evrope', što jednom reče 'preobraženi' 'patriota' Toma Nikolić

Neo

pre 14 godina

Jedva čekam nove rasplete u narednoj deceniji.Na kraju ću se posle svega setiti jednog lepog 20tog maja daleke 2009te i provaliti pod kojim smo mi to stavkama njihovog masterplana bili.

A mi živimo u matrix-u,brinemo hoće li ići neka autobuska linija....Šta li nam je 'veliki brat' ovog puta spremio za večeru ?

A i slika je baš odgovarajuća. %-I

Šta znači resetovanje odnosa ? Šta mi to imamo da im ponudimo u ovoj 'robnoj razmeni' a da nam oni to već nisu uzeli ili kupili ? Strah me je od ovakvih 'trgovaca'...

Bojan

pre 14 godina

Volim Lewi's, NBA, Marlboro, Zippo, All star converse, Elvis Presley-a, Americki fudbal, Hollywood-ske filmove, volim New York, Sex & the city, volim Jazz i Blues. Hvala ameriko, rastao sam uz tebe. Sa druge strane, ne volim Ladu...a i Rusi nemaju sta da mi ponude. Dobrodosao mr.Biden, nadam se da cemo resiti sve sporove i biti prijatelji kao nekada.

beogradjanin

pre 14 godina

Hvala Gospodine Bajden sto cete poloziti venac na mesto zlikovackog ubistva premijera Zorana Djindjica , na mestu na kojem je zaustavljen put Srbije ka EU .
Time cete poslati jasnu poruku Evropski orijentisanim gradjanima Srbije , a sa druge strane i poruku da ce odgovorni za politicku pozadinu ubistva premijera kad tad odgovarati.
Nadam se da ce ova poseta otvoriti konacno novo poglavlje u odnosima izmedju Srbije i USA , i da cete nas otrgnuti iz kandzi Ruskog medveda.

beogradjanin

pre 14 godina

Hvala Gospodine Bajden sto cete poloziti venac na mesto zlikovackog ubistva premijera Zorana Djindjica , na mestu na kojem je zaustavljen put Srbije ka EU .
Time cete poslati jasnu poruku Evropski orijentisanim gradjanima Srbije , a sa druge strane i poruku da ce odgovorni za politicku pozadinu ubistva premijera kad tad odgovarati.
Nadam se da ce ova poseta otvoriti konacno novo poglavlje u odnosima izmedju Srbije i USA , i da cete nas otrgnuti iz kandzi Ruskog medveda.

Waistiny

pre 14 godina

Takodje volim Cramps, Dead Kennedys, Ramones-e, Guadalcanal Diary i Beat Farmerse, Thin White Rope i Del Lords-e, Henry Miller-a i Salingera, Kubrick-a, Santa Fe, NBA, Microsoft i Adobe (o, da), Google i Chicago, NYC, Walter-a Hill-a i The Warriors, Oliver-a Stone-a i Salvador...

Ali ne volim americku hegemonisticku politiku, aroganciju i korupciju legalizovanu kroz takozvane lobije, samodovoljnost i tajne zatvore, nebrigu za planetu, zagadjenje...

Gospodin Bajden je simbol svega sto ne volim. Predsednik Obama, s druge strane, moze da predstavlja nadu, da ce biti nesto drugo. Da ce biti deo onog spiska sa pocetka komentara. Medjutim, sumnjam sve dok su oko njega ljudi poput gospodina Bajdena i gospodje Klinton.

Covek koji je glasno aplaudirao bombardovanju Beograda nikada ne moze imati moju naklonost. Sumnjam da ce ga to bitno potresti. I tu negde pocinje problem. Empatija u plastu sena.

Milan

pre 14 godina

Kad Obama moze da inicira razgovore sa Ahmadinedzadom i razgovara sa tradicionalnim "neprijateljem" Rusijom, sto bi smo se mi svadjali sa celim svetom kao sto to radikali i DSS propagiraju.

Potpredsednice, dobrodosli i lep boravak!

Bojan

pre 14 godina

Volim Lewi's, NBA, Marlboro, Zippo, All star converse, Elvis Presley-a, Americki fudbal, Hollywood-ske filmove, volim New York, Sex & the city, volim Jazz i Blues. Hvala ameriko, rastao sam uz tebe. Sa druge strane, ne volim Ladu...a i Rusi nemaju sta da mi ponude. Dobrodosao mr.Biden, nadam se da cemo resiti sve sporove i biti prijatelji kao nekada.

donnie brasco

pre 14 godina

Najvaznije je da se ne susretne sa Dinkicem!!!! Jer da se susretnu, Mladja bi posle toga rekao da mu je ovaj obecao 3000 evra za akcije javnih preduzeca, pocinjemo sa proizvodnjom Ford Mustanga, i Stelt aviona, sigurno vracamo Kosovo, beli sengen sutra....... Ovako je ipak bolje.

Neo

pre 14 godina

Jedva čekam nove rasplete u narednoj deceniji.Na kraju ću se posle svega setiti jednog lepog 20tog maja daleke 2009te i provaliti pod kojim smo mi to stavkama njihovog masterplana bili.

A mi živimo u matrix-u,brinemo hoće li ići neka autobuska linija....Šta li nam je 'veliki brat' ovog puta spremio za večeru ?

A i slika je baš odgovarajuća. %-I

Šta znači resetovanje odnosa ? Šta mi to imamo da im ponudimo u ovoj 'robnoj razmeni' a da nam oni to već nisu uzeli ili kupili ? Strah me je od ovakvih 'trgovaca'...

*bane*

pre 14 godina

* Nikad brže nisam došao na posao !! Kamo sreće da svaki dan dolazi neki Amerikanac , bilo bi bolje u saobraćaju a i policija bi najzad radila svoj posao kako treba !!

Alexandar

pre 14 godina

Dok mi gledamo u Bajdena kao u novog mesiju i najavljujemo njegov dolazak kao silazak Boga sa neba nasa vlada nam zavlaci trece poskupljenje goriva u dve nedelje,ali to je nebitna informacija u odnosu na prvu.Koliko vidim Beogradjanima ovo zatvaranje saobracaja mnogo manje smeta od zatvaranja saobracaja od strane radnika robnih kuca...verovatno im je drazi Bajden od svojih sugradjana.

ex pro amerikanac

pre 14 godina

Srbija je nekada bila NAJPROAMERIČKIJI deo, ne samo Jugoslavije, već i istočne Evrope.
Svako je imao neki uzor, i ja sam se uvek čudio kada sam pričao sa drugarima iz Zagreba ili Slovenije, kako su se oni divili Nemačkoj ili Italiji. Kod nas je uvek Amerika bila ta koja je predstavljala nešto bolje, veće, sjajnije. Ovde ne mislim samo na muziku, filmove, sport, već i na uticaj u svakodnevnom životu, žargon kojim smo mi mladi pričali, i sl.
Danas nemamo ovakav uzor, jedan smo izgubili, a drugi nismo našli.
Iako sa simpatijama gledamo u Rusiju, ona nam je uvek bila previše daleka i nerazumljiva. A takva je i sada.
EU je nejasna jer ima previše različitih i nesinhronizovanih glasova.
A Amerika? Ona je izgubila svoje ubedljivo prvo mesto u našim srcima onog trenutka kada je pala prva bomba na Srbiju. Moraće dosta da se potrudi da se ovo zaboravi. Jer, teško se zaboravlja kada te guja za srce ujede.

MILUTIN

pre 14 godina

Pročitah sve izjave Bajdena i Dodika...iz izloženog vidim, da Dodik vlada materijom, situacijom, stanjem stvari na terenu.
A Bajden vlada floskulama, opštim mestima i neuveljivim kwazi rešenjima i preporukama.
Kad se takve dve stvari stave i sučele, jača je ona koja ima sirovu moć, snagu, no ona koja je tačna i jedino smislena i argumentovana.

Neki novi pocetak

pre 14 godina

Zivim u Republici Srpskoj... Juce je u Sarajevu bio Bajden, svi mu se klanjali, a u RS palili svece, kao signal da su u BiH ugrozena prava nebosnjaka... Mozda i jeste malo tako, jer ovamo ko god da dodje, Bosnu vidi kao zemlju bosnjaka, da ne kazem Muslimana, i da su oni bili jedine zrtve ovog prokletog rata, a Srbi i Hrvati, kao i da ne postoje.. Oni mu dodju kao pretnja...
Sa druge stane, kada malo razmisllim, mi kao narod "protiv koga je celi svet, i protiv koga uvjek postoji teorija zavjere" stvarno nismo normalni.. Dolazi covek koji moze da samo jednim migom ucini da nam svima bude bolje, a mi organizujemo proteste, a iskreno se nadam da nece gos. Bajden govoriti u narodnoj skupstini Srbije, jer ako bude, smem se kladiti da ce oni ( stvarno ne znam koji epitet da im dodam, a da me ne izbace sa ovog foruma) radikali napraviti ruglo i sramoti, na neki samo njima pznat nacin... Imam 23 godine, zelim da zivim normalno, da radim, da putujem, a ne da strepim kada ce opet izbiti neka guzva, zbog usijanih glava, kojima je samo vlas i novac bitni, pa zard toga ne ustrucava se da lozi narod glupostima... Neka dodje Bajden, i sam Obama, neka nam malo otvore oci, jer sami necemo progledat, jer ne zelimo i ne znamo.. I, treba da ode da polozi vjenac na Djindjicev grob, jer on je bio jedini covjek koji je Srbiju mogao izvuci iz ovog blata, a sa njom i okruzenje.. Pitam se ko su ovi ljudi koji oznace "ne preporucujem" na svaki komentar koji ima veze sa podrskom Bajdenovog dolaska.. Pa, i nas u R. Srpskoj su bombardovali, i nas su protjerali, i nama su pobili drugove, ali daj da se opametimo, da nam se to vise ne desava...Pitam se koliko imaju godina, da li zele da odu na finale lige sampiona, na evroviziju, na trku formule jedan, a da ne moraju da mjesecima stoje pred ambasadama.. Da li zele bolje!?
Opametimo se vec jednom

neshonni

pre 14 godina

Koliko se popularnost SAD promenila u svetu jasno govori sva ova zbrka oko dolaska potpredsednika Bajdena u Beograd ili bilo gde drugde!
Stariji pamte dolazak nekadašnjeg predsednika SAD Džimi Kartera u Beograd kada je dočekan desetinama hiljada gradjana koji su mahali američkim zastavicama i iskazivali iskrenu ali iskrenu dobrodošlicu.
Pogledajte danas...umesto desetina gradjana Bajdena dočekuje i obezbedjuje čitava vojska. Da je politika zemlje koju predvode uistinu ispravna, uravnotežena i obzirna prema svima u svetu američke glavešine bi dočekivali kao nekada gradjani a ne policajci!
Ovakva slika Beograda danas govori koliko su nepopularne SAD diplomate u čitavom svetu, bar poslednje dve decenije baš kao i politika svetskog policajca koju siledžijski sprovode!

Vojislav

pre 14 godina

Zašto i ko to od svega pravi spektakl. Čime je gospodin Bajden zaslužio tolike počasti. Zašto i zbog čega se ne postupa po zvaničnom protokolu. Stiče se utisak da se naši političari nadmeću ko će više počasti da ponudi gostu iz SAD.

EU

pre 14 godina

Artemije nije dao blagoslov ?
Ali je zato SPC blagosiljala Arkana i Cecu , mnoge ratne zlocince da ne nabrajam sada sve.
Artemije, bojis se da ce Srbija da postane moderna evropska drzava, pa cete morati da kao crkva imate svoje tekuce racune i da pravdate novac koji se sliva i trosi iz crkve,da imate knjigovodjstvo, racunopologace, a ne kao sada , da imate kao u srednjem veku sef koji niko ne kontrolise , gde uzima ko kako i kad zeli.
Jesi blagosiljao Artemije svoju privatnu firmu koja vrsi gradjevinske radove po Kosovu ?
A da li si ti blagosiljao Americkog potpredsednika ili ne , nama je to najmanje bitno.
Samo znaj da cemo uci u EU i da ce se uvesti red u crkvu.

sacekajmo

pre 14 godina

Hajde da ne budemo pesimisti,pa,ni optumisti,vec sacekajmo zvanicne izjave.Inace,sto se tice mera bezbednosti,to je sasvim normalno.Imamo jako los "imidz"

Bane

pre 14 godina

Srbi su tradicionalno gostoprimiv narod i u tom duhu trebaju docekati Bidena. Steta sto razni radikali, Tome i Kostunice nemaju taj pravi srpski duh. Ali hvala bogu oni nisu vise na vlasti.

demijan

pre 14 godina

On kao dolazi da se resetujemo! Pa sta kao treba sve da im zaboravimo, da je obrnuti slucaj oni nikad ne bi zaboravili, ajde molim vas, sta dobicemo bele sengen vize za sta? Daj te molim vas muka mi je od svih ovih trgovaca ljudskim nesrecama!Sta kao izvinuce nam se, nemam protiv nikog protiv ali ne zaboravite svu onu decu koja su stradala, kako postoji sa nase strane krivica jos veca je na njihovoj, oni su ti koji su to kod sebe negde smislili da bi dosli do vise para. S obzirom da im je kriza verovatno su opet neku zakusku zakuvali, da bi opet neku lovu okrenuli! Nista on dobrog nece nama doneti, vuk dlaku menja ali cud nikada! I on se kao resetovao! Ne budimo naivni!

dejan

pre 14 godina

Bravo , i dobro dosli. Obama spasi nas jer , DA , MI TO MOZEMO / YES ,WE CAN !!!
Konacno neko dolazi u posetu Srbiji. Sada cemo postati deo sveta , kao sto smo i u prosla dva veka , kao tradicionalna Srbija bili prijatelji SAD , i pre Tita , zato sto su Srbi pametan , darezljiv i gostoprimljiv narod , sa talentom i pripadnoscu modernom svetu !

Vladan Jova

pre 14 godina

Bio sam dete ali se sećam vremena dolaska stranih državnika u Beograd, kada je to predstavljalo dane radosti i iskrenog prijateljstva među narodima. Ova poseta danas mi je definitivno dokazala da SAD nikada neće vladati svetom, kada im u svakoj zemlji treba par desetina hiljada policaja radi obezbeđenja, kada je tajna i datum dolaska. Tužno je što će skoro dva miliona mojih sugrađana 2 dana živeti u blokadi, ali kada je 6. maja ove godine mogao da bude blokiran ceo Zlatiborski okrug zbog posete naših naduvanih državnika Užicu što ne bi i Beograd bio blokiran zbog g-dina Bajdena.

Snezana

pre 14 godina

Dobro dosao.
Drago mi je sto dolazi i sto ce ovo ,nadam se , biti novi pocetak za normalizovanje odnosa sa USA. Zaista mi je veoma drago sto ce americki potpredsednik doci danas u Bgd.

Viva

pre 14 godina

Bajden je rekao u SA, jedna BiH (nema dve), U BG ce reci jedinstvena Srbija (onoga sto postoji), u Pristini, Kosovo Republika. Sto je i istina. EU i NATO vas takve hoce. Pozurite, bice posle zatvoreno.

Jesus Christ

pre 14 godina

"'Bajden ce se sastati sa najvisim zvanicnicima Srbije: Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem"!!! Cvetkovicom??? Nisam nikada cuo za njega da govori o spoljnoj politici. Gde je Jeremic????
Pa zna se dobro da Bajden ne bi dosao u Srbiji da bi se tu nasao i Jeremic.
Tolko od srpske diplomatije.

Gradjanin_Srbije

pre 14 godina

Poruka je jasna: ako Srbija želi u Evropu i želi ekonomski razvoj, moraće da preduzme niz koraka (od kojih su neki sigurno teški), a to su: ulazak u NATO, prekid blokiranja ulaska Kosova u međunarodne institucije-kao i prekid pokušaja da se blokira priznavanje Kosova, prihvatanje činjenice da će morati da prizna Kosovo pre ulaska u EU, prekid mešanja u unutrašnje stvari BiH, prekid "saradnje" sa Rusijom na način na koji to Srbija sada čini-kao i sa Pokretom Nesvrstanih, stvaranje stvarnog otvorenog tržišta i davanje primata ulaska na isto kompanijama iz EU i SAD. Ukoliko Srbija to odbije, može reći pa-pa ulasku u EU, ukidanju viza, i stranim investicijama,a onda će, uz BiH, postati stvarno 'crna rupa u ćilimu Evrope', što jednom reče 'preobraženi' 'patriota' Toma Nikolić

Prevodilac

pre 14 godina

Sve sto rade njeni prijatelji i neprijatelji, oci su uvek uperene u nju: Ameriku! Sve sto radi uciteljica u jednom razredu, volela je sva deca ili nevolela, oci su uperene u nju. Ako se djaci necim drugim bave sto uciteljici ne odgovara, lete van. Tako se i nama dogodilo. Izbaceni smo sa svih casova sveta, a uciteljica SAD pokusava da pomogne i obnovi nam secanje, ko smo i gde smo. Jogunasti djaci sveta - MI, koji su bili nestasni, i sa kojima ce se jos jednom pokusati. Bajden je prut na katedri!

Narodnjak

pre 14 godina

Hajde da popravimo odnose sa svima (svima pa i Amerima , i medju nama samima )!
Rusiju najviše volim.
Ali sam siguran da mi kao mala zemlja možemo samo dobiti, ako smo u dobrim odnosima sa ostalima.

Mića

pre 14 godina

Političari imaju svoje države i svoje narode. Narodi imaju svoje političare, koji rade u interesu svojih država. Države su institucije koje ne rade u interesu svojih naroda. Otuđene, sebične, arogantne, koristoljubive, države rade u interesu svojih političara!

ekstremne mere

pre 14 godina

"Bajden dolazi u Beograd" Bolji naslov bi bio Bajen NA SVU SRECU DOLAZI U BG.!
Nadam se samo da ce biti tvrd i zahtevati bezuslovan brzi ulazak u EU i NATO uz naravno korenite reforme svega i svacega,a za uzvrat ce imati njihovu punu podrsku i pomoc (a sto ne reci i SVERC KARTU kao Rumunija i Bugarska i jos neki istocnjaci koji ni priblizno nisu dostigli standarde a opet su usli)
Tek posle dvadesetak godina provedenih u EU i NATO Srbi neka se izjasne na referendumu da li su za ili protiv jer posle dvadesetak godina ISPIRANJA MOZGA OBJEKTIVNO NISU U STANJU ZA TAKO NESTO. Potrebne su godine lecenja koje mora da potraje bar koliko i sama bolest.Kad osete sta znaci NORMALAN zivot, sloboda kretanja, ekonomska stabilnot i predvidivost, mogucnost planiranja zivota na duze staze, zivot bez korupcije i ostale pogodnosti moci ce eventualno da procene da li je to bolje ili mozda devedesete godine rat, beda, sankcije, inflacija, nevidjena korupcija, masovne likvidacije i sve ostale blagodeti koje su imali prilike da uzivaju.
Zato Dzozef samo CVRSTO oni nazalost drugacije ne znaju. JASNO I GLASNO BRZO U EU I NATO MILOM ILI SILOM.

logika

pre 14 godina

Mislim da ova poseta gospodina Bajdena, Srbiji nece doneti nikakvih pozitivnih rezultata, jer on dolazi, (kako je izjavio kad je krenuo za Balkan), sa jasnim stavom o nezavisnosti Kosova,kao o svrsenoj stvari kojoj nema povratka

WTF

pre 14 godina

Šteta je što su se kod nas jedino radikali i DSS setili da naprave neki protest, jer smatram da nisu ništa bolji od Bajdena, Miloševića i Tadića zajedno.
Svuda u normalnom svetu i Evropi kojoj toliko težimo antiglobalisti i pravi levičari prave velike demonstracije kada god dolazi neki visoki predstavnik SAD. Kod nas mozak mladih, koji bi trebalo da budu nosioci antiglobalisticčkog pokreta , izgleda da još nije dovoljno sazreo za taj nivo društvene svesti.
Prava je žalost što kod nas rulja ponesena navijačima tako lako krene u besmislene akcije tipa razbijanja Mekdonaldsa, ali kada treba organizovati smisleni protest, sa jasnom idejom, nema nigde nikog.
Šteta je što kod nas neprijateljstvo prema američkoj politici dolazi samo i jedino iz nacionalizma, koji jednako glup kao i politika SAD.
Kome nije jasno, neka pogleda film "Zeitgeist:The Movie" i "Zeitgest: Addendum"

Aleks37

pre 14 godina

Ne znam samo sta se ova crkva javlja... Koliko znam mi smo svetovna drzava a ne neka dzamahirija... Bolje neka obrate paznju na svoje redove i kriminal koji u njima vlada nego sto se bave svetskom politikom!

rebro

pre 14 godina

A zasto je potpredsednika USA docekao predsednik Srbije? Trebalo je da primenimo reciprocnu meru pa da ga primi neki potpredsednik recimo Krkobabic

samoja

pre 14 godina

Ljudi, da li se neko seća momenta kad smo se mi "posvađali" sa Amerikom!?!
Hajdemo jednom da budemo pragmatični i da mislimo na sebe i na svoje interese.
Što moramo nekoga da "volimo", da bismo ga dočekali normalno i kulturno. Daleko mu lepa kuća, ali moć, ozbiljna moć je u njegovim rukama. I mi zavisimo od te moći.
Priznajem, sa setom se sećam godina kad smo bili "omiljeni" u celom svetu i kada smo zaista dobro i mirno živeli, radili, zarađivali, školovali se, lečili, putovali...
Naši političari treba da shvate da je upravo to jedino što se očekuje od njih, da nam to omoguće i... onda ćemo "voleti" i njih, kao i gospodina Bajdena.
"Bravar" je to znao i pametno je radio... valjda će ovi sadašnji to jednom ukapirati.

Dobrica

pre 14 godina

Prica o resetovanju odnosa je uobicajena glupost koja ne znaci nista. Svako ko zna makar malo o osnovama americke spoljne politike, a za to nije potrebno puno, zna i da resetovanja u istoriji nije bilo niti ce ikada biti. Oni mogu da imaju malo meksi stav ali dok ne postanete klasicna banana drzava nema promene stava.
Ono sto je danas porazavajuce je da Bajden u Srbiji na into naciju himne SAD ruku drzi na srcu, samo sto covek ne zapeva svim srcem, a nas predsednik na Boze pravde? Covek samo sto nije seo na zemlju.
E to odslikava odnos naseg predsednika prema zemlji ciji je predsednik i nasu sansu da on nesto za istu ucini.
Nego mi se svidjaju pametnice koje nas vide u rukama Ruskog diva/sape zadnjih 20 godina - gospodo Ruski div ne postoji u periodu izmedju 1990-2000. Dakle otvorite oci i shvatite da tada postoji samo amerika koja pokusava da potcini svojim interesima ceo svet. I jos nesto, nikada UN nije donela rezoluciju da se mi bombardujemo.
Da zele da resetuju odnose budite sigurni da bi ameri izabrali da poloze venac na neki spomenik civilnim zrtvama bombardovanja. Do tada zaboravite na resetovanje. Mi smo za njih smetnja interesima nekih drugih bitnih saveznika i sta nas tek ceka niko ne zna. Da smo pametni naterali bi EU i ameriku da smeksaju svoje odnose brzim priblizavanjem Rusiji u ekonomskim odnosima. Ako nista barem bi mogli da profitiramo igrom izmedju njih. Ovako samo sebi spustamo cenu i pokazujemo koliko su jadni oni koji nas vode.

marco

pre 14 godina

Lepo od g.Bajdena sto ce poloziti venac na grob naseg premijera.Nadam se da ce ova poseta dati podrsku Tadicu da povede konacno zemlju u evroatlanske integracije.Ne zelimo rusku guberniju!

Milan

pre 14 godina

Ovo je novo razdoblje za Srbiju iako duhovi devedesetih jos nisu mrtvi u vidu SRS i DSS, Cosica i Miloseviceve kompanije, sam vas dolazak nagovestava promene jer ipak vecina u Srbiji je uvak bila pro-americki orjentisana pre 1990. Na veliku zalost Miloseviceve komunisti nisu razumeli novo vreme i nisu hteli da sidju sa vlasti posle pada berlinskog zida i tu cenu sada placamo. Amerika i Srbija jos od berlinskog kongresa su uvek imale dobro odnose, Ruse ja licno nikad nisma razumeo i uvak su mi bili daleki i neshtavljivi. Eu i Amerika je nasa buducnost i samo se nadam da cete nas konacno izvaditi iz ruske medvedje sape, gde 20 godina Srbija samo tone sa njima i propada ekonomski, i bioloski nestajemo. Ziveli novi srpsko-americki odnosi, dobro nam dosli!!!!

Karic

pre 14 godina

Sto se tice anti Bajden manifestacija, i danas mnogi vole da veruju da smo mi godinama vodili casne i pravedne ratove, imali legitimno pravo da zatiremo gradove do pepela i proterivarujemo stanovnistvo te da smo bombardovani na pravdi boga samo zbog takvih kao Bajden - Zaboravili smo stotine rezolucija UN trazeci od nas da prestanemo i retko jednoglasnu odluku medjunarodne zajednice da se bombardije - cak ni Rusija nije rekla NE.

blanka

pre 14 godina

Molimo se da ovaj dogadjaj izadje na dobro, da se izmirimo sa svima da bi nam bilo bolje.
Da se okrenemo buducnosti napokon.
Od inata nema goreg zanata

Opanak Sumadinski

pre 14 godina

"Ova slika Beograda danas govori koliko su nepopularne SAD diplomate u citavom svetu"! Valja samo ovu recenicu procitati i shvatiti da bi se uvedela magnituda nase budalastine i slepila naseg, a sve zajedno poklopljeno neizmernom megalomanijom i samopr/o/e/cenjivanjem naseg. Nasa tragika je ocigledna upravo iz ove recenice kroz koju se odslikava nase uverenje da je Srbija lakmus papir za raspolozenje i neraspolozenje citavog sveta prema SAD i ne samo prema SAD. Mi umisljamo da smo tako vazan, vitalan, nezaobilazan, opredeljujuci, odlucujuci .... faktor u pitanjima medjunarodne politike da je eto, dovoljno videti "ovu sliku Beograda danas ... " pa da se vidi koliko se sve kroz prizmu Beograda prelama! Kao da se svet oko Beograda okrece! Jadne budale...

Cruiser

pre 14 godina

Dolazak Bajdena nije potreban da bi se stvorila guzva i vanredno stanje... To u ovom gradu imamo i bez njega svaki dan. A sto se tice ruskih medveda... Pa i sami funkcioneri DS (Tadic, Jeremic i dr.) su nekoliko puta ponovili da je u interesu Srbije saradnja sa Rusijom, tako da je bespredmetno pripisivati rusofilstvo iskljucivo DSS-u, radikalima itd. Pokusavaju da sede na dve stolice, reklo bi se. Hoce da budu nesvrstani. Prica o nesvrstanima je prevazidjena pre vise decenija i nece nam vratiti Kosovo ili doneti poene na medjunarodnom planu. Bajden ce sigurno ispostaviti neke uslove vladajucoj nomenklaturi i iskljucivo je na njima mogu li to da ispune ili ne. Nece biti pravdanja zbog krize, opozicije, nacionalista itd.

Toni

pre 14 godina

"Američki potpredsednik dolazi u posetu Kosovu kao nezavisnoj državi, da potvrdi nasilno otkidanje dela teritorije države Srbije i njeno predavanje u ruke teroristima, koji su nekažnjeno počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom, imovinom, verskom i kulturnom

Sta prica ovaj bez veze, a sta ste vi uradili Albanskom narodu i drugima na Balkanu treba prvo da kazes, ko je poceo sve...

ofk

pre 14 godina

Sta je vama ljudi?

Neka ljudi razgovaraju proslo je toliko vremena....dosao covek iz mnogo vazne zemlje i mi tu treba da budemo mudri i vidimo koji su nasi interesi i sanse.Ne treba zaboraviti strahote ali treba prevazici i pricati....vi udarili po gradskom prevozu i srbovanju...

Intelektualac

pre 14 godina

Nema nam nesto cuvenog doktora pravnih nauka da kaze nesto pametno kako on ume povodom dolaska Americkog potpredsednika.
Izgleda da ga je njegov sef Aleksandar Nikitovic posle konsultacija sa Ruskom stranom stavio u karantin , pa izdaju saopstenja preko Samardzica.
A bas nam nedostaje Kostunica Vojislav da kazi i baci neku mantru na Ameriku kako on ume.
Nema ni onog antiglobaliste Emira alijas Nemanje Kusturice da i on izda neko saopstenje.
Jel jos uvek vazi ona njegova cuvena recenica sa mitinga u Beogradu, Gde ste sada misevi?

janko

pre 14 godina

Svaka čast Ministru Šutanovcu na svemu što čini za našu vojsku i državu. Za to je potrebna smelost, mudrost i odlučnost. Ovim istorijskim susretom sa potpredsednikom Amerike je napisao novo poglavlje u slavnoj istoriji srpske vojske.

ivana

pre 14 godina

A mene, kao manje srećnu osobu koja nije mogla da ostane kod kuće i odloži svoje obaveze za danas jer neki moraju i da rade, i dalje zanima u kom periodu će biti blokade saobraćaja i dal će biti šanse da se nekad posle 15h ode iz centra ka sajmu ili preko nekog od mostova??????

Et in Arcadia Ego

pre 14 godina

Dobrodosao u Srbiju, i unapred izvini na ponasanju pojedinaca koji nemam pojma kakvu Srbiju zele, verovatno neku mracnu i zaostalu. I da, VODI ME ODAVDE! Ne mogu vise da ih gledam niti slusam!

balta

pre 14 godina

Tesko je narodu kada ga svoi politicari uniste ,pocene i nateraju da srepi od svoje senke. Tesko je drzavi kada je politicari na silu razore, izoluju ,zavade sa celim svetom i izdele ne vise drzava(Kosovo). Narod zbunjen uplasen i nerazuman ,nezna sta se desava i kako se desava. Umesto da narod bude sretan i ponosan sto jedna ovakva licnost dolazi u Srbiju ...? Pogledajte samo svoje komentare u zadnja 2 dana na ovu temu. Ipak je Cosic-Milosevic istorija, laza i prevara jos duboko usadjena u nama i nasim mozdanim vijugama.Dobro nam dosao gospodine Bajden.Jer znam da vi zelite da pomognete i spasite gradjane Srbije i pored toga sto nasi politicari pokusavaju da to svim silama sprece.Zajedno cemo pobediti ove Cosic- Miloseviceve naslednike.

moje ime

pre 14 godina

Mi smo jedna izuzetno mala zemlja sa jako malim uticajem na bilo sta sto se desava oko nas. Ne mozemo da resimo ni najjednostavnije stvari kod nas a zelimom da se uporedjujemo sa jednom Nemackom, Francuskom, Amerikom... Nismo mi ti koji postavljaju uslove. Zelim dobre odnose sa svim zemljama na svetu i ovo je mozda pocetak stvaranja nekih novih odnosa kakve zasluzujemo. Ne znam zasto se narod toliko vezuje za Rusiju koja nam nikada i nije realno pomogla. Secam se da je neki brka pevao na mostu neke ruske pesme i palio narod bezveze. Shvatite ljudi, niko nam nece pomoci sem nas samih. Kada pocnemo da razmisljamo svojom glavom i kada se okrenemo sebi i resavanju sopstvenih problema onda ce nas mozda ljudi shvatati ozbiljno.

greg

pre 14 godina

"Predviđeno je da se Bajden obrati i poslanicima Skupštine Kosova, posle čega bi trebalo da obiđe manastir Visoki Dečani." `Ajd razumem da ce posetiti skupstinu te albanske paradrzavice gde ce ga docekati ovacijama, medjutim ne razumem sta ima da trazi u srpskom manastiru. Da pogleda zasto je jos citav i sto nije zapaljen ili da pogleda dokle se stiglo sa 'kosovarizacijom" srpske bastine? Amerikanci su dali Albancima zeleno svetlo da izvrse etnicko ciscenje Srba sa Kosova, zlocini nad Srbima su se desavali ispred noseva Amerikanaca, danas stite albanske zlocince od hapsenja, odgovorni su za porusene i zapaljene srpske crkve i manastire i jos Bajden hoce da ode u Decane? Da bi tamo izgovorio koju frazu o multietnicnosti i "drzavi kosova" koja brine o svim svojim gradjanima? Manimo se licemerja, i ovog jeftinog marketinga gospodine Bajden. Neko ko je ovako otvoreno pomagao i podrzavao albanske nacionaliste i koji je time doveo u pitanje sam opstanak srpskih manastira na Kosovu - nema sta da trazi u Decanima, naravno ako ima obraza.

MarkoNS

pre 14 godina

"Episkop raško-prizrenski Artemije nije dao blagoslov". Pretpostavljam da je konsultovao nadlezne tokom prizivanja duhova. Ili neka pravi politicku stranku, pa neka izadje na crtu, ili neka se pokrije usima, niko ga nista nije pitao.

ivan

pre 14 godina

Meni je skroz normalno i ok sto nam Potpredsednik SAD dolazi u posetu. Ali mi je skroz nenormalno sto je Vlada moje zemlje to iskoristila da nam od tog dana posete napravi pakao - zatvaranje autoputa ulica, kolaps i haos u saobracaju. Ukoliko su to jedine adekvatne mere obezbedjenja onda gospodo proglasite neradni dan, ovako je nepodnosljivo, jer znate ima nas koji imamo neke obaveze potrebe i svoj zivot na kraju. Pocinjem da sumnjam da ovakve stvari ili namerno radite ili ste totalno nesposobni da bilo sta radite...

sasa

pre 14 godina

Kamo lepe srece, da je devedesetih dosao da nas poseti potpredsednik SAD-a, umesto sto smo glumeli lazne patriote! Nadam se da ce ovo oznaciti pocetak neke nove buducnosti i boljih odnosa sa citavim svetom, da smo se konacno opametili i naucili na greskama koje smo nebrojano puta ponovili!!! Bravo za predsednika Tadica i ceo njegov tim koji je ovo omogucio! Samo napred ka evropi i svetu!!!

Žarko

pre 14 godina

Ovo je nedopustivo! Zatočenici smo u sopstvenom gradu. Nemam ništa protiv njegovog dolaska, ali nemojte da nas, koji živimo ovde, maltretirate zbog toga.

Jefimija

pre 14 godina

Amputiranjem Kosova kao bivseg dela Srbije, SPC gubi inspiraciju i mogucnost, da i dalje infiltrira u zemlju svoje srednjovekovlje, cime (SPC) sama biva amputirana, i iskljucena od ekplicitno modernih kretanja, koja su zahvatila zemlju. Otuda i Artemijino neblagoslovlje ovom izuzetnom dogadjaju, Bajdenovoj poseti, koji ce nas sigurno usreciti. SPC nasa vecna Trnoruzica!

Lingvista

pre 14 godina

Kako neko uspe da prica pola sata, a da ne kaze nista, to mi nikad nece biti jasno. Stvarno treba biti talentovan za tako nesto. Ko sto neko vec rece, jedva cekam da za 20 god saznam o cemu se danas radilo.

Jefimija

pre 14 godina

Bajden i Tadić razgovarali su prvo u "četiri oka", i tu je ispricano, verujte, sve najvaznije. Sva ostala prica, koja do nas dodje je kolo za raju. A i ne daj Boze da nas je pustilo, Bajdenu, da mu mi svi, sve skresemo u brkove. Srbi smo, srdit i neugadan soj, zar ne?

Зоран

pre 14 godina

Свака част Вуку Јеремићу. Доказ да против САД можемо да се боримо и мозгом, а не само, као неке вајне патриоте које не разговајау са онимa којe не воле, а ако и разговарају то је обично преко цеви са нишаном.

Prco

pre 14 godina

Zna li neko kako ćemo se vratiti kući mi koji prolazimo kroz Kneza Miloša? Kako nema nikakvih obaveštenja za kretanje linija : 52,37,53,23...?

mira

pre 14 godina

Hoce li neko reci kako da se stigne do grada? Dobro, dosao americki potpresednik, nemam nista protiv. Razumem mere bezbednosti, a sta sa gradjanima? Je l' ovi politicari umeju nesto da organizuju a da gradjani ne trpe?

Ali Baba

pre 14 godina

Bas me briga zbog cega je dosao. Jos nisam doziveo za svoje 44 godine da neko sklanja pesake sa ulice zbog bezbednosti!!!! Sledeci put (ne)zvane goste vodite negde na planinu pa se zatvorite do mile volje umesto da maltretirate ceo grad !!!

Sandra

pre 14 godina

Potpuna podrska za predsednika Tadica za sve sto radi za nasu zemlju. Vodi nas u bolju buducnost i pise svetlu istoriju Srbije. Samo napred. Borise uz tebe smo!

Paja

pre 14 godina

I ovako ne znamo kud bijemo glavom...Sigurno nam donosi zapršku za kazan
u kom se krčkamo dvadesetak godina,pored ostalih i njegovom zaslugom.
Da li ce neko objavititi koliko nas njegov dolazak košta, da ne govorim o
haosu u gradu koji zbog njega danas trpimo svi . Kad su toliki dobročinitelji
u svetu čemu ovakve mere bezbednosti.....

mario

pre 14 godina

Kakve mjere sigurnosti kao da je osobno došao Obama,ili je to znak da je Srbija još uvijek nesigurna zemlja.
Na tv svi se bave samo time žalosno.

Linuxash_Pravoslavac

pre 14 godina

Saradnja i dobri odnosi sa USA su nam izuzetno potrebni, ali o ulasku u NATO raspisati referendum pa vecina da odluci. Ja cu svakako glasati protiv

micka

pre 14 godina

Dobar dan za Srbiju! Verujem u ministra Šutanovca da će na pravi način odbraniti stavove Srbije i očekujem bolju saradnju Srbije i Amerike.

luna

pre 14 godina

citat "To ministarstvo je ranije danas saopštilo da su za vreme posete Bajdena svi javni skupovi zabranjeni iz bezbednosnih razloga."

sad znam zasto su otkazali Depeche Mode!

timi

pre 14 godina

Vise od celog ovog texta (i vecine komentara) :) bih voleo da vidim koje su trenutno ulice zatvorene za saobracaj. To bi bila prava informacija. A nije me briga kuda se on krece, samo kuda ja ne mogu. Ako ima neko link sa takvim podacima neka javi, ili neka dobri ljudi ostavljaju info u komentarima. Hvala!

ps nije on dosao sto nas voli, (ili mrzi) vec zbog nekih interesa. mozda da bi nas pritisnuo da priznamo Kosovo? mozda da bi nas podrzao u nastojanjima da udjemo u eu (i pritisnuo da priznamo Kosovo)? Ko to zna. Mi cemo samo dobiti saopstenje da je poseta uspela. :)

Stanko

pre 14 godina

Srbija treba da bude okrenuta i Evropi i Americi, da sklapa partnerstva sa obe strane, a ne da jedno isključuje drugo. Sve dok budemo imali ministra kao što je gospodin Šutanovac meni sve izgleda veoma realno. Nisam optimističan, već jasno vidim rezultate njegovog rada i to cenim.

So long , Marianne

pre 14 godina

Samo jedno pitanje {promace mi}: da li mozda Radovic iliti Amfilohije , ima kao duhovno lice ,imalo prava da komentarise dolazak Bajdena u Beograd. Jer Radovicu jasno da vise ni vernici ,ali ni nevernice {kao ja } nisu vise glupi da ne znaju da iza svakog {kao} zvanicnog stava crkve - stoji ON -licno.
Usput , stajao je on i iza ili iznad mnogih drugih tragicnih ili manje tragicnih dogadjaja ,jos od 2003.g.

Мишко

pre 14 godina

Изгледа да се нашем човеку меморија форматира на кратким интервалима. Невероватно лицимерје...

Opasno_Dobar

pre 14 godina

08.00
Poleteti odnekud iz Evrope prema Beogradu i proveriti sa kapetanom da li je zaista tačno da je Srbija u Evropi, a ne negde između Iraka i Avganistana. Ako je tačno ovo prvo, smisliti neki izgovor zašto sam se onomad zalagao za bombardovanje.
Potom doručkovati nešto ranije, jer će put biti kraći no što sam mislio.

09.00 (ili nešto kasnije, ako je Srbija udaljenija)
Tokom približavanja Srbiji, proveriti da li je sa obezbeđenjem sve u redu. Da li je mojih 300 ljudi, koji su došli prošle nedelje, nabavilo dodatnih 3.000 ljudi, koliko mi je potrebno da bih se osećao iole bezbedno?
Proveriti da li je tačno da Srbija ipak nije bliska Iranu i Bin Ladenu, pa smanjiti obezbeđenje za prijateljski procenat ako je zemlja prijateljska. Ako vole Uga Čavesa, Kastra, Putina ili Kineze vratiti na staro, možda malo i povećati.
Proveriti da li su ulice, krovovi i terase kuda ću prolaziti ispražnjene i uklonjeno sve što je opasno. Videti šta su to "saksija", "kaca za kupus" i "štrik za veš", ako je to nešto opasno, ukloniti i to.

10.00
Sleteti u Srbiju. Ako se iz pilotske kabine tokom sletanja čuje arapski jezik - vezati pojas čvršće, staviti nešto tvrdo na glavu (poslužavnik od doručka, aktn tašna, stjuardesa) i smeniti šefa obezbeđenja. Ovo poslednje takođe izvesti veoma brzo, jer posle više neće biti mogućnosti.
Ako je sletanje prošlo OK, javiti Baraku da ne treba da naručuje novi "Er fors 2", a ni novog mene.

10.15
Posle potpunog prestanka rada motora izaći iz aviona i pozdraviti odbor za doček. Ako me čekaju sa suzama u očima i ljube me u cipele, na kolenima - sleteli smo greškom u Prištinu. Ako su suzdržano ljubazni, sa mešavinom nade i straha u očima, to je onda Beograd.
Prvi koji me bude pozdravio im je predsednik. On će dopustiti, možda, da me pozdrave i ostali. Obratiti pažnju na čoveka sa sedom bradom i klinca sa naočarima, to su im premijer i ministar spoljnih poslova. Ako ih njihov predsednik ne predstavi, ne obraćati pažnju. Ako predstavi samo ovog s naočarima, ne pružati ruku.
Ne plašiti se čoveka u uniformi i sa isukanim mačem. To im je deo ceremonije dočeka. Skrenuti pažnju telohraniteljima da ne pucaju na njega.

11.15 (ovde koristiti beleške koje je dala Hilari)
"Početi razgovore, metodom toplo-hladno: šargarepa je topla, štap je hladan. Nuditi ekonomsku pomoć (u dolarima, evro još ne štampamo, mada nije loša ideja). Tražiti Mladića. Nuditi pomoć. Tražiti Hadžića. Nuditi pomoć. Tražiti ulazak u NATO. Nuditi pomoć. Tražiti priznavanje Kosova. Nuditi pomoć. Tražiti distanciranje od Rusije. Nuditi mnogo više pomoći. Tražiti distanciranje od Dodika (to je neki njihov, samo u Bosni). Nuditi, samo nuditi. Tražiti gubljenje interesovanja, zauvek, za sever Kosova. Nuditi novo bombardovanje ili pomoć, zajedno."
Ako upali, zahvaliti se Hilari na ovoj belešci. Ako ne upali, prepustiti da razgovor vodi naš ambasador ovde, samo mu napomenuti da bude još oštriji nego obično. Ako oštrije može, uopšte.
Zapamtiti savete od CIA: ne pominjati Slobodana Miloševića, sad su i njegovi u vlasti. Ne pominjati Tita, njegova udovica tek treba da dobije prvu penziju. Ne pominjati crkvu, objašnjenje odnosa će trajati satima. Ne ćaskati sa upadljivo ljubaznim ministrima. Dosta im je i ono što smo im do sad dali. Nemamo para.
Odbiti ponudu za prisustvovanje početku javnih radova ili obilazak fabrike automobila, sa obrazloženjem da sam umoran i od američke predizborne propagande, a kamoli od tuđe.
Pri kraju razgovora pronaći onog njihovog ministra koji tvrdi da je počeo kraj ekonomske krize. Zapisati argumentaciju i preneti našima koji se time bave. Možda čovek nije lud, nego zna nešto što mi ne znamo.
Obići njihovu štampariju novca i videti da li imaju slobodnih kapaciteta za štampanje dodatnih dolara, javiti Hilari, apropo njene ideje. Ako kapaciteta nema, tražiti još para za onog Brajana Štajnhauera.
Ako ostane slobodnog vremena, primiti poneku nevladinu organizaciju, od ovih što ih plaćamo. Voditi računa koja je NVO, sad oni imaju i one koje plaćaju Rusi.
Posebna napomena: sastati se sa opozicijom, kako našom tako i ruskom, a i ovim novima što se još razmišljaju. Svima dati nadu.
Poslati neki pozdrav privrednicima, bez posebnog sastanka.

17.00
Kraj posete. Ući u avion. Ako su sve prihvatili, mahati i slati poljupce sa stepenica. Ako su prihvatili nešto, samo mahati. Ako nisu prihvatili ništa, ne mahati i spustiti roletnu na prozoru kad sednem na mesto.

mira

pre 14 godina

Nadam se da gospodin Bajden ne boluje od meksickog gripa i da to nije razlog njegove posete !!!! U svakom drugom slucaju je dobrodosao!!!

Milan

pre 14 godina

I kazem: Dobro dosao svaki dobronamrnik u nasu Srbiju.
Nije politika bas tako casna stvar na prvom mestu je to skup interesnih udruzenja neki rade za svoju dobrobit a neki za dobrobit naroda koji ih je izabrao. Ipak u demokratiji, posebno u onoj koja je prevazisla pocetnicki duh (a neide to kao na radiju promena stanica) su kratke noge onima koji su tu samo iz licnih interesa na podijumu obezvredjenih i obezcascenih.
Ajde trazimo u ljudima oko nas ono sto valja a ne da se stalno pitamo zasto je posten ko ga placa za to tj. kakve koristi ima od toga.
Dobro dosli mr. Bajdenu i daj Boze da ta poseta ostavi pozitivne tragove za buducnost naseg naroda.
A sto se tice SPC ne sekerijte se oni su ponekad slepi na jedno oko ili vide samo sto oni hoce da ne kazem sto njima pase.
Ja sam uvek mislio da je verovanje u Boga i mir bozji za sve ljude na ovoj zemlji jedinstvena parola svih naprednih vernika i onih koji su to manje i da bi crkva trebalo da bude iznad svega ali ne po glasu i ukletama.

Dijana

pre 14 godina

Ponosna sam danas na svoju zemlju, i na naše državnike koji su primili Bajdena...Ovo je jedna od koraka Srbije da krene napred. U srbiji svako mora da razume da ne smemo da gledamo Ameriku kao neprijatelje, nego da shvatimo da i ako se ne slažemo po pitanju Kosova, možemo da nađemo zajednički jezik.

Realna mala

pre 14 godina

Prosto ne mogu da verujem da toliko ljudi misli da ce se posle ove posete nesto bitno promeniti i da ce odnosi Srbije i SAD biti mnogo bolji.
Pa njemu je posao da putuje po svetu, rukuje se i sastanci sa raznim politicarima. Nije Srbija tu nikakva ekskluziva u njegovom gustom, radnom rasporedu.
Takodje, mislite na sve one "povoljne" kredite koje je Srbija dobila u poslednjih nekoliko meseci. Njegova poseta je kao kad mene nazove predstavnik banke u kojoj sam se zaduzila za kucu da me pita kako sam, sta ima novo i da mi jos jednom naglasi da je tu ako mi jos nesto treba :)
Fino sto je dosao, ali daleko od toga da ce u Srbiji sutra svanuti drugaciji dan.

Ivan

pre 14 godina

Veoma je dobro sto je danas u poseti Beogradu i Srbiji potpredsednik SAD - Mr. Biden. Srbija je uvek pripadala hriscanskoj i zapadno evropskoj civilizaciji, iako mnogi to mozda ne shvataju. Saradnja Srbije i SAD ima veoma dugu diplomatsku istoriju, kada je jos u 19. veku Srbija bila diplomatski zastupnik SAD za region Balkana. Znacajan deo naseg naucnog, tehnoloskog, industrijskog razvoja u proslom veku je rezultat odlicne saradnje Srbije i SAD kroz veoma dinamicnu naucno-tehnicku saradnju koja se odvijala cak i tokom bombardovanja. Naravno, bombardovanje Srbije 1999. je bila strasna greska koju SAD nije sebi smela da dozvoli. Ipak, kao i svaka druga velika sila pre nje, ne mozemo ocekivati zvanicno izvinjenje za to sto se dogodilo. Poseta Visokim Decanima je izrazavanje postovanja prema srpskoj istoriji i hriscanskim/evropskim vrednostima.

Smatram da je ova poseta signal za ubrzavanje evropskih integracija i da ce SAD iskreno pomoci Srbiji da sto pre zaokruzi taj proces. Takodje, to je i dobar preduslov za jacanje nase naucno-tehnicke saradnje i u buducnosti, kao i jacanje pozicija Srbije i srpskih interesa u regionu.

Zoran

pre 14 godina

Jos kao klinac bio sam zaludjen Amerikom, kaubojima, zvakama... Mislio sam da bolje zemlje od SAD nema. Tada, nazalost, nista nisam znao o novcu i politici. Shodno tome ni ova poseta me ne raduje. U dobronamernost americkih politicara odavno ne verujem. Protiv diplomatije nemam nista protiv.

veki

pre 14 godina

Najbolje sto proizilazi iz ove posete je sto se dogodila: Bajden je dosao u Beograd sto samo po sebi salje 'pozitivne signale' Srbiji i njenom internacionalnom statusu. Osim toga, razne negativnosti je tesko zanemariti:
'resetovanje' da bi se ubrzalo zaboravljanje odgovornosti doticnog za bombardovanje Srbije,
i njegovo insistiranje da Beograd 'normalizuje' Dodika i omoguci sprovodjenje Ahtisarijevog plana na Kosovu.
Ti 'mali detalji' su naravno djavolski i stvaraju nepremostive prepreke srpskom interesu.
Od svega najvise bode oci naravno pritisak na RS, tj.primoravanje da se ujedine protiv njihove volje. Tu se Bajdenov stav prema Srpskim interesima najboljhe vidi: dok se bosnjacke i Albanske teritorijalne aspiracije postuju, Srpske se ignorisu.
To je Bajdenu itekako jasno i stoga smatram da je njegova poseta neiskrena: u duhu 'popravke Americkog imidza' ali ne i sadrzaja.

Jeruk

pre 14 godina

Moj prvi utisak je bio da bi najbolje bilo da čoveka pustimo da se helikopterom švrćka po Beogradu, da obične ljude ne opterećuje svojim prisustvom. Sledeći utisak bio je da je možda trebalo da ima malo više smisla za spektakle i da potraži da svi izadjemo na ulice i na njegov i automobile pratnje bacamo cveće i mašemo zastavicama, od sreće što je došao u Beograd. Mi pamtimo i takve dočeke stranih državnika, kada smo bili pioniri i imali crveni pasoš za šetkanje po celom svetu bez viza.
Treći utisak bio je da se opet seju iz svih medija upozorenja da se ne izlazi, da je saobraćaj blokiran, da se ne može preko mostova, da će biti mnogo toplo pa medijski instruktori naših života savetuju da se ne izlažemo svakojakim opasnostima koje nas vrebaju.
Zbog neodložnog posla, udjoh u auto i doživeh ono što do sada nisam u Beogradu. Ulice rasčišćene od svega što nije ugledno za videti, počev od ljudi, preko automobila, dobrlo i loše parkiranih, autobusa koji prave nemoguću buku, pa sve do sekundarnih sirovina i otpadaka gore vrste. Policija na svakom ćošku, svi mladi, lepi, uredni, lepo raspoloženi i spremni da odgovore na pitanja gradjana. Na parkinzima prazna mesta, mnogo tolerancije. Da čovek ne poveruje. Odoh ja tamo gde me je posao čekao, vratih se i slučaj je hteo da udjem u Ulicu Miloša Velikog. Tek tu, pravo uživanje. Nema autobusa, nema automobila, semafori svi rade, prosto kao iz neke bajke. Ja požurih malo, prosto je bilo neprijatno što remetim ustanovljeni red, a policajci dadoše znak rukom. Ja da stanem, po komandi, a oni pokazaše da me ne zaustavljaju, već upozoravaju da sporije vozim,onako opušteno, što bi rekli mladi.Ne smedoh da uključim kameru, a to je stvarno trebalo snimiti jer za svojih više od pola veka to ne doživeh. Ne smedoh, da se ne učinim sumnjivom /odakle mi samo taj strah, da mi je znati/. Možda bi čovek mogao malo duže da ostane da Beogradjani dobiju priliku da se ozbiljnije opuste. Ali, setih se da je slična lepota ponašanja medju nama bila i u vreme bombardovanja kada smo se svi koji su ostali u našem gradu, gotovo pozdravljali na ulici. Sećanje na bombardovanje mi je ipak najači utisak a ima veze i sa današnjim danom. U tom smislu pozdravljam postupak gradonačelnika Beograda.

Duki

pre 14 godina

Kad pogledate sve komentare i ocene za iste vidite da smo i dalje veoma podeljeni oko bitnih stvari. "Tri karte za Holivud" . Ko je gledao ovaj domaci film sve mu je jasno :)

Desertido

pre 14 godina

Stvaranje vojnog saveza sa Amerikom je najbolji potez naseg vojnog vrha, na celu sa najboljim ministrom odbrane Draganom Sutanovcem! Ministre, imas punu podrsku cele Srbije.

Nesha

pre 14 godina

Bajdena bas briga za Kosovo jer je realno vec izgubljeno (a i da nije.. pa realno samo bi nam pravilo probleme, Srbi bi sa ovakvim prirastajem kosovskih Albanaca postali manjina u Srbiji), analiticari kazu da je dosao da nas natera da pristanemo na novi ustav Bosne (zato je i bio juce u Sarajevu, po kome bi se odrekli Republike Srpske za sva vremena).
Za uzvrat nije spominjao nase nepriznavanje Kosova (koje cemo priznati kad-tad), obecao nam je da ce se potruditi da sto pre udjemo u EU (uopste nam se ne zuri iako izgleda nelogicno - kad tad cemo uci u EU, bolje prvo da ispunimo sve uslove za ulazak u EU, jer nas ako neko sa strane ne ubedi da moramo da usvojimo neke normalne zakone onda mi sami to nikada ne bismo uradili). A za uzvrat da se oprostimo od Republike Srpske koje se moze prikljuciti Srbiji za nekoliko godina ako budemo vodili pametnu politiku.
Jesam protivnik desnicarskih partija u Srbiji i bliza mi je USA nego Rusija, ali mislim da ne bismo trebali da prihvatimo Bajdenovu ponudu i da moramo prikljuciti Republiku Srpsku Srbiji za par godina.

Andrej

pre 14 godina

Tadic i ostalo rukovodstvo republike su shvatili da Srbija, i pored razlicitih misljenja, nema drugog izbora nego da saradjuje sa SAD. Sve ostale stranke sprovode cistu demagogiju...

Poseta

pre 14 godina

Poseta gospodina Bajdena je protekla u predivnoj atmosferi. Razmenjeni su stavovi, dogovorena je dalja saradnja u oblasti politike, ekonomije, odbrane, obecanja je pomoc Amerike u evropskim integracijama Srbije... Sve je zavrseno svecano i bez pritisaka. Srbija je ovim gestom pokazala da je moderna, demokratska drzava, i sve to zahvaljujuci politickoj eliti, predsedniku, premijeru, ministru odbrane. Danas su svi pokazali da je proslost vazna,ali da se treba okrenuti ka buducnosti i ka prosperitetu Srbije. Danas je Srbija polozila tezak test. Danas svi gradjani Srbije treba da budu ponosni na svoju drzavu i na njene vodje!!!

twigy

pre 14 godina

Poseta Bajdena je uvod u novu epohu odnosa Srbije i SAD i drago mi je da je za te odnose istaknuto da Kosovo nece biti uslov za saradnju!

I.s.

pre 14 godina

Ne razumem sto se ljudi bune sto je grad blokiran, pa to je neophodno zbog sigurnosti ili su mozda zaboravili sta se desilo marta 2003-e. Inace, dobro je sto je Bajden dosao, nadam se da ce ovi nasi umeti da iskoriste pozitivno tu posetu jer drugog izbora ionako nemamo, pa je najbolje da o nekim nedefinisanim alternativama i ne razmisljamo. Cak i MMF je prvu ratu kredita uplatio danas na dan Bajdenovog dolaska (nije slucajno).

Бранко

pre 14 godina

Борис се ниско спустио, а са собом је, на жалост, повукао и целу Србију и њену сувереност.

Harv/Lom

pre 14 godina

Dzabe mu je to gosp. V.Jeremicu sto je sa Harvarda. Misli su mu sa Univerziteta Lomonosov. To su Ameri ukapirali odavno. Za Jeremica danasnji susret sa Bajdenom izgleda je poslednji.

jivana78

pre 14 godina

Gospodinu Šutanovcu svaka čast na prijemu potpredsednika Amerike. Uspešni pregovori su nam bili neophodni za dobru saradnju sa SAD-om. Šutanovac je doprineo da Amerika vidi Srbiju u boljem svetlu

nini

pre 14 godina

Ovaj susret je dokaz da će Šutanovac reformisati vojsku po NATO standardima, što će značiti manju, bolje opremljenu i efikasniju vojsku.

Bonio8

pre 14 godina

Sama čimjenica da posle skoro trideset godina u našu zemlju dolazi neko od visokih zvaničnika SAD-a,govori u prilog tome da smo konačno na pravom putu! Podržavam napore predsednika Tadića da razgovaramo sa svima ma koliko se razlikovali!

Sledimo viziju

pre 14 godina

I više sam nego zadovoljna i ponosna na Srbiju danas.Poseta Bajdena, razgovor sa predsednikom Tadićem, razgovor sa ministrom Šutanovcem i slaganje da je odnos vojske Srbije i SAD-a jedan od bitnih faktora stabilnosti na Balkanu.Oni su danas pokazali da slede Zoranovu viziju, ovakvu je Srbiju on želeo otvorenu za sve!!!

Djole

pre 14 godina

Americki potpredsednik je ispao faca i kada je polozio venac za Djindjica i sto hoce da obidje Decane sto govori da nece dozvoliti da se nasa svetinja unisti. Svaka cast nasima na njegovom primanju mislim da je zadovoljan!

Milojko

pre 14 godina

E sada vidite zasto u mnogim zemljama glavni grad nije najveci i najproduktivniji grad. Pored istorije i tradicije i zato sto tamo cesto dolaze razne delegacije i jednostavno tolike gubitke zbog zatvorenosti grada oni nece da trpe. Ono nama se to desava svakih 20 - 30 godina pa nije tako ni strasno.

Bane

pre 14 godina

Ovo su istorijiski trenuci za Srbiju. Sada odlučujemo da lo ćemo krenuti napred ili ostati tu gde jesmo... Da li ćemo se pridružiti svetu?!

mario

pre 14 godina

Kako če Vojska Srbije biti ključni faktor stabilnosti na balkanu kada su u NATO-u Slovenija, Hrvatska,Albanija, Bugarska, Rumnjska a uskoro i Makedonija.
Kao da ostali nisu u savezu, pa ce na njih paziti Srbija, zbilja smiješno.

Dzej

pre 14 godina

Gde su sada političari koji su govorili da je priznavanje Kosova uslov ulaska u EU?
Zalosno je što mnogi zbog sitnih političkih poena štete ugledu i interesima sopstvene zemlje.

Zarko

pre 14 godina

Srbija je napokon, nakon 30 godina, obnovila bilateralne i diplomatske odnose sa Amerikom. To je ono sto joj je do sada nedostajalo. Sastanci su protekli u savrsenoj atmosferi. Organizacija je bila odlicna. Sve pohvale za predstavnike Republike Srbije

gaga

pre 14 godina

Istorijsku posetu američkog potpredsednika Bajdena treba maksimalno iskoristiti kao šansu za približavanje Srbije i SAD-a i unapređivanje bilateralnih odnosa.

LDP Beograd

pre 14 godina

Pre već skoro dvadeset godina krenuli smo da sledimo viziju jednog velikog čoveka. Išli smo ka nekoj ideji, ka rešenjima, ka boljem sutra... E i onda su ga ubili i mi smo stali. Nismo znali kako daje... Da li DS mozda menja svoju politiku, i konačno radi u korist Srbije? Uz Vas sam gospodine Šutanovac!

Bulk

pre 14 godina

Veliko uvazavanje vojske od strane Bajdena me posebno raduje!
Svaka cast Ministru Sutanovcu sto nam je vojska i dalje kljucni faktor mira na Balkanu!

mala

pre 14 godina

Danas sam se uverio da ministar odbrane stremi jasno i ubrzano ka reformama vojske. Velika mi je želja da imamo profesionalnu i efikasniju vojsku. Sad kad sam uveren da će to biti u bliskoj budućnosti, imam veliku želju i da u njoj služim.

tanjam

pre 14 godina

Drago mi je da konacno i mi budemo deo sveta, pa makar i u vidu posete!!! Mislim da je ova poseta Bajdena u svakom slucaju pozitivna stvar za poboljšanje odnosa, nas tako male države sa gomilom problema, i Amerike, priznacete, jedne od vodećih sila u svetu!!!! Jeste da smo svi danas kasnili, da je bio opšti haos u gradu ali to je samo jedan dan i opet ćemo mi Srbi da prvo primetimo taj negativni kontekst događaja...Verujem u naše političare, mislim na ove koji trenutno "vode" zemlju i podržavam svaki vid saradnje i poseta a sve u poboljšavanju odnosa sa ostatkom sveta,,,,

Albanac

pre 14 godina

Recenica "Amerika ne ocekuje da Srbija prizna Kosovo", je naucno razmotreno situacija u Srbiji i nista vise. Bajden zna da to za sada nije moguce, ali to ne znaci da priznavanje Kosova sa strane Srbije, ne bi bilo najbolje resenje za sve.
Da bi Bajden bio za nepriznavanje Kosova sa strane Srbije, on bi upotrebio razlicitu recenicu kao "Srbija ne mora...ili ne treba...ili Srbija brani medjunarodno Pravo...ili, ili". Amerika samo konstatuje stanje u Srbiji i time pomogne "demokratske snage" Srbije da ne budu optuzene sa "patriota" za raznovrsne optuzbe...Ipak priznavanje Kosova sa strane Srbije (verovatno posle Suda) bi bio pravi put Srbije ka buducnosti, ali i konacno resenje za nas Albance....

зоран

pre 14 godina

Још увек су свежи утисци након односа којег смо имали са вас 18 (или-колико-год-већ-да-вас-је-било) тако да не видим смисао у пропагирању било какве романтике.

ljbajceta

pre 14 godina

Odlicno!
Dolaskom drugog čoveka Amerike ostavili smo za sobom nemile događaje iz prošlosti, jer treba da razmišljamo o svojoj budućnosti u Srbiji u cilju njenog unapređenja i možda budućeg ulaska u NATO, zbog čega kao građanin Srbije u potpunosti podržavam sva nastojanja gospodina Šutanovca da uspostavi što bolje odnose sa Amerikom.

Milena

pre 14 godina

Danas smo poslali lepu sliku u svet! U Srbiji niko ne sme da bude neprijatelj. Moramo da prestanemo da se busamo u grudi i da shvatimo da je za nas najbolje da imamo dobro odnose sa Amerikom.To su danas pokazali Tadić Šutanovac, Cvetković.. Bravo!

ivana84

pre 14 godina

Ovo je važan korak ka boljoj budućnosti svih nas! Samo ćemo dijalogom uspeti da povratimo svoj nekadašnji ugled! Sve pohvale našim zvaničnicima!

Bane

pre 14 godina

Ukazana nam je prilika da popravimo odnose sa zapadom i smatram da treba da je iskoristimo kao sto je predsednik to i uradio i izasao je u susret Bajdenu, a ne da reagujemo kao jedan konzervativni narod koji ne vidi ruku pomirenja.

VRUCKO

pre 14 godina

Posle toliko godina i nas neko da poseti:)))
Sve je proteklo u najboljem redu i slazem se sa stavovima i jednih i drugih. Nadam se da ce biti jos ovakvih poseta jer smatram da je to dobro za nasu EVROPSKU SRBIJU.

Biljijed

pre 14 godina

Sta god mi hteli ili ne hteli, svakako ce uvek biti onako kako veci i mocniji od nas zacrtaju. Dakle da mi vidimo kako cemo da prezivimo ova dva dana "vanrednog stanja", pa da se vratimo svojim zivotima, a "velike odluke" prepustimo vecima i bitnijima od sebe. A i vreme branja malina stize i toliko toga treba poraditi...

debeli

pre 14 godina

Ova poseta je dobra osnova za nastavak reformskih procesa u svim oblastima društva i značajan podstrek SAD-a za napredak Srbije na putu evropskih integracija.

Free

pre 14 godina

Mislim da su stvari danasnjim dogadjajem napokon krenuli na bolje, da ima nade za Srbiju. Da ona tek sada ima otvoreno svoje mesto kako u EU tako i u celom svetu. Ponosna sam na danasnji dan. Zahvalna svim ljudima koji su obezbedili da on izgleda tako svecano i spektakularno. Ovaj dan je to zasluzio!

Iva

pre 14 godina

Dobro je da napokon neko bitan kao sto je Bajden u svetskoj politici dodje i u Srbiju i razgovara sa nasim zvanicnicima. Svaka cast predsedniku Tadicu sto je pomogao da ovoga dodje

Nenad

pre 14 godina

Sa osećanjem gorčine ipak moram da kažem i podsetim.Svojevremeno je Milošđeviću upućena poruka od strane tadašnjeg američkog Predsednika Buša starijeg.On je tu poruku odbio i potom je usledilo ono što nam je vrlo dobro poznato.Danas nam je posetom Bajdena takodje preneta poruka mi treba da je prihvatimo, bez obzira na našu ogorčenost zbog bombardovanja, Kosova i dr. A ta poruka, kako ja bar to vidim je ili NATO i Evropska unija ili Rusija, na dve stolice u današnjem svetu se nažalost ne može sedeti. Imajući u vidu šta je za naše susede i druge evropske zemlje značilo i znači članstvo u Evropskoj uniji mislim da je to pravo rešenje. Rešenje koje moramo doneti, bez emocija, sa mudrošću i vodeći račuina o našoj deci i onima koji će živewti u ovoj zemlji. Nemojmo dozvoliti da i oni žive u zemlji nesigurne budućnosti, neizvesnosti, ekonomskih i drugih kriza i svega onoga što ne obezbedjuje spokojan život. A razna pljuvanja i negodovanja zbog Bajdenove posete su sasvim normalna i očekivana oid strane naših opozicionih stranaka. Da su oni na vlasti danas bi trijumfovali zbog posete jednog visokog američkog državnika prvoj posle trideset godina.

Bane

pre 14 godina

Srbija je dugo cekala ovaj trenutak. Jako sam ponosna na drzavu u kojoj zivim. Svaka cas predsedniku, premijeru i ministru odbrane, kao i svima koji su ucestvovali u organizovanju prijema gospodina Bajdena

siniša

pre 14 godina

Zašto ne ugostiti, zašto ne razgovarati, zasto ne reći kako vidimo svoju budućnost?! To je jedini način da ostanemo u igri.
Igrač na kog igam je Šutanovac.

Milovan

pre 14 godina

Prosto mi je smesno sada da gledam one radikale i dss, nas predsednik sa potpredsednikom Amerike a ovi sa majicom Seselja i istom starom retorikom. Ponosan sam :)

voki

pre 14 godina

Pored ostalih kvaliteta, dobro je što je ministar odbrane i visok, pa nema sumnje da verovatno jasnije od drugih vidi kako će u Srbiji konačno da svane zora. Dosta smo tumarali u mraku, zato sa nestrpljenjem očekujem tu zoru

dimitri

pre 14 godina

Nema sumnje da je ovaj susret od istorijskog značaja za nas. Nema više belog platna i neizvesnosti, Šutanovac slika novu sliku Srbije.

djogo

pre 14 godina

Mislim da je doslo vreme da Srbija ima partnere u poslu! Kako ce neko napredovati ako ne pruzi ruku drugome! Vazan je samo rad i progres!!! Neozbiljno je i daje verovati da, ko god dodje u nasu zemlju, dolazi da bi postavljao uslove. Ja verujem da sve zemlje mogu biti partneri Srbiji, jer samo tako mozemo ici dalje!!! Uspostavljanje boljih odnosa sa SAD je veoma znacajno, narucito sada kada je na celu nova administracija Baraka Obame. To je otvoren put za nove pozitivne politicke poteze. Verujem da ce ministar Sutanovac to znati da iskoristi!!! Samo napred ministre!!!

stibor

pre 14 godina

Samo napred!
Šutanovac je jasno uvideo da nam je ovo jedinstvena i istorijska šansa da popravimo odnose sa NATO. Dobro je da to koristimo, jer ne želim da moja zemlja bude napušteno ostrvo na sred okeana, okruženo članicama NATO koje su udaljene na preko 1000 milja od nje. Na svu sreću imamo ministra odbrane koji daje ovakvoj saradnji jedan ozbiljan ton i želi da pokaže spremnost da reformiše našu vojsku po ugledu na najjače vojske sveta.

NATO

pre 14 godina

Ajde dobro, sve je prošlo ok. Čovjek koji je isključivo došao da smiri strasti u nestabilnom dijelu Balkana (vidite ko je bio u delegaciji pa sami procijenite svrhu dolaska, nema gospodarstvenika sve vojni činovnici ) ide u treću točku nestabilnosti - Prištinu.

ljubo

pre 14 godina

Zvezdara je svakim danom sve ponosnija na Dragana Šutanovca. A kao što čujem, nije to slučaj samo na Zvezdari. Šule je sa razlogom najbolji ministar u Srbiji!

mepdai

pre 14 godina

Krupnim koracima, bravo!
Srbija je prvi put posle niza godina dobila priliku da ugosti nekog visokog zvaničnika iz Amerike. Gazimo krupnim koracima napred zahvaljujući Draganu Šutanovcu.

Kenvelo

pre 14 godina

Jako sam ponosan na predsednika Srbije Borisa Tadica i ministra odbrane Dragana Sutanovca. Srbija je danas pokazala da je moderna demokratska drzava!!!

Dragan

pre 14 godina

Predsednik Srbije, ministar odbrane i svi koji su se danas sreli sa gospodinom Bajdenom, pokazali su kako jednim demokratskim putem može i mora da se razgovara, ali opet nisu odustali od svojih prava da legitimno brane teritoriju Srbije. Vojne veze će sigurno jačati, a svakako da je kao što su naglasili Šutanovac i Bajden, da saradnja vojske Srbije i SAD-a, može biti ključni faktor stabilnosti na Balkanu.

ruzic

pre 14 godina

Pametni lideri kao što je vojni lider u Srbiji, Dragan Šutanovac, znaju da sukob ne rešava probleme već najbolji vid diplomatske saradnje sa najvišim zvaničnicima sveta. Dobro je što postoji čovek koji zna kako da na najbolji mogući način dovede Srbiju na zasluženo mesto.

mira

pre 14 godina

Srbiji je izgleda najlakse posvadjati se okrenuti ledja rodbini, komsijama , prijateljima i nikada vise ne progovoriti sa `neprijateljem`. Da li stvarno mislimo da cemo takvim ponasanjem postici ista kvalitetno u medjunarodnim odnosima? Najlakse je inatiti se i posle prebacivati krivicu za svoj neuspeh na ceo svet. Posetu americkog podpredsednika posmatram kao sansu za upoznavanje Srbije oci u oci , kao sansu za pregovore na domacem terenu. Ja se svojom zemljom ponosim i neka gospodin Bajden vidi zasto u stvari svi mi imamo razloga da se ponosimo njome. Neka uporedi diplomatiju nasih clanova Vlade sa ostalima iz regiona. Mi nemamo cega da se stidimo , vodimo trenutno najodgovorniju politiku u regionu i zasluzujemo da neko to vec jednom i vidi od velikih svetskih zvanicnika, ne da im neko servira. Kao i u svakoj svadji posrednici su najgori , razgovor oci u oci donosi resenje. Ja nisam iz Dafura ja sam iz Beograda!

tanacko

pre 14 godina

Približavanje naše zemlje evroatlanskom savezu vodi ka ekonomskoj i bezbedonosnoj stabilnisti! Iako imamo loše iskustvo iz skorašnje istorije to ne znači da treba da se učaurimo i ponovimo devedesete godine.

Aleksa

pre 14 godina

Danas kad sam video prijem za Bajdena i njegovu zajednicku konferenciju sa predsednikom Tadicem pomislio sam da napokon zivim u normalnoj zemlji. U zemlji u koju dolaze visoki strani zvanicnici, diplomate. To se nije desilo samo od sebe nego zahvaljujuci visegodisnjoj politici koju vode predsednik Tadic i njegovi saradnici!

mario

pre 14 godina

"Gde su sada političari koji su govorili da je priznavanje Kosova uslov ulaska u EU? "
Ne odlučuje USA kako se ulazi u EU, nakon spora Slovenija-Hrvatska oko granice niko više neče uči u EU sa nerješenim graničnim pitanjem.
Poznato je ono - dobrosusjedski odnosi koje Srbija baš sada nema.

basce

pre 14 godina

Najbolji ministar!!
Sve što je do sada uradio Dragan Šutanovac ima veliki značaj za nas. Ovo je velika prilika koju ne smemo da propustimo. Saradnja sa NATO može da nam bude veoma korisna samo ako znamo kako da „igramo“. Ministar to odlično zna što je i pokazao nizom primera i zato je svakako najbolji ministar u državi

joki

pre 14 godina

Buducnost je u tvojim rukama!!
Sad ministar odbrane, a u budućnosti predsednik države. Tako ja vidim Dragana Šutanovca, čoveka koji ima sve kompetencije da bude lider naše zemlje.

gadja

pre 14 godina

Dragan Šutanovac svojim postupcima i pouzdanošću čini da se osećam ponosno što će Srbija imati vojsku kojom će se ponositi i koja će biti cenjena u svetu.

kralj

pre 14 godina

Sta za mene znaci dolazak amrickog podredsednika u Srbiju?Pa kao prvo znaci mi zato sto to konacno pokazuje da Srbija postaje normalna evropska i svetska drzava u kojoj je normalna takva jedna stvar. Drago mi je sto to konacno znaci da Amerika i Srbija imaju dodirnih tacaka i o cemu da pricaju. Sto saljemo i svetu poruku da pored nasih razlicitih stavova mozemo sesti i pricati jedni sa drugima i da mozemo saradjivati. Dosta je bilo unazadjivanja Srbije!

Zadovoljna

pre 14 godina

Dok drugi znaju samo da kritikuju i da sebe nazivaju patriotama, neko ćuti i radi, i svakako pokazuje kako se brani Kosovo i kako se štite interesi građana..Bravo Šule!!!!

Melita

pre 14 godina

Treba prihvatiti ruku koja je pružena Srbiji, naći ono korisno što će proisteći iz Bajdenove posete, a ne okretati leđa i zatvarati se u odnosu na svet... mislim da Boris Tadić, za razliku od mnogih domaćih političara, to uviđa i radi ono što je za sve nas korisno, uprkos neodobravanju onih koji to trenutno ne shvataju...

Violetta

pre 14 godina

Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo!
Političari su danas načinili veeeliki korak napred u svet za našu Srbiju, svaka čast Tadiću, uz tebe smo!

Marko

pre 14 godina

Bilo je krajnje vreme da se pocne sa razvijanjem bilateralnih odnosa sa najmocnijom zemljom sveta. Hvala politickom vrhu sto je razuman i sto radi na utemeljenju demokratskih vrednosti u Srbiji

bobe

pre 14 godina

Nema sumnje da je ovaj susret od istorijskog značaja za nas. Nema više belog platna i neizvesnosti, Šutanovac slika novu sliku Srbije.

brdja

pre 14 godina

Jasno je zašto ne možemo da idemo napred. Ogromne su prepreke i ako krenemo da ih zaobilazimo potrebne su godine, pa tako taman zaobiđemo jednu,a ono ispred nje druga. Šutanovac je na dobrom putu da skloni najveću, a uz njegovu pomoć lako ćemo preskočiti i sve druge manje.

mladenov

pre 14 godina

Proslo je vreme Turaka.Srbija nije vise u 14 veku vec u 21. Moramo krenuti dalje, oprostiti ali ne i zaboraviti nepravde koje su nam ucinjene a takodje i biti svesni nasih nedela i nemara. Samo tako verujem da mozemo ovu nasu zemlju trgnuti iz sivila i patnje u koju je tako dugo gurana, i odgurnuti ljude koji zele da je vrate tamo.Politika kakva je vodjena je proslost, okrecemo se novoj politici, politici sutrasnjosti i boljitka Srbije ,u tom smisli ova poseta americkog podpredsednika nije meni licno toliko znacajna koliko ovoj zemlji i a pogotovu ovom narodu treba da bude

Paun

pre 14 godina

Pitanje nezavisnosti Kosova jeste sporno pitanje u bilateralnim odnosima Srbije i Amerike, ali nikako ne treba da predstavlja nepremostivu prepreku u saradnji dve drzave. Svaka cast drzavnicima koji su shvatili interese Srbije

maja

pre 14 godina

Konacno je neko shvatio sta znasi normalizovanje odnosa sa SAD. Naravno uvek ce postojati i oni koji ne zele napredak za Srbiju, i koji ce govoriti kako su svi oni "zlotvori" i ziveti sa svojim predrasudama.

zdeslav

pre 14 godina

Ministar Šutanovac želi da stvori jaku i snažnu vojsku koja će biti partner svim zemljama u regionu i u svetu i održavati prijateljske i partnerske i korektne odnose sa svim svetskoim vojnim institucijama.

milan8

pre 14 godina

Uz podrsku Amerike u Evropu, prvenstveno do evropskog STANDARDA! Svaka cast predsedniku zbog jasnog i nedvosmislenog izrazavanja povodom tacaka neslaganja.

Duki

pre 14 godina

Svaka cast za novu spoljnu politike Srbije. Samo proaktivno! Velike sile na kraju isteraju svoje, slozili se mi li ne, pa je bolje da smo za stolom dok su jos karte otvorene i nesto moze da se koriguje.

georg

pre 14 godina

Kosovo se ne brani ratom sa celim svetom već mudrom politikom i stvaranjem saveza sa najvećim silama. Ovaj susret Ministra Šutanovca je primer kako se to radi.

SvAlex

pre 14 godina

Iako je deo oko siv-a bio odsecen nashi gardisti i predsednik Tadic, koliko su uslovi dozvoljavali, velicanstveno su docekali gospodina Bajdena! Pokazujemo jos jedanput da smo deo svetske elite.

toma

pre 14 godina

Odlicno, bravo!
Obzirom da je već sproveo značajne reforme u vojsci i da će sa tim nastaviti, kao i to što se zalaze za učešće naše zemlje u partnerstvu za mir, ministar odbrane je po mom mišljenju doprineo i većoj bezbednosti Srba na Kosovu.

Sjaj

pre 14 godina

Danasnji dan treba shvatiti kao otvaranje jedne nove saradnje, jedne nove mogucnosti za Srbiju, koju moramo iskoristiti. Sasvim sigurno cemo to uspeti zahvaljujuci politickom vrhu.

Nikola

pre 14 godina

Korisna poseta, koja dokazuje da nas svet opet prihvata kao partnere, a ne da nas dozivljava kao problem. Svaka cast predsedniku i ministrima na tvrdom i jedinstvenom stavu vezano za nezavisnost Kosova i Metohije.

brdja

pre 14 godina

Jasno je zašto ne možemo da idemo napred. Ogromne su prepreke i ako krenemo da ih zaobilazimo potrebne su godine, pa tako taman zaobiđemo jednu,a ono ispred nje druga. Šutanovac je na dobrom putu da skloni najveću, a uz njegovu pomoć lako ćemo preskočiti i sve druge manje.

taran

pre 14 godina

Ne treba živeti u izolaciji i biti odvojen od celog sveta, jer to ne vodi ničemu.Kad bi svi bili kao ministar odbrane i trudili se da sarađuju sa ostalim zemljama Srbija bi išla samo napred i brže bi se razvijala!

mish

pre 14 godina

Vojska Srbije i treba da bude kljucni faktor stabilnosti u regionu. Ima taj potencijal zahvaljujuci ministru odbrane koji vec dva mandata daje sve od sebe da je unapredi i svori modernu vojsku. Svaka cast!

Paun

pre 14 godina

Pitanje nezavisnosti Kosova jeste sporno pitanje u bilateralnim odnosima Srbije i Amerike,ali nikako ne treba da predstavlja nepremostivu prepreku u saradnji dve drave. Svaka cast drzavnicima koji su shvatili interese Srbije

Boris

pre 14 godina

Lepo je cuti da se izmedju nase male zemlje i takve sile,kao sto je SAD mogu naci kompromisna resenja. Svaka cast nasem predsedniku na cvrstom stavu o pitanju Kosova.

beogradjanin

pre 14 godina

Hvala Gospodine Bajden sto cete poloziti venac na mesto zlikovackog ubistva premijera Zorana Djindjica , na mestu na kojem je zaustavljen put Srbije ka EU .
Time cete poslati jasnu poruku Evropski orijentisanim gradjanima Srbije , a sa druge strane i poruku da ce odgovorni za politicku pozadinu ubistva premijera kad tad odgovarati.
Nadam se da ce ova poseta otvoriti konacno novo poglavlje u odnosima izmedju Srbije i USA , i da cete nas otrgnuti iz kandzi Ruskog medveda.

Bojan

pre 14 godina

Volim Lewi's, NBA, Marlboro, Zippo, All star converse, Elvis Presley-a, Americki fudbal, Hollywood-ske filmove, volim New York, Sex & the city, volim Jazz i Blues. Hvala ameriko, rastao sam uz tebe. Sa druge strane, ne volim Ladu...a i Rusi nemaju sta da mi ponude. Dobrodosao mr.Biden, nadam se da cemo resiti sve sporove i biti prijatelji kao nekada.

Milan

pre 14 godina

Kad Obama moze da inicira razgovore sa Ahmadinedzadom i razgovara sa tradicionalnim "neprijateljem" Rusijom, sto bi smo se mi svadjali sa celim svetom kao sto to radikali i DSS propagiraju.

Potpredsednice, dobrodosli i lep boravak!

dejan

pre 14 godina

Bravo , i dobro dosli. Obama spasi nas jer , DA , MI TO MOZEMO / YES ,WE CAN !!!
Konacno neko dolazi u posetu Srbiji. Sada cemo postati deo sveta , kao sto smo i u prosla dva veka , kao tradicionalna Srbija bili prijatelji SAD , i pre Tita , zato sto su Srbi pametan , darezljiv i gostoprimljiv narod , sa talentom i pripadnoscu modernom svetu !

Snezana

pre 14 godina

Dobro dosao.
Drago mi je sto dolazi i sto ce ovo ,nadam se , biti novi pocetak za normalizovanje odnosa sa USA. Zaista mi je veoma drago sto ce americki potpredsednik doci danas u Bgd.

Gradjanin_Srbije

pre 14 godina

Poruka je jasna: ako Srbija želi u Evropu i želi ekonomski razvoj, moraće da preduzme niz koraka (od kojih su neki sigurno teški), a to su: ulazak u NATO, prekid blokiranja ulaska Kosova u međunarodne institucije-kao i prekid pokušaja da se blokira priznavanje Kosova, prihvatanje činjenice da će morati da prizna Kosovo pre ulaska u EU, prekid mešanja u unutrašnje stvari BiH, prekid "saradnje" sa Rusijom na način na koji to Srbija sada čini-kao i sa Pokretom Nesvrstanih, stvaranje stvarnog otvorenog tržišta i davanje primata ulaska na isto kompanijama iz EU i SAD. Ukoliko Srbija to odbije, može reći pa-pa ulasku u EU, ukidanju viza, i stranim investicijama,a onda će, uz BiH, postati stvarno 'crna rupa u ćilimu Evrope', što jednom reče 'preobraženi' 'patriota' Toma Nikolić

ekstremne mere

pre 14 godina

"Bajden dolazi u Beograd" Bolji naslov bi bio Bajen NA SVU SRECU DOLAZI U BG.!
Nadam se samo da ce biti tvrd i zahtevati bezuslovan brzi ulazak u EU i NATO uz naravno korenite reforme svega i svacega,a za uzvrat ce imati njihovu punu podrsku i pomoc (a sto ne reci i SVERC KARTU kao Rumunija i Bugarska i jos neki istocnjaci koji ni priblizno nisu dostigli standarde a opet su usli)
Tek posle dvadesetak godina provedenih u EU i NATO Srbi neka se izjasne na referendumu da li su za ili protiv jer posle dvadesetak godina ISPIRANJA MOZGA OBJEKTIVNO NISU U STANJU ZA TAKO NESTO. Potrebne su godine lecenja koje mora da potraje bar koliko i sama bolest.Kad osete sta znaci NORMALAN zivot, sloboda kretanja, ekonomska stabilnot i predvidivost, mogucnost planiranja zivota na duze staze, zivot bez korupcije i ostale pogodnosti moci ce eventualno da procene da li je to bolje ili mozda devedesete godine rat, beda, sankcije, inflacija, nevidjena korupcija, masovne likvidacije i sve ostale blagodeti koje su imali prilike da uzivaju.
Zato Dzozef samo CVRSTO oni nazalost drugacije ne znaju. JASNO I GLASNO BRZO U EU I NATO MILOM ILI SILOM.

Bane

pre 14 godina

Srbi su tradicionalno gostoprimiv narod i u tom duhu trebaju docekati Bidena. Steta sto razni radikali, Tome i Kostunice nemaju taj pravi srpski duh. Ali hvala bogu oni nisu vise na vlasti.

Prevodilac

pre 14 godina

Sve sto rade njeni prijatelji i neprijatelji, oci su uvek uperene u nju: Ameriku! Sve sto radi uciteljica u jednom razredu, volela je sva deca ili nevolela, oci su uperene u nju. Ako se djaci necim drugim bave sto uciteljici ne odgovara, lete van. Tako se i nama dogodilo. Izbaceni smo sa svih casova sveta, a uciteljica SAD pokusava da pomogne i obnovi nam secanje, ko smo i gde smo. Jogunasti djaci sveta - MI, koji su bili nestasni, i sa kojima ce se jos jednom pokusati. Bajden je prut na katedri!

Waistiny

pre 14 godina

Takodje volim Cramps, Dead Kennedys, Ramones-e, Guadalcanal Diary i Beat Farmerse, Thin White Rope i Del Lords-e, Henry Miller-a i Salingera, Kubrick-a, Santa Fe, NBA, Microsoft i Adobe (o, da), Google i Chicago, NYC, Walter-a Hill-a i The Warriors, Oliver-a Stone-a i Salvador...

Ali ne volim americku hegemonisticku politiku, aroganciju i korupciju legalizovanu kroz takozvane lobije, samodovoljnost i tajne zatvore, nebrigu za planetu, zagadjenje...

Gospodin Bajden je simbol svega sto ne volim. Predsednik Obama, s druge strane, moze da predstavlja nadu, da ce biti nesto drugo. Da ce biti deo onog spiska sa pocetka komentara. Medjutim, sumnjam sve dok su oko njega ljudi poput gospodina Bajdena i gospodje Klinton.

Covek koji je glasno aplaudirao bombardovanju Beograda nikada ne moze imati moju naklonost. Sumnjam da ce ga to bitno potresti. I tu negde pocinje problem. Empatija u plastu sena.

Viva

pre 14 godina

Bajden je rekao u SA, jedna BiH (nema dve), U BG ce reci jedinstvena Srbija (onoga sto postoji), u Pristini, Kosovo Republika. Sto je i istina. EU i NATO vas takve hoce. Pozurite, bice posle zatvoreno.

Neo

pre 14 godina

Jedva čekam nove rasplete u narednoj deceniji.Na kraju ću se posle svega setiti jednog lepog 20tog maja daleke 2009te i provaliti pod kojim smo mi to stavkama njihovog masterplana bili.

A mi živimo u matrix-u,brinemo hoće li ići neka autobuska linija....Šta li nam je 'veliki brat' ovog puta spremio za večeru ?

A i slika je baš odgovarajuća. %-I

Šta znači resetovanje odnosa ? Šta mi to imamo da im ponudimo u ovoj 'robnoj razmeni' a da nam oni to već nisu uzeli ili kupili ? Strah me je od ovakvih 'trgovaca'...

balta

pre 14 godina

Tesko je narodu kada ga svoi politicari uniste ,pocene i nateraju da srepi od svoje senke. Tesko je drzavi kada je politicari na silu razore, izoluju ,zavade sa celim svetom i izdele ne vise drzava(Kosovo). Narod zbunjen uplasen i nerazuman ,nezna sta se desava i kako se desava. Umesto da narod bude sretan i ponosan sto jedna ovakva licnost dolazi u Srbiju ...? Pogledajte samo svoje komentare u zadnja 2 dana na ovu temu. Ipak je Cosic-Milosevic istorija, laza i prevara jos duboko usadjena u nama i nasim mozdanim vijugama.Dobro nam dosao gospodine Bajden.Jer znam da vi zelite da pomognete i spasite gradjane Srbije i pored toga sto nasi politicari pokusavaju da to svim silama sprece.Zajedno cemo pobediti ove Cosic- Miloseviceve naslednike.

Toni

pre 14 godina

"Američki potpredsednik dolazi u posetu Kosovu kao nezavisnoj državi, da potvrdi nasilno otkidanje dela teritorije države Srbije i njeno predavanje u ruke teroristima, koji su nekažnjeno počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom, imovinom, verskom i kulturnom

Sta prica ovaj bez veze, a sta ste vi uradili Albanskom narodu i drugima na Balkanu treba prvo da kazes, ko je poceo sve...

Alexandar

pre 14 godina

Dok mi gledamo u Bajdena kao u novog mesiju i najavljujemo njegov dolazak kao silazak Boga sa neba nasa vlada nam zavlaci trece poskupljenje goriva u dve nedelje,ali to je nebitna informacija u odnosu na prvu.Koliko vidim Beogradjanima ovo zatvaranje saobracaja mnogo manje smeta od zatvaranja saobracaja od strane radnika robnih kuca...verovatno im je drazi Bajden od svojih sugradjana.

Neki novi pocetak

pre 14 godina

Zivim u Republici Srpskoj... Juce je u Sarajevu bio Bajden, svi mu se klanjali, a u RS palili svece, kao signal da su u BiH ugrozena prava nebosnjaka... Mozda i jeste malo tako, jer ovamo ko god da dodje, Bosnu vidi kao zemlju bosnjaka, da ne kazem Muslimana, i da su oni bili jedine zrtve ovog prokletog rata, a Srbi i Hrvati, kao i da ne postoje.. Oni mu dodju kao pretnja...
Sa druge stane, kada malo razmisllim, mi kao narod "protiv koga je celi svet, i protiv koga uvjek postoji teorija zavjere" stvarno nismo normalni.. Dolazi covek koji moze da samo jednim migom ucini da nam svima bude bolje, a mi organizujemo proteste, a iskreno se nadam da nece gos. Bajden govoriti u narodnoj skupstini Srbije, jer ako bude, smem se kladiti da ce oni ( stvarno ne znam koji epitet da im dodam, a da me ne izbace sa ovog foruma) radikali napraviti ruglo i sramoti, na neki samo njima pznat nacin... Imam 23 godine, zelim da zivim normalno, da radim, da putujem, a ne da strepim kada ce opet izbiti neka guzva, zbog usijanih glava, kojima je samo vlas i novac bitni, pa zard toga ne ustrucava se da lozi narod glupostima... Neka dodje Bajden, i sam Obama, neka nam malo otvore oci, jer sami necemo progledat, jer ne zelimo i ne znamo.. I, treba da ode da polozi vjenac na Djindjicev grob, jer on je bio jedini covjek koji je Srbiju mogao izvuci iz ovog blata, a sa njom i okruzenje.. Pitam se ko su ovi ljudi koji oznace "ne preporucujem" na svaki komentar koji ima veze sa podrskom Bajdenovog dolaska.. Pa, i nas u R. Srpskoj su bombardovali, i nas su protjerali, i nama su pobili drugove, ali daj da se opametimo, da nam se to vise ne desava...Pitam se koliko imaju godina, da li zele da odu na finale lige sampiona, na evroviziju, na trku formule jedan, a da ne moraju da mjesecima stoje pred ambasadama.. Da li zele bolje!?
Opametimo se vec jednom

Et in Arcadia Ego

pre 14 godina

Dobrodosao u Srbiju, i unapred izvini na ponasanju pojedinaca koji nemam pojma kakvu Srbiju zele, verovatno neku mracnu i zaostalu. I da, VODI ME ODAVDE! Ne mogu vise da ih gledam niti slusam!

EU

pre 14 godina

Artemije nije dao blagoslov ?
Ali je zato SPC blagosiljala Arkana i Cecu , mnoge ratne zlocince da ne nabrajam sada sve.
Artemije, bojis se da ce Srbija da postane moderna evropska drzava, pa cete morati da kao crkva imate svoje tekuce racune i da pravdate novac koji se sliva i trosi iz crkve,da imate knjigovodjstvo, racunopologace, a ne kao sada , da imate kao u srednjem veku sef koji niko ne kontrolise , gde uzima ko kako i kad zeli.
Jesi blagosiljao Artemije svoju privatnu firmu koja vrsi gradjevinske radove po Kosovu ?
A da li si ti blagosiljao Americkog potpredsednika ili ne , nama je to najmanje bitno.
Samo znaj da cemo uci u EU i da ce se uvesti red u crkvu.

sacekajmo

pre 14 godina

Hajde da ne budemo pesimisti,pa,ni optumisti,vec sacekajmo zvanicne izjave.Inace,sto se tice mera bezbednosti,to je sasvim normalno.Imamo jako los "imidz"

Vojislav

pre 14 godina

Zašto i ko to od svega pravi spektakl. Čime je gospodin Bajden zaslužio tolike počasti. Zašto i zbog čega se ne postupa po zvaničnom protokolu. Stiče se utisak da se naši političari nadmeću ko će više počasti da ponudi gostu iz SAD.

Milan

pre 14 godina

Ovo je novo razdoblje za Srbiju iako duhovi devedesetih jos nisu mrtvi u vidu SRS i DSS, Cosica i Miloseviceve kompanije, sam vas dolazak nagovestava promene jer ipak vecina u Srbiji je uvak bila pro-americki orjentisana pre 1990. Na veliku zalost Miloseviceve komunisti nisu razumeli novo vreme i nisu hteli da sidju sa vlasti posle pada berlinskog zida i tu cenu sada placamo. Amerika i Srbija jos od berlinskog kongresa su uvek imale dobro odnose, Ruse ja licno nikad nisma razumeo i uvak su mi bili daleki i neshtavljivi. Eu i Amerika je nasa buducnost i samo se nadam da cete nas konacno izvaditi iz ruske medvedje sape, gde 20 godina Srbija samo tone sa njima i propada ekonomski, i bioloski nestajemo. Ziveli novi srpsko-americki odnosi, dobro nam dosli!!!!

Jefimija

pre 14 godina

Amputiranjem Kosova kao bivseg dela Srbije, SPC gubi inspiraciju i mogucnost, da i dalje infiltrira u zemlju svoje srednjovekovlje, cime (SPC) sama biva amputirana, i iskljucena od ekplicitno modernih kretanja, koja su zahvatila zemlju. Otuda i Artemijino neblagoslovlje ovom izuzetnom dogadjaju, Bajdenovoj poseti, koji ce nas sigurno usreciti. SPC nasa vecna Trnoruzica!

marco

pre 14 godina

Lepo od g.Bajdena sto ce poloziti venac na grob naseg premijera.Nadam se da ce ova poseta dati podrsku Tadicu da povede konacno zemlju u evroatlanske integracije.Ne zelimo rusku guberniju!

Sandra

pre 14 godina

Potpuna podrska za predsednika Tadica za sve sto radi za nasu zemlju. Vodi nas u bolju buducnost i pise svetlu istoriju Srbije. Samo napred. Borise uz tebe smo!

micka

pre 14 godina

Dobar dan za Srbiju! Verujem u ministra Šutanovca da će na pravi način odbraniti stavove Srbije i očekujem bolju saradnju Srbije i Amerike.

MILUTIN

pre 14 godina

Pročitah sve izjave Bajdena i Dodika...iz izloženog vidim, da Dodik vlada materijom, situacijom, stanjem stvari na terenu.
A Bajden vlada floskulama, opštim mestima i neuveljivim kwazi rešenjima i preporukama.
Kad se takve dve stvari stave i sučele, jača je ona koja ima sirovu moć, snagu, no ona koja je tačna i jedino smislena i argumentovana.

Aleks37

pre 14 godina

Ne znam samo sta se ova crkva javlja... Koliko znam mi smo svetovna drzava a ne neka dzamahirija... Bolje neka obrate paznju na svoje redove i kriminal koji u njima vlada nego sto se bave svetskom politikom!

Intelektualac

pre 14 godina

Nema nam nesto cuvenog doktora pravnih nauka da kaze nesto pametno kako on ume povodom dolaska Americkog potpredsednika.
Izgleda da ga je njegov sef Aleksandar Nikitovic posle konsultacija sa Ruskom stranom stavio u karantin , pa izdaju saopstenja preko Samardzica.
A bas nam nedostaje Kostunica Vojislav da kazi i baci neku mantru na Ameriku kako on ume.
Nema ni onog antiglobaliste Emira alijas Nemanje Kusturice da i on izda neko saopstenje.
Jel jos uvek vazi ona njegova cuvena recenica sa mitinga u Beogradu, Gde ste sada misevi?

Karic

pre 14 godina

Sto se tice anti Bajden manifestacija, i danas mnogi vole da veruju da smo mi godinama vodili casne i pravedne ratove, imali legitimno pravo da zatiremo gradove do pepela i proterivarujemo stanovnistvo te da smo bombardovani na pravdi boga samo zbog takvih kao Bajden - Zaboravili smo stotine rezolucija UN trazeci od nas da prestanemo i retko jednoglasnu odluku medjunarodne zajednice da se bombardije - cak ni Rusija nije rekla NE.

MarkoNS

pre 14 godina

"Episkop raško-prizrenski Artemije nije dao blagoslov". Pretpostavljam da je konsultovao nadlezne tokom prizivanja duhova. Ili neka pravi politicku stranku, pa neka izadje na crtu, ili neka se pokrije usima, niko ga nista nije pitao.

Stanko

pre 14 godina

Srbija treba da bude okrenuta i Evropi i Americi, da sklapa partnerstva sa obe strane, a ne da jedno isključuje drugo. Sve dok budemo imali ministra kao što je gospodin Šutanovac meni sve izgleda veoma realno. Nisam optimističan, već jasno vidim rezultate njegovog rada i to cenim.

Jesus Christ

pre 14 godina

"'Bajden ce se sastati sa najvisim zvanicnicima Srbije: Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem"!!! Cvetkovicom??? Nisam nikada cuo za njega da govori o spoljnoj politici. Gde je Jeremic????
Pa zna se dobro da Bajden ne bi dosao u Srbiji da bi se tu nasao i Jeremic.
Tolko od srpske diplomatije.

demijan

pre 14 godina

On kao dolazi da se resetujemo! Pa sta kao treba sve da im zaboravimo, da je obrnuti slucaj oni nikad ne bi zaboravili, ajde molim vas, sta dobicemo bele sengen vize za sta? Daj te molim vas muka mi je od svih ovih trgovaca ljudskim nesrecama!Sta kao izvinuce nam se, nemam protiv nikog protiv ali ne zaboravite svu onu decu koja su stradala, kako postoji sa nase strane krivica jos veca je na njihovoj, oni su ti koji su to kod sebe negde smislili da bi dosli do vise para. S obzirom da im je kriza verovatno su opet neku zakusku zakuvali, da bi opet neku lovu okrenuli! Nista on dobrog nece nama doneti, vuk dlaku menja ali cud nikada! I on se kao resetovao! Ne budimo naivni!

ex pro amerikanac

pre 14 godina

Srbija je nekada bila NAJPROAMERIČKIJI deo, ne samo Jugoslavije, već i istočne Evrope.
Svako je imao neki uzor, i ja sam se uvek čudio kada sam pričao sa drugarima iz Zagreba ili Slovenije, kako su se oni divili Nemačkoj ili Italiji. Kod nas je uvek Amerika bila ta koja je predstavljala nešto bolje, veće, sjajnije. Ovde ne mislim samo na muziku, filmove, sport, već i na uticaj u svakodnevnom životu, žargon kojim smo mi mladi pričali, i sl.
Danas nemamo ovakav uzor, jedan smo izgubili, a drugi nismo našli.
Iako sa simpatijama gledamo u Rusiju, ona nam je uvek bila previše daleka i nerazumljiva. A takva je i sada.
EU je nejasna jer ima previše različitih i nesinhronizovanih glasova.
A Amerika? Ona je izgubila svoje ubedljivo prvo mesto u našim srcima onog trenutka kada je pala prva bomba na Srbiju. Moraće dosta da se potrudi da se ovo zaboravi. Jer, teško se zaboravlja kada te guja za srce ujede.

Žarko

pre 14 godina

Ovo je nedopustivo! Zatočenici smo u sopstvenom gradu. Nemam ništa protiv njegovog dolaska, ali nemojte da nas, koji živimo ovde, maltretirate zbog toga.

donnie brasco

pre 14 godina

Najvaznije je da se ne susretne sa Dinkicem!!!! Jer da se susretnu, Mladja bi posle toga rekao da mu je ovaj obecao 3000 evra za akcije javnih preduzeca, pocinjemo sa proizvodnjom Ford Mustanga, i Stelt aviona, sigurno vracamo Kosovo, beli sengen sutra....... Ovako je ipak bolje.

blanka

pre 14 godina

Molimo se da ovaj dogadjaj izadje na dobro, da se izmirimo sa svima da bi nam bilo bolje.
Da se okrenemo buducnosti napokon.
Od inata nema goreg zanata

logika

pre 14 godina

Mislim da ova poseta gospodina Bajdena, Srbiji nece doneti nikakvih pozitivnih rezultata, jer on dolazi, (kako je izjavio kad je krenuo za Balkan), sa jasnim stavom o nezavisnosti Kosova,kao o svrsenoj stvari kojoj nema povratka

rebro

pre 14 godina

A zasto je potpredsednika USA docekao predsednik Srbije? Trebalo je da primenimo reciprocnu meru pa da ga primi neki potpredsednik recimo Krkobabic

Milan

pre 14 godina

I kazem: Dobro dosao svaki dobronamrnik u nasu Srbiju.
Nije politika bas tako casna stvar na prvom mestu je to skup interesnih udruzenja neki rade za svoju dobrobit a neki za dobrobit naroda koji ih je izabrao. Ipak u demokratiji, posebno u onoj koja je prevazisla pocetnicki duh (a neide to kao na radiju promena stanica) su kratke noge onima koji su tu samo iz licnih interesa na podijumu obezvredjenih i obezcascenih.
Ajde trazimo u ljudima oko nas ono sto valja a ne da se stalno pitamo zasto je posten ko ga placa za to tj. kakve koristi ima od toga.
Dobro dosli mr. Bajdenu i daj Boze da ta poseta ostavi pozitivne tragove za buducnost naseg naroda.
A sto se tice SPC ne sekerijte se oni su ponekad slepi na jedno oko ili vide samo sto oni hoce da ne kazem sto njima pase.
Ja sam uvek mislio da je verovanje u Boga i mir bozji za sve ljude na ovoj zemlji jedinstvena parola svih naprednih vernika i onih koji su to manje i da bi crkva trebalo da bude iznad svega ali ne po glasu i ukletama.

Opanak Sumadinski

pre 14 godina

"Ova slika Beograda danas govori koliko su nepopularne SAD diplomate u citavom svetu"! Valja samo ovu recenicu procitati i shvatiti da bi se uvedela magnituda nase budalastine i slepila naseg, a sve zajedno poklopljeno neizmernom megalomanijom i samopr/o/e/cenjivanjem naseg. Nasa tragika je ocigledna upravo iz ove recenice kroz koju se odslikava nase uverenje da je Srbija lakmus papir za raspolozenje i neraspolozenje citavog sveta prema SAD i ne samo prema SAD. Mi umisljamo da smo tako vazan, vitalan, nezaobilazan, opredeljujuci, odlucujuci .... faktor u pitanjima medjunarodne politike da je eto, dovoljno videti "ovu sliku Beograda danas ... " pa da se vidi koliko se sve kroz prizmu Beograda prelama! Kao da se svet oko Beograda okrece! Jadne budale...

Narodnjak

pre 14 godina

Hajde da popravimo odnose sa svima (svima pa i Amerima , i medju nama samima )!
Rusiju najviše volim.
Ali sam siguran da mi kao mala zemlja možemo samo dobiti, ako smo u dobrim odnosima sa ostalima.

WTF

pre 14 godina

Šteta je što su se kod nas jedino radikali i DSS setili da naprave neki protest, jer smatram da nisu ništa bolji od Bajdena, Miloševića i Tadića zajedno.
Svuda u normalnom svetu i Evropi kojoj toliko težimo antiglobalisti i pravi levičari prave velike demonstracije kada god dolazi neki visoki predstavnik SAD. Kod nas mozak mladih, koji bi trebalo da budu nosioci antiglobalisticčkog pokreta , izgleda da još nije dovoljno sazreo za taj nivo društvene svesti.
Prava je žalost što kod nas rulja ponesena navijačima tako lako krene u besmislene akcije tipa razbijanja Mekdonaldsa, ali kada treba organizovati smisleni protest, sa jasnom idejom, nema nigde nikog.
Šteta je što kod nas neprijateljstvo prema američkoj politici dolazi samo i jedino iz nacionalizma, koji jednako glup kao i politika SAD.
Kome nije jasno, neka pogleda film "Zeitgeist:The Movie" i "Zeitgest: Addendum"

Vladan Jova

pre 14 godina

Bio sam dete ali se sećam vremena dolaska stranih državnika u Beograd, kada je to predstavljalo dane radosti i iskrenog prijateljstva među narodima. Ova poseta danas mi je definitivno dokazala da SAD nikada neće vladati svetom, kada im u svakoj zemlji treba par desetina hiljada policaja radi obezbeđenja, kada je tajna i datum dolaska. Tužno je što će skoro dva miliona mojih sugrađana 2 dana živeti u blokadi, ali kada je 6. maja ove godine mogao da bude blokiran ceo Zlatiborski okrug zbog posete naših naduvanih državnika Užicu što ne bi i Beograd bio blokiran zbog g-dina Bajdena.

Harv/Lom

pre 14 godina

Dzabe mu je to gosp. V.Jeremicu sto je sa Harvarda. Misli su mu sa Univerziteta Lomonosov. To su Ameri ukapirali odavno. Za Jeremica danasnji susret sa Bajdenom izgleda je poslednji.

So long , Marianne

pre 14 godina

Samo jedno pitanje {promace mi}: da li mozda Radovic iliti Amfilohije , ima kao duhovno lice ,imalo prava da komentarise dolazak Bajdena u Beograd. Jer Radovicu jasno da vise ni vernici ,ali ni nevernice {kao ja } nisu vise glupi da ne znaju da iza svakog {kao} zvanicnog stava crkve - stoji ON -licno.
Usput , stajao je on i iza ili iznad mnogih drugih tragicnih ili manje tragicnih dogadjaja ,jos od 2003.g.

Ali Baba

pre 14 godina

Bas me briga zbog cega je dosao. Jos nisam doziveo za svoje 44 godine da neko sklanja pesake sa ulice zbog bezbednosti!!!! Sledeci put (ne)zvane goste vodite negde na planinu pa se zatvorite do mile volje umesto da maltretirate ceo grad !!!

mario

pre 14 godina

Kakve mjere sigurnosti kao da je osobno došao Obama,ili je to znak da je Srbija još uvijek nesigurna zemlja.
Na tv svi se bave samo time žalosno.

neshonni

pre 14 godina

Koliko se popularnost SAD promenila u svetu jasno govori sva ova zbrka oko dolaska potpredsednika Bajdena u Beograd ili bilo gde drugde!
Stariji pamte dolazak nekadašnjeg predsednika SAD Džimi Kartera u Beograd kada je dočekan desetinama hiljada gradjana koji su mahali američkim zastavicama i iskazivali iskrenu ali iskrenu dobrodošlicu.
Pogledajte danas...umesto desetina gradjana Bajdena dočekuje i obezbedjuje čitava vojska. Da je politika zemlje koju predvode uistinu ispravna, uravnotežena i obzirna prema svima u svetu američke glavešine bi dočekivali kao nekada gradjani a ne policajci!
Ovakva slika Beograda danas govori koliko su nepopularne SAD diplomate u čitavom svetu, bar poslednje dve decenije baš kao i politika svetskog policajca koju siledžijski sprovode!

Prco

pre 14 godina

Zna li neko kako ćemo se vratiti kući mi koji prolazimo kroz Kneza Miloša? Kako nema nikakvih obaveštenja za kretanje linija : 52,37,53,23...?

Paja

pre 14 godina

I ovako ne znamo kud bijemo glavom...Sigurno nam donosi zapršku za kazan
u kom se krčkamo dvadesetak godina,pored ostalih i njegovom zaslugom.
Da li ce neko objavititi koliko nas njegov dolazak košta, da ne govorim o
haosu u gradu koji zbog njega danas trpimo svi . Kad su toliki dobročinitelji
u svetu čemu ovakve mere bezbednosti.....

moje ime

pre 14 godina

Mi smo jedna izuzetno mala zemlja sa jako malim uticajem na bilo sta sto se desava oko nas. Ne mozemo da resimo ni najjednostavnije stvari kod nas a zelimom da se uporedjujemo sa jednom Nemackom, Francuskom, Amerikom... Nismo mi ti koji postavljaju uslove. Zelim dobre odnose sa svim zemljama na svetu i ovo je mozda pocetak stvaranja nekih novih odnosa kakve zasluzujemo. Ne znam zasto se narod toliko vezuje za Rusiju koja nam nikada i nije realno pomogla. Secam se da je neki brka pevao na mostu neke ruske pesme i palio narod bezveze. Shvatite ljudi, niko nam nece pomoci sem nas samih. Kada pocnemo da razmisljamo svojom glavom i kada se okrenemo sebi i resavanju sopstvenih problema onda ce nas mozda ljudi shvatati ozbiljno.

ofk

pre 14 godina

Sta je vama ljudi?

Neka ljudi razgovaraju proslo je toliko vremena....dosao covek iz mnogo vazne zemlje i mi tu treba da budemo mudri i vidimo koji su nasi interesi i sanse.Ne treba zaboraviti strahote ali treba prevazici i pricati....vi udarili po gradskom prevozu i srbovanju...

*bane*

pre 14 godina

* Nikad brže nisam došao na posao !! Kamo sreće da svaki dan dolazi neki Amerikanac , bilo bi bolje u saobraćaju a i policija bi najzad radila svoj posao kako treba !!

Dobrica

pre 14 godina

Prica o resetovanju odnosa je uobicajena glupost koja ne znaci nista. Svako ko zna makar malo o osnovama americke spoljne politike, a za to nije potrebno puno, zna i da resetovanja u istoriji nije bilo niti ce ikada biti. Oni mogu da imaju malo meksi stav ali dok ne postanete klasicna banana drzava nema promene stava.
Ono sto je danas porazavajuce je da Bajden u Srbiji na into naciju himne SAD ruku drzi na srcu, samo sto covek ne zapeva svim srcem, a nas predsednik na Boze pravde? Covek samo sto nije seo na zemlju.
E to odslikava odnos naseg predsednika prema zemlji ciji je predsednik i nasu sansu da on nesto za istu ucini.
Nego mi se svidjaju pametnice koje nas vide u rukama Ruskog diva/sape zadnjih 20 godina - gospodo Ruski div ne postoji u periodu izmedju 1990-2000. Dakle otvorite oci i shvatite da tada postoji samo amerika koja pokusava da potcini svojim interesima ceo svet. I jos nesto, nikada UN nije donela rezoluciju da se mi bombardujemo.
Da zele da resetuju odnose budite sigurni da bi ameri izabrali da poloze venac na neki spomenik civilnim zrtvama bombardovanja. Do tada zaboravite na resetovanje. Mi smo za njih smetnja interesima nekih drugih bitnih saveznika i sta nas tek ceka niko ne zna. Da smo pametni naterali bi EU i ameriku da smeksaju svoje odnose brzim priblizavanjem Rusiji u ekonomskim odnosima. Ako nista barem bi mogli da profitiramo igrom izmedju njih. Ovako samo sebi spustamo cenu i pokazujemo koliko su jadni oni koji nas vode.

Desertido

pre 14 godina

Stvaranje vojnog saveza sa Amerikom je najbolji potez naseg vojnog vrha, na celu sa najboljim ministrom odbrane Draganom Sutanovcem! Ministre, imas punu podrsku cele Srbije.

ivana

pre 14 godina

A mene, kao manje srećnu osobu koja nije mogla da ostane kod kuće i odloži svoje obaveze za danas jer neki moraju i da rade, i dalje zanima u kom periodu će biti blokade saobraćaja i dal će biti šanse da se nekad posle 15h ode iz centra ka sajmu ili preko nekog od mostova??????

Albanac

pre 14 godina

Recenica "Amerika ne ocekuje da Srbija prizna Kosovo", je naucno razmotreno situacija u Srbiji i nista vise. Bajden zna da to za sada nije moguce, ali to ne znaci da priznavanje Kosova sa strane Srbije, ne bi bilo najbolje resenje za sve.
Da bi Bajden bio za nepriznavanje Kosova sa strane Srbije, on bi upotrebio razlicitu recenicu kao "Srbija ne mora...ili ne treba...ili Srbija brani medjunarodno Pravo...ili, ili". Amerika samo konstatuje stanje u Srbiji i time pomogne "demokratske snage" Srbije da ne budu optuzene sa "patriota" za raznovrsne optuzbe...Ipak priznavanje Kosova sa strane Srbije (verovatno posle Suda) bi bio pravi put Srbije ka buducnosti, ali i konacno resenje za nas Albance....

mira

pre 14 godina

Nadam se da gospodin Bajden ne boluje od meksickog gripa i da to nije razlog njegove posete !!!! U svakom drugom slucaju je dobrodosao!!!

greg

pre 14 godina

"Predviđeno je da se Bajden obrati i poslanicima Skupštine Kosova, posle čega bi trebalo da obiđe manastir Visoki Dečani." `Ajd razumem da ce posetiti skupstinu te albanske paradrzavice gde ce ga docekati ovacijama, medjutim ne razumem sta ima da trazi u srpskom manastiru. Da pogleda zasto je jos citav i sto nije zapaljen ili da pogleda dokle se stiglo sa 'kosovarizacijom" srpske bastine? Amerikanci su dali Albancima zeleno svetlo da izvrse etnicko ciscenje Srba sa Kosova, zlocini nad Srbima su se desavali ispred noseva Amerikanaca, danas stite albanske zlocince od hapsenja, odgovorni su za porusene i zapaljene srpske crkve i manastire i jos Bajden hoce da ode u Decane? Da bi tamo izgovorio koju frazu o multietnicnosti i "drzavi kosova" koja brine o svim svojim gradjanima? Manimo se licemerja, i ovog jeftinog marketinga gospodine Bajden. Neko ko je ovako otvoreno pomagao i podrzavao albanske nacionaliste i koji je time doveo u pitanje sam opstanak srpskih manastira na Kosovu - nema sta da trazi u Decanima, naravno ako ima obraza.

Бранко

pre 14 godina

Борис се ниско спустио, а са собом је, на жалост, повукао и целу Србију и њену сувереност.

Dijana

pre 14 godina

Ponosna sam danas na svoju zemlju, i na naše državnike koji su primili Bajdena...Ovo je jedna od koraka Srbije da krene napred. U srbiji svako mora da razume da ne smemo da gledamo Ameriku kao neprijatelje, nego da shvatimo da i ako se ne slažemo po pitanju Kosova, možemo da nađemo zajednički jezik.

mira

pre 14 godina

Hoce li neko reci kako da se stigne do grada? Dobro, dosao americki potpresednik, nemam nista protiv. Razumem mere bezbednosti, a sta sa gradjanima? Je l' ovi politicari umeju nesto da organizuju a da gradjani ne trpe?

zdeslav

pre 14 godina

Ministar Šutanovac želi da stvori jaku i snažnu vojsku koja će biti partner svim zemljama u regionu i u svetu i održavati prijateljske i partnerske i korektne odnose sa svim svetskoim vojnim institucijama.

Зоран

pre 14 godina

Свака част Вуку Јеремићу. Доказ да против САД можемо да се боримо и мозгом, а не само, као неке вајне патриоте које не разговајау са онимa којe не воле, а ако и разговарају то је обично преко цеви са нишаном.

Cruiser

pre 14 godina

Dolazak Bajdena nije potreban da bi se stvorila guzva i vanredno stanje... To u ovom gradu imamo i bez njega svaki dan. A sto se tice ruskih medveda... Pa i sami funkcioneri DS (Tadic, Jeremic i dr.) su nekoliko puta ponovili da je u interesu Srbije saradnja sa Rusijom, tako da je bespredmetno pripisivati rusofilstvo iskljucivo DSS-u, radikalima itd. Pokusavaju da sede na dve stolice, reklo bi se. Hoce da budu nesvrstani. Prica o nesvrstanima je prevazidjena pre vise decenija i nece nam vratiti Kosovo ili doneti poene na medjunarodnom planu. Bajden ce sigurno ispostaviti neke uslove vladajucoj nomenklaturi i iskljucivo je na njima mogu li to da ispune ili ne. Nece biti pravdanja zbog krize, opozicije, nacionalista itd.

Poseta

pre 14 godina

Poseta gospodina Bajdena je protekla u predivnoj atmosferi. Razmenjeni su stavovi, dogovorena je dalja saradnja u oblasti politike, ekonomije, odbrane, obecanja je pomoc Amerike u evropskim integracijama Srbije... Sve je zavrseno svecano i bez pritisaka. Srbija je ovim gestom pokazala da je moderna, demokratska drzava, i sve to zahvaljujuci politickoj eliti, predsedniku, premijeru, ministru odbrane. Danas su svi pokazali da je proslost vazna,ali da se treba okrenuti ka buducnosti i ka prosperitetu Srbije. Danas je Srbija polozila tezak test. Danas svi gradjani Srbije treba da budu ponosni na svoju drzavu i na njene vodje!!!

ivan

pre 14 godina

Meni je skroz normalno i ok sto nam Potpredsednik SAD dolazi u posetu. Ali mi je skroz nenormalno sto je Vlada moje zemlje to iskoristila da nam od tog dana posete napravi pakao - zatvaranje autoputa ulica, kolaps i haos u saobracaju. Ukoliko su to jedine adekvatne mere obezbedjenja onda gospodo proglasite neradni dan, ovako je nepodnosljivo, jer znate ima nas koji imamo neke obaveze potrebe i svoj zivot na kraju. Pocinjem da sumnjam da ovakve stvari ili namerno radite ili ste totalno nesposobni da bilo sta radite...

basce

pre 14 godina

Najbolji ministar!!
Sve što je do sada uradio Dragan Šutanovac ima veliki značaj za nas. Ovo je velika prilika koju ne smemo da propustimo. Saradnja sa NATO može da nam bude veoma korisna samo ako znamo kako da „igramo“. Ministar to odlično zna što je i pokazao nizom primera i zato je svakako najbolji ministar u državi

nini

pre 14 godina

Ovaj susret je dokaz da će Šutanovac reformisati vojsku po NATO standardima, što će značiti manju, bolje opremljenu i efikasniju vojsku.

Zadovoljna

pre 14 godina

Dok drugi znaju samo da kritikuju i da sebe nazivaju patriotama, neko ćuti i radi, i svakako pokazuje kako se brani Kosovo i kako se štite interesi građana..Bravo Šule!!!!

samoja

pre 14 godina

Ljudi, da li se neko seća momenta kad smo se mi "posvađali" sa Amerikom!?!
Hajdemo jednom da budemo pragmatični i da mislimo na sebe i na svoje interese.
Što moramo nekoga da "volimo", da bismo ga dočekali normalno i kulturno. Daleko mu lepa kuća, ali moć, ozbiljna moć je u njegovim rukama. I mi zavisimo od te moći.
Priznajem, sa setom se sećam godina kad smo bili "omiljeni" u celom svetu i kada smo zaista dobro i mirno živeli, radili, zarađivali, školovali se, lečili, putovali...
Naši političari treba da shvate da je upravo to jedino što se očekuje od njih, da nam to omoguće i... onda ćemo "voleti" i njih, kao i gospodina Bajdena.
"Bravar" je to znao i pametno je radio... valjda će ovi sadašnji to jednom ukapirati.

Bulk

pre 14 godina

Veliko uvazavanje vojske od strane Bajdena me posebno raduje!
Svaka cast Ministru Sutanovcu sto nam je vojska i dalje kljucni faktor mira na Balkanu!

Kenvelo

pre 14 godina

Jako sam ponosan na predsednika Srbije Borisa Tadica i ministra odbrane Dragana Sutanovca. Srbija je danas pokazala da je moderna demokratska drzava!!!

bobe

pre 14 godina

Nema sumnje da je ovaj susret od istorijskog značaja za nas. Nema više belog platna i neizvesnosti, Šutanovac slika novu sliku Srbije.

LDP Beograd

pre 14 godina

Pre već skoro dvadeset godina krenuli smo da sledimo viziju jednog velikog čoveka. Išli smo ka nekoj ideji, ka rešenjima, ka boljem sutra... E i onda su ga ubili i mi smo stali. Nismo znali kako daje... Da li DS mozda menja svoju politiku, i konačno radi u korist Srbije? Uz Vas sam gospodine Šutanovac!

stibor

pre 14 godina

Samo napred!
Šutanovac je jasno uvideo da nam je ovo jedinstvena i istorijska šansa da popravimo odnose sa NATO. Dobro je da to koristimo, jer ne želim da moja zemlja bude napušteno ostrvo na sred okeana, okruženo članicama NATO koje su udaljene na preko 1000 milja od nje. Na svu sreću imamo ministra odbrane koji daje ovakvoj saradnji jedan ozbiljan ton i želi da pokaže spremnost da reformiše našu vojsku po ugledu na najjače vojske sveta.

Aleksa

pre 14 godina

Danas kad sam video prijem za Bajdena i njegovu zajednicku konferenciju sa predsednikom Tadicem pomislio sam da napokon zivim u normalnoj zemlji. U zemlji u koju dolaze visoki strani zvanicnici, diplomate. To se nije desilo samo od sebe nego zahvaljujuci visegodisnjoj politici koju vode predsednik Tadic i njegovi saradnici!

Sledimo viziju

pre 14 godina

I više sam nego zadovoljna i ponosna na Srbiju danas.Poseta Bajdena, razgovor sa predsednikom Tadićem, razgovor sa ministrom Šutanovcem i slaganje da je odnos vojske Srbije i SAD-a jedan od bitnih faktora stabilnosti na Balkanu.Oni su danas pokazali da slede Zoranovu viziju, ovakvu je Srbiju on želeo otvorenu za sve!!!

janko

pre 14 godina

Svaka čast Ministru Šutanovcu na svemu što čini za našu vojsku i državu. Za to je potrebna smelost, mudrost i odlučnost. Ovim istorijskim susretom sa potpredsednikom Amerike je napisao novo poglavlje u slavnoj istoriji srpske vojske.

sasa

pre 14 godina

Kamo lepe srece, da je devedesetih dosao da nas poseti potpredsednik SAD-a, umesto sto smo glumeli lazne patriote! Nadam se da ce ovo oznaciti pocetak neke nove buducnosti i boljih odnosa sa citavim svetom, da smo se konacno opametili i naucili na greskama koje smo nebrojano puta ponovili!!! Bravo za predsednika Tadica i ceo njegov tim koji je ovo omogucio! Samo napred ka evropi i svetu!!!

tanjam

pre 14 godina

Drago mi je da konacno i mi budemo deo sveta, pa makar i u vidu posete!!! Mislim da je ova poseta Bajdena u svakom slucaju pozitivna stvar za poboljšanje odnosa, nas tako male države sa gomilom problema, i Amerike, priznacete, jedne od vodećih sila u svetu!!!! Jeste da smo svi danas kasnili, da je bio opšti haos u gradu ali to je samo jedan dan i opet ćemo mi Srbi da prvo primetimo taj negativni kontekst događaja...Verujem u naše političare, mislim na ove koji trenutno "vode" zemlju i podržavam svaki vid saradnje i poseta a sve u poboljšavanju odnosa sa ostatkom sveta,,,,

mish

pre 14 godina

Vojska Srbije i treba da bude kljucni faktor stabilnosti u regionu. Ima taj potencijal zahvaljujuci ministru odbrane koji vec dva mandata daje sve od sebe da je unapredi i svori modernu vojsku. Svaka cast!

timi

pre 14 godina

Vise od celog ovog texta (i vecine komentara) :) bih voleo da vidim koje su trenutno ulice zatvorene za saobracaj. To bi bila prava informacija. A nije me briga kuda se on krece, samo kuda ja ne mogu. Ako ima neko link sa takvim podacima neka javi, ili neka dobri ljudi ostavljaju info u komentarima. Hvala!

ps nije on dosao sto nas voli, (ili mrzi) vec zbog nekih interesa. mozda da bi nas pritisnuo da priznamo Kosovo? mozda da bi nas podrzao u nastojanjima da udjemo u eu (i pritisnuo da priznamo Kosovo)? Ko to zna. Mi cemo samo dobiti saopstenje da je poseta uspela. :)

Ivan

pre 14 godina

Veoma je dobro sto je danas u poseti Beogradu i Srbiji potpredsednik SAD - Mr. Biden. Srbija je uvek pripadala hriscanskoj i zapadno evropskoj civilizaciji, iako mnogi to mozda ne shvataju. Saradnja Srbije i SAD ima veoma dugu diplomatsku istoriju, kada je jos u 19. veku Srbija bila diplomatski zastupnik SAD za region Balkana. Znacajan deo naseg naucnog, tehnoloskog, industrijskog razvoja u proslom veku je rezultat odlicne saradnje Srbije i SAD kroz veoma dinamicnu naucno-tehnicku saradnju koja se odvijala cak i tokom bombardovanja. Naravno, bombardovanje Srbije 1999. je bila strasna greska koju SAD nije sebi smela da dozvoli. Ipak, kao i svaka druga velika sila pre nje, ne mozemo ocekivati zvanicno izvinjenje za to sto se dogodilo. Poseta Visokim Decanima je izrazavanje postovanja prema srpskoj istoriji i hriscanskim/evropskim vrednostima.

Smatram da je ova poseta signal za ubrzavanje evropskih integracija i da ce SAD iskreno pomoci Srbiji da sto pre zaokruzi taj proces. Takodje, to je i dobar preduslov za jacanje nase naucno-tehnicke saradnje i u buducnosti, kao i jacanje pozicija Srbije i srpskih interesa u regionu.

dimitri

pre 14 godina

Nema sumnje da je ovaj susret od istorijskog značaja za nas. Nema više belog platna i neizvesnosti, Šutanovac slika novu sliku Srbije.

ljubo

pre 14 godina

Zvezdara je svakim danom sve ponosnija na Dragana Šutanovca. A kao što čujem, nije to slučaj samo na Zvezdari. Šule je sa razlogom najbolji ministar u Srbiji!

Milena

pre 14 godina

Danas smo poslali lepu sliku u svet! U Srbiji niko ne sme da bude neprijatelj. Moramo da prestanemo da se busamo u grudi i da shvatimo da je za nas najbolje da imamo dobro odnose sa Amerikom.To su danas pokazali Tadić Šutanovac, Cvetković.. Bravo!

mala

pre 14 godina

Danas sam se uverio da ministar odbrane stremi jasno i ubrzano ka reformama vojske. Velika mi je želja da imamo profesionalnu i efikasniju vojsku. Sad kad sam uveren da će to biti u bliskoj budućnosti, imam veliku želju i da u njoj služim.

kralj

pre 14 godina

Sta za mene znaci dolazak amrickog podredsednika u Srbiju?Pa kao prvo znaci mi zato sto to konacno pokazuje da Srbija postaje normalna evropska i svetska drzava u kojoj je normalna takva jedna stvar. Drago mi je sto to konacno znaci da Amerika i Srbija imaju dodirnih tacaka i o cemu da pricaju. Sto saljemo i svetu poruku da pored nasih razlicitih stavova mozemo sesti i pricati jedni sa drugima i da mozemo saradjivati. Dosta je bilo unazadjivanja Srbije!

twigy

pre 14 godina

Poseta Bajdena je uvod u novu epohu odnosa Srbije i SAD i drago mi je da je za te odnose istaknuto da Kosovo nece biti uslov za saradnju!

Nenad

pre 14 godina

Sa osećanjem gorčine ipak moram da kažem i podsetim.Svojevremeno je Milošđeviću upućena poruka od strane tadašnjeg američkog Predsednika Buša starijeg.On je tu poruku odbio i potom je usledilo ono što nam je vrlo dobro poznato.Danas nam je posetom Bajdena takodje preneta poruka mi treba da je prihvatimo, bez obzira na našu ogorčenost zbog bombardovanja, Kosova i dr. A ta poruka, kako ja bar to vidim je ili NATO i Evropska unija ili Rusija, na dve stolice u današnjem svetu se nažalost ne može sedeti. Imajući u vidu šta je za naše susede i druge evropske zemlje značilo i znači članstvo u Evropskoj uniji mislim da je to pravo rešenje. Rešenje koje moramo doneti, bez emocija, sa mudrošću i vodeći račuina o našoj deci i onima koji će živewti u ovoj zemlji. Nemojmo dozvoliti da i oni žive u zemlji nesigurne budućnosti, neizvesnosti, ekonomskih i drugih kriza i svega onoga što ne obezbedjuje spokojan život. A razna pljuvanja i negodovanja zbog Bajdenove posete su sasvim normalna i očekivana oid strane naših opozicionih stranaka. Da su oni na vlasti danas bi trijumfovali zbog posete jednog visokog američkog državnika prvoj posle trideset godina.

Mića

pre 14 godina

Političari imaju svoje države i svoje narode. Narodi imaju svoje političare, koji rade u interesu svojih država. Države su institucije koje ne rade u interesu svojih naroda. Otuđene, sebične, arogantne, koristoljubive, države rade u interesu svojih političara!

Realna mala

pre 14 godina

Prosto ne mogu da verujem da toliko ljudi misli da ce se posle ove posete nesto bitno promeniti i da ce odnosi Srbije i SAD biti mnogo bolji.
Pa njemu je posao da putuje po svetu, rukuje se i sastanci sa raznim politicarima. Nije Srbija tu nikakva ekskluziva u njegovom gustom, radnom rasporedu.
Takodje, mislite na sve one "povoljne" kredite koje je Srbija dobila u poslednjih nekoliko meseci. Njegova poseta je kao kad mene nazove predstavnik banke u kojoj sam se zaduzila za kucu da me pita kako sam, sta ima novo i da mi jos jednom naglasi da je tu ako mi jos nesto treba :)
Fino sto je dosao, ali daleko od toga da ce u Srbiji sutra svanuti drugaciji dan.

SvAlex

pre 14 godina

Iako je deo oko siv-a bio odsecen nashi gardisti i predsednik Tadic, koliko su uslovi dozvoljavali, velicanstveno su docekali gospodina Bajdena! Pokazujemo jos jedanput da smo deo svetske elite.

gadja

pre 14 godina

Dragan Šutanovac svojim postupcima i pouzdanošću čini da se osećam ponosno što će Srbija imati vojsku kojom će se ponositi i koja će biti cenjena u svetu.

taran

pre 14 godina

Ne treba živeti u izolaciji i biti odvojen od celog sveta, jer to ne vodi ničemu.Kad bi svi bili kao ministar odbrane i trudili se da sarađuju sa ostalim zemljama Srbija bi išla samo napred i brže bi se razvijala!

Bonio8

pre 14 godina

Sama čimjenica da posle skoro trideset godina u našu zemlju dolazi neko od visokih zvaničnika SAD-a,govori u prilog tome da smo konačno na pravom putu! Podržavam napore predsednika Tadića da razgovaramo sa svima ma koliko se razlikovali!

siniša

pre 14 godina

Zašto ne ugostiti, zašto ne razgovarati, zasto ne reći kako vidimo svoju budućnost?! To je jedini način da ostanemo u igri.
Igrač na kog igam je Šutanovac.

brdja

pre 14 godina

Jasno je zašto ne možemo da idemo napred. Ogromne su prepreke i ako krenemo da ih zaobilazimo potrebne su godine, pa tako taman zaobiđemo jednu,a ono ispred nje druga. Šutanovac je na dobrom putu da skloni najveću, a uz njegovu pomoć lako ćemo preskočiti i sve druge manje.

milan8

pre 14 godina

Uz podrsku Amerike u Evropu, prvenstveno do evropskog STANDARDA! Svaka cast predsedniku zbog jasnog i nedvosmislenog izrazavanja povodom tacaka neslaganja.

Paun

pre 14 godina

Pitanje nezavisnosti Kosova jeste sporno pitanje u bilateralnim odnosima Srbije i Amerike, ali nikako ne treba da predstavlja nepremostivu prepreku u saradnji dve drzave. Svaka cast drzavnicima koji su shvatili interese Srbije

Free

pre 14 godina

Mislim da su stvari danasnjim dogadjajem napokon krenuli na bolje, da ima nade za Srbiju. Da ona tek sada ima otvoreno svoje mesto kako u EU tako i u celom svetu. Ponosna sam na danasnji dan. Zahvalna svim ljudima koji su obezbedili da on izgleda tako svecano i spektakularno. Ovaj dan je to zasluzio!

jivana78

pre 14 godina

Gospodinu Šutanovcu svaka čast na prijemu potpredsednika Amerike. Uspešni pregovori su nam bili neophodni za dobru saradnju sa SAD-om. Šutanovac je doprineo da Amerika vidi Srbiju u boljem svetlu

voki

pre 14 godina

Pored ostalih kvaliteta, dobro je što je ministar odbrane i visok, pa nema sumnje da verovatno jasnije od drugih vidi kako će u Srbiji konačno da svane zora. Dosta smo tumarali u mraku, zato sa nestrpljenjem očekujem tu zoru

joki

pre 14 godina

Buducnost je u tvojim rukama!!
Sad ministar odbrane, a u budućnosti predsednik države. Tako ja vidim Dragana Šutanovca, čoveka koji ima sve kompetencije da bude lider naše zemlje.

toma

pre 14 godina

Odlicno, bravo!
Obzirom da je već sproveo značajne reforme u vojsci i da će sa tim nastaviti, kao i to što se zalaze za učešće naše zemlje u partnerstvu za mir, ministar odbrane je po mom mišljenju doprineo i većoj bezbednosti Srba na Kosovu.

Мишко

pre 14 godina

Изгледа да се нашем човеку меморија форматира на кратким интервалима. Невероватно лицимерје...

Jefimija

pre 14 godina

Bajden i Tadić razgovarali su prvo u "četiri oka", i tu je ispricano, verujte, sve najvaznije. Sva ostala prica, koja do nas dodje je kolo za raju. A i ne daj Boze da nas je pustilo, Bajdenu, da mu mi svi, sve skresemo u brkove. Srbi smo, srdit i neugadan soj, zar ne?

mepdai

pre 14 godina

Krupnim koracima, bravo!
Srbija je prvi put posle niza godina dobila priliku da ugosti nekog visokog zvaničnika iz Amerike. Gazimo krupnim koracima napred zahvaljujući Draganu Šutanovcu.

ljbajceta

pre 14 godina

Odlicno!
Dolaskom drugog čoveka Amerike ostavili smo za sobom nemile događaje iz prošlosti, jer treba da razmišljamo o svojoj budućnosti u Srbiji u cilju njenog unapređenja i možda budućeg ulaska u NATO, zbog čega kao građanin Srbije u potpunosti podržavam sva nastojanja gospodina Šutanovca da uspostavi što bolje odnose sa Amerikom.

djogo

pre 14 godina

Mislim da je doslo vreme da Srbija ima partnere u poslu! Kako ce neko napredovati ako ne pruzi ruku drugome! Vazan je samo rad i progres!!! Neozbiljno je i daje verovati da, ko god dodje u nasu zemlju, dolazi da bi postavljao uslove. Ja verujem da sve zemlje mogu biti partneri Srbiji, jer samo tako mozemo ici dalje!!! Uspostavljanje boljih odnosa sa SAD je veoma znacajno, narucito sada kada je na celu nova administracija Baraka Obame. To je otvoren put za nove pozitivne politicke poteze. Verujem da ce ministar Sutanovac to znati da iskoristi!!! Samo napred ministre!!!

Dragan

pre 14 godina

Predsednik Srbije, ministar odbrane i svi koji su se danas sreli sa gospodinom Bajdenom, pokazali su kako jednim demokratskim putem može i mora da se razgovara, ali opet nisu odustali od svojih prava da legitimno brane teritoriju Srbije. Vojne veze će sigurno jačati, a svakako da je kao što su naglasili Šutanovac i Bajden, da saradnja vojske Srbije i SAD-a, može biti ključni faktor stabilnosti na Balkanu.

Paun

pre 14 godina

Pitanje nezavisnosti Kosova jeste sporno pitanje u bilateralnim odnosima Srbije i Amerike,ali nikako ne treba da predstavlja nepremostivu prepreku u saradnji dve drave. Svaka cast drzavnicima koji su shvatili interese Srbije

luna

pre 14 godina

citat "To ministarstvo je ranije danas saopštilo da su za vreme posete Bajdena svi javni skupovi zabranjeni iz bezbednosnih razloga."

sad znam zasto su otkazali Depeche Mode!

зоран

pre 14 godina

Још увек су свежи утисци након односа којег смо имали са вас 18 (или-колико-год-већ-да-вас-је-било) тако да не видим смисао у пропагирању било какве романтике.

Bane

pre 14 godina

Srbija je dugo cekala ovaj trenutak. Jako sam ponosna na drzavu u kojoj zivim. Svaka cas predsedniku, premijeru i ministru odbrane, kao i svima koji su ucestvovali u organizovanju prijema gospodina Bajdena

georg

pre 14 godina

Kosovo se ne brani ratom sa celim svetom već mudrom politikom i stvaranjem saveza sa najvećim silama. Ovaj susret Ministra Šutanovca je primer kako se to radi.

Linuxash_Pravoslavac

pre 14 godina

Saradnja i dobri odnosi sa USA su nam izuzetno potrebni, ali o ulasku u NATO raspisati referendum pa vecina da odluci. Ja cu svakako glasati protiv

Biljijed

pre 14 godina

Sta god mi hteli ili ne hteli, svakako ce uvek biti onako kako veci i mocniji od nas zacrtaju. Dakle da mi vidimo kako cemo da prezivimo ova dva dana "vanrednog stanja", pa da se vratimo svojim zivotima, a "velike odluke" prepustimo vecima i bitnijima od sebe. A i vreme branja malina stize i toliko toga treba poraditi...

Violetta

pre 14 godina

Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo!
Političari su danas načinili veeeliki korak napred u svet za našu Srbiju, svaka čast Tadiću, uz tebe smo!

tanacko

pre 14 godina

Približavanje naše zemlje evroatlanskom savezu vodi ka ekonomskoj i bezbedonosnoj stabilnisti! Iako imamo loše iskustvo iz skorašnje istorije to ne znači da treba da se učaurimo i ponovimo devedesete godine.

Milovan

pre 14 godina

Prosto mi je smesno sada da gledam one radikale i dss, nas predsednik sa potpredsednikom Amerike a ovi sa majicom Seselja i istom starom retorikom. Ponosan sam :)

gaga

pre 14 godina

Istorijsku posetu američkog potpredsednika Bajdena treba maksimalno iskoristiti kao šansu za približavanje Srbije i SAD-a i unapređivanje bilateralnih odnosa.

Sjaj

pre 14 godina

Danasnji dan treba shvatiti kao otvaranje jedne nove saradnje, jedne nove mogucnosti za Srbiju, koju moramo iskoristiti. Sasvim sigurno cemo to uspeti zahvaljujuci politickom vrhu.

ivana84

pre 14 godina

Ovo je važan korak ka boljoj budućnosti svih nas! Samo ćemo dijalogom uspeti da povratimo svoj nekadašnji ugled! Sve pohvale našim zvaničnicima!

mario

pre 14 godina

"Gde su sada političari koji su govorili da je priznavanje Kosova uslov ulaska u EU? "
Ne odlučuje USA kako se ulazi u EU, nakon spora Slovenija-Hrvatska oko granice niko više neče uči u EU sa nerješenim graničnim pitanjem.
Poznato je ono - dobrosusjedski odnosi koje Srbija baš sada nema.

Melita

pre 14 godina

Treba prihvatiti ruku koja je pružena Srbiji, naći ono korisno što će proisteći iz Bajdenove posete, a ne okretati leđa i zatvarati se u odnosu na svet... mislim da Boris Tadić, za razliku od mnogih domaćih političara, to uviđa i radi ono što je za sve nas korisno, uprkos neodobravanju onih koji to trenutno ne shvataju...

Bane

pre 14 godina

Ovo su istorijiski trenuci za Srbiju. Sada odlučujemo da lo ćemo krenuti napred ili ostati tu gde jesmo... Da li ćemo se pridružiti svetu?!

ruzic

pre 14 godina

Pametni lideri kao što je vojni lider u Srbiji, Dragan Šutanovac, znaju da sukob ne rešava probleme već najbolji vid diplomatske saradnje sa najvišim zvaničnicima sveta. Dobro je što postoji čovek koji zna kako da na najbolji mogući način dovede Srbiju na zasluženo mesto.

Zarko

pre 14 godina

Srbija je napokon, nakon 30 godina, obnovila bilateralne i diplomatske odnose sa Amerikom. To je ono sto joj je do sada nedostajalo. Sastanci su protekli u savrsenoj atmosferi. Organizacija je bila odlicna. Sve pohvale za predstavnike Republike Srbije

Zoran

pre 14 godina

Jos kao klinac bio sam zaludjen Amerikom, kaubojima, zvakama... Mislio sam da bolje zemlje od SAD nema. Tada, nazalost, nista nisam znao o novcu i politici. Shodno tome ni ova poseta me ne raduje. U dobronamernost americkih politicara odavno ne verujem. Protiv diplomatije nemam nista protiv.

Marko

pre 14 godina

Bilo je krajnje vreme da se pocne sa razvijanjem bilateralnih odnosa sa najmocnijom zemljom sveta. Hvala politickom vrhu sto je razuman i sto radi na utemeljenju demokratskih vrednosti u Srbiji

mladenov

pre 14 godina

Proslo je vreme Turaka.Srbija nije vise u 14 veku vec u 21. Moramo krenuti dalje, oprostiti ali ne i zaboraviti nepravde koje su nam ucinjene a takodje i biti svesni nasih nedela i nemara. Samo tako verujem da mozemo ovu nasu zemlju trgnuti iz sivila i patnje u koju je tako dugo gurana, i odgurnuti ljude koji zele da je vrate tamo.Politika kakva je vodjena je proslost, okrecemo se novoj politici, politici sutrasnjosti i boljitka Srbije ,u tom smisli ova poseta americkog podpredsednika nije meni licno toliko znacajna koliko ovoj zemlji i a pogotovu ovom narodu treba da bude

Milojko

pre 14 godina

E sada vidite zasto u mnogim zemljama glavni grad nije najveci i najproduktivniji grad. Pored istorije i tradicije i zato sto tamo cesto dolaze razne delegacije i jednostavno tolike gubitke zbog zatvorenosti grada oni nece da trpe. Ono nama se to desava svakih 20 - 30 godina pa nije tako ni strasno.

I.s.

pre 14 godina

Ne razumem sto se ljudi bune sto je grad blokiran, pa to je neophodno zbog sigurnosti ili su mozda zaboravili sta se desilo marta 2003-e. Inace, dobro je sto je Bajden dosao, nadam se da ce ovi nasi umeti da iskoriste pozitivno tu posetu jer drugog izbora ionako nemamo, pa je najbolje da o nekim nedefinisanim alternativama i ne razmisljamo. Cak i MMF je prvu ratu kredita uplatio danas na dan Bajdenovog dolaska (nije slucajno).

brdja

pre 14 godina

Jasno je zašto ne možemo da idemo napred. Ogromne su prepreke i ako krenemo da ih zaobilazimo potrebne su godine, pa tako taman zaobiđemo jednu,a ono ispred nje druga. Šutanovac je na dobrom putu da skloni najveću, a uz njegovu pomoć lako ćemo preskočiti i sve druge manje.

debeli

pre 14 godina

Ova poseta je dobra osnova za nastavak reformskih procesa u svim oblastima društva i značajan podstrek SAD-a za napredak Srbije na putu evropskih integracija.

Opasno_Dobar

pre 14 godina

08.00
Poleteti odnekud iz Evrope prema Beogradu i proveriti sa kapetanom da li je zaista tačno da je Srbija u Evropi, a ne negde između Iraka i Avganistana. Ako je tačno ovo prvo, smisliti neki izgovor zašto sam se onomad zalagao za bombardovanje.
Potom doručkovati nešto ranije, jer će put biti kraći no što sam mislio.

09.00 (ili nešto kasnije, ako je Srbija udaljenija)
Tokom približavanja Srbiji, proveriti da li je sa obezbeđenjem sve u redu. Da li je mojih 300 ljudi, koji su došli prošle nedelje, nabavilo dodatnih 3.000 ljudi, koliko mi je potrebno da bih se osećao iole bezbedno?
Proveriti da li je tačno da Srbija ipak nije bliska Iranu i Bin Ladenu, pa smanjiti obezbeđenje za prijateljski procenat ako je zemlja prijateljska. Ako vole Uga Čavesa, Kastra, Putina ili Kineze vratiti na staro, možda malo i povećati.
Proveriti da li su ulice, krovovi i terase kuda ću prolaziti ispražnjene i uklonjeno sve što je opasno. Videti šta su to "saksija", "kaca za kupus" i "štrik za veš", ako je to nešto opasno, ukloniti i to.

10.00
Sleteti u Srbiju. Ako se iz pilotske kabine tokom sletanja čuje arapski jezik - vezati pojas čvršće, staviti nešto tvrdo na glavu (poslužavnik od doručka, aktn tašna, stjuardesa) i smeniti šefa obezbeđenja. Ovo poslednje takođe izvesti veoma brzo, jer posle više neće biti mogućnosti.
Ako je sletanje prošlo OK, javiti Baraku da ne treba da naručuje novi "Er fors 2", a ni novog mene.

10.15
Posle potpunog prestanka rada motora izaći iz aviona i pozdraviti odbor za doček. Ako me čekaju sa suzama u očima i ljube me u cipele, na kolenima - sleteli smo greškom u Prištinu. Ako su suzdržano ljubazni, sa mešavinom nade i straha u očima, to je onda Beograd.
Prvi koji me bude pozdravio im je predsednik. On će dopustiti, možda, da me pozdrave i ostali. Obratiti pažnju na čoveka sa sedom bradom i klinca sa naočarima, to su im premijer i ministar spoljnih poslova. Ako ih njihov predsednik ne predstavi, ne obraćati pažnju. Ako predstavi samo ovog s naočarima, ne pružati ruku.
Ne plašiti se čoveka u uniformi i sa isukanim mačem. To im je deo ceremonije dočeka. Skrenuti pažnju telohraniteljima da ne pucaju na njega.

11.15 (ovde koristiti beleške koje je dala Hilari)
"Početi razgovore, metodom toplo-hladno: šargarepa je topla, štap je hladan. Nuditi ekonomsku pomoć (u dolarima, evro još ne štampamo, mada nije loša ideja). Tražiti Mladića. Nuditi pomoć. Tražiti Hadžića. Nuditi pomoć. Tražiti ulazak u NATO. Nuditi pomoć. Tražiti priznavanje Kosova. Nuditi pomoć. Tražiti distanciranje od Rusije. Nuditi mnogo više pomoći. Tražiti distanciranje od Dodika (to je neki njihov, samo u Bosni). Nuditi, samo nuditi. Tražiti gubljenje interesovanja, zauvek, za sever Kosova. Nuditi novo bombardovanje ili pomoć, zajedno."
Ako upali, zahvaliti se Hilari na ovoj belešci. Ako ne upali, prepustiti da razgovor vodi naš ambasador ovde, samo mu napomenuti da bude još oštriji nego obično. Ako oštrije može, uopšte.
Zapamtiti savete od CIA: ne pominjati Slobodana Miloševića, sad su i njegovi u vlasti. Ne pominjati Tita, njegova udovica tek treba da dobije prvu penziju. Ne pominjati crkvu, objašnjenje odnosa će trajati satima. Ne ćaskati sa upadljivo ljubaznim ministrima. Dosta im je i ono što smo im do sad dali. Nemamo para.
Odbiti ponudu za prisustvovanje početku javnih radova ili obilazak fabrike automobila, sa obrazloženjem da sam umoran i od američke predizborne propagande, a kamoli od tuđe.
Pri kraju razgovora pronaći onog njihovog ministra koji tvrdi da je počeo kraj ekonomske krize. Zapisati argumentaciju i preneti našima koji se time bave. Možda čovek nije lud, nego zna nešto što mi ne znamo.
Obići njihovu štampariju novca i videti da li imaju slobodnih kapaciteta za štampanje dodatnih dolara, javiti Hilari, apropo njene ideje. Ako kapaciteta nema, tražiti još para za onog Brajana Štajnhauera.
Ako ostane slobodnog vremena, primiti poneku nevladinu organizaciju, od ovih što ih plaćamo. Voditi računa koja je NVO, sad oni imaju i one koje plaćaju Rusi.
Posebna napomena: sastati se sa opozicijom, kako našom tako i ruskom, a i ovim novima što se još razmišljaju. Svima dati nadu.
Poslati neki pozdrav privrednicima, bez posebnog sastanka.

17.00
Kraj posete. Ući u avion. Ako su sve prihvatili, mahati i slati poljupce sa stepenica. Ako su prihvatili nešto, samo mahati. Ako nisu prihvatili ništa, ne mahati i spustiti roletnu na prozoru kad sednem na mesto.

Duki

pre 14 godina

Svaka cast za novu spoljnu politike Srbije. Samo proaktivno! Velike sile na kraju isteraju svoje, slozili se mi li ne, pa je bolje da smo za stolom dok su jos karte otvorene i nesto moze da se koriguje.

Nesha

pre 14 godina

Bajdena bas briga za Kosovo jer je realno vec izgubljeno (a i da nije.. pa realno samo bi nam pravilo probleme, Srbi bi sa ovakvim prirastajem kosovskih Albanaca postali manjina u Srbiji), analiticari kazu da je dosao da nas natera da pristanemo na novi ustav Bosne (zato je i bio juce u Sarajevu, po kome bi se odrekli Republike Srpske za sva vremena).
Za uzvrat nije spominjao nase nepriznavanje Kosova (koje cemo priznati kad-tad), obecao nam je da ce se potruditi da sto pre udjemo u EU (uopste nam se ne zuri iako izgleda nelogicno - kad tad cemo uci u EU, bolje prvo da ispunimo sve uslove za ulazak u EU, jer nas ako neko sa strane ne ubedi da moramo da usvojimo neke normalne zakone onda mi sami to nikada ne bismo uradili). A za uzvrat da se oprostimo od Republike Srpske koje se moze prikljuciti Srbiji za nekoliko godina ako budemo vodili pametnu politiku.
Jesam protivnik desnicarskih partija u Srbiji i bliza mi je USA nego Rusija, ali mislim da ne bismo trebali da prihvatimo Bajdenovu ponudu i da moramo prikljuciti Republiku Srpsku Srbiji za par godina.

Andrej

pre 14 godina

Tadic i ostalo rukovodstvo republike su shvatili da Srbija, i pored razlicitih misljenja, nema drugog izbora nego da saradjuje sa SAD. Sve ostale stranke sprovode cistu demagogiju...

NATO

pre 14 godina

Ajde dobro, sve je prošlo ok. Čovjek koji je isključivo došao da smiri strasti u nestabilnom dijelu Balkana (vidite ko je bio u delegaciji pa sami procijenite svrhu dolaska, nema gospodarstvenika sve vojni činovnici ) ide u treću točku nestabilnosti - Prištinu.

mira

pre 14 godina

Srbiji je izgleda najlakse posvadjati se okrenuti ledja rodbini, komsijama , prijateljima i nikada vise ne progovoriti sa `neprijateljem`. Da li stvarno mislimo da cemo takvim ponasanjem postici ista kvalitetno u medjunarodnim odnosima? Najlakse je inatiti se i posle prebacivati krivicu za svoj neuspeh na ceo svet. Posetu americkog podpredsednika posmatram kao sansu za upoznavanje Srbije oci u oci , kao sansu za pregovore na domacem terenu. Ja se svojom zemljom ponosim i neka gospodin Bajden vidi zasto u stvari svi mi imamo razloga da se ponosimo njome. Neka uporedi diplomatiju nasih clanova Vlade sa ostalima iz regiona. Mi nemamo cega da se stidimo , vodimo trenutno najodgovorniju politiku u regionu i zasluzujemo da neko to vec jednom i vidi od velikih svetskih zvanicnika, ne da im neko servira. Kao i u svakoj svadji posrednici su najgori , razgovor oci u oci donosi resenje. Ja nisam iz Dafura ja sam iz Beograda!

Boris

pre 14 godina

Lepo je cuti da se izmedju nase male zemlje i takve sile,kao sto je SAD mogu naci kompromisna resenja. Svaka cast nasem predsedniku na cvrstom stavu o pitanju Kosova.

mario

pre 14 godina

Kako če Vojska Srbije biti ključni faktor stabilnosti na balkanu kada su u NATO-u Slovenija, Hrvatska,Albanija, Bugarska, Rumnjska a uskoro i Makedonija.
Kao da ostali nisu u savezu, pa ce na njih paziti Srbija, zbilja smiješno.

Iva

pre 14 godina

Dobro je da napokon neko bitan kao sto je Bajden u svetskoj politici dodje i u Srbiju i razgovara sa nasim zvanicnicima. Svaka cast predsedniku Tadicu sto je pomogao da ovoga dodje

Dzej

pre 14 godina

Gde su sada političari koji su govorili da je priznavanje Kosova uslov ulaska u EU?
Zalosno je što mnogi zbog sitnih političkih poena štete ugledu i interesima sopstvene zemlje.

Djole

pre 14 godina

Americki potpredsednik je ispao faca i kada je polozio venac za Djindjica i sto hoce da obidje Decane sto govori da nece dozvoliti da se nasa svetinja unisti. Svaka cast nasima na njegovom primanju mislim da je zadovoljan!

VRUCKO

pre 14 godina

Posle toliko godina i nas neko da poseti:)))
Sve je proteklo u najboljem redu i slazem se sa stavovima i jednih i drugih. Nadam se da ce biti jos ovakvih poseta jer smatram da je to dobro za nasu EVROPSKU SRBIJU.

maja

pre 14 godina

Konacno je neko shvatio sta znasi normalizovanje odnosa sa SAD. Naravno uvek ce postojati i oni koji ne zele napredak za Srbiju, i koji ce govoriti kako su svi oni "zlotvori" i ziveti sa svojim predrasudama.

Nikola

pre 14 godina

Korisna poseta, koja dokazuje da nas svet opet prihvata kao partnere, a ne da nas dozivljava kao problem. Svaka cast predsedniku i ministrima na tvrdom i jedinstvenom stavu vezano za nezavisnost Kosova i Metohije.

veki

pre 14 godina

Najbolje sto proizilazi iz ove posete je sto se dogodila: Bajden je dosao u Beograd sto samo po sebi salje 'pozitivne signale' Srbiji i njenom internacionalnom statusu. Osim toga, razne negativnosti je tesko zanemariti:
'resetovanje' da bi se ubrzalo zaboravljanje odgovornosti doticnog za bombardovanje Srbije,
i njegovo insistiranje da Beograd 'normalizuje' Dodika i omoguci sprovodjenje Ahtisarijevog plana na Kosovu.
Ti 'mali detalji' su naravno djavolski i stvaraju nepremostive prepreke srpskom interesu.
Od svega najvise bode oci naravno pritisak na RS, tj.primoravanje da se ujedine protiv njihove volje. Tu se Bajdenov stav prema Srpskim interesima najboljhe vidi: dok se bosnjacke i Albanske teritorijalne aspiracije postuju, Srpske se ignorisu.
To je Bajdenu itekako jasno i stoga smatram da je njegova poseta neiskrena: u duhu 'popravke Americkog imidza' ali ne i sadrzaja.

Bane

pre 14 godina

Ukazana nam je prilika da popravimo odnose sa zapadom i smatram da treba da je iskoristimo kao sto je predsednik to i uradio i izasao je u susret Bajdenu, a ne da reagujemo kao jedan konzervativni narod koji ne vidi ruku pomirenja.

Duki

pre 14 godina

Kad pogledate sve komentare i ocene za iste vidite da smo i dalje veoma podeljeni oko bitnih stvari. "Tri karte za Holivud" . Ko je gledao ovaj domaci film sve mu je jasno :)

Jeruk

pre 14 godina

Moj prvi utisak je bio da bi najbolje bilo da čoveka pustimo da se helikopterom švrćka po Beogradu, da obične ljude ne opterećuje svojim prisustvom. Sledeći utisak bio je da je možda trebalo da ima malo više smisla za spektakle i da potraži da svi izadjemo na ulice i na njegov i automobile pratnje bacamo cveće i mašemo zastavicama, od sreće što je došao u Beograd. Mi pamtimo i takve dočeke stranih državnika, kada smo bili pioniri i imali crveni pasoš za šetkanje po celom svetu bez viza.
Treći utisak bio je da se opet seju iz svih medija upozorenja da se ne izlazi, da je saobraćaj blokiran, da se ne može preko mostova, da će biti mnogo toplo pa medijski instruktori naših života savetuju da se ne izlažemo svakojakim opasnostima koje nas vrebaju.
Zbog neodložnog posla, udjoh u auto i doživeh ono što do sada nisam u Beogradu. Ulice rasčišćene od svega što nije ugledno za videti, počev od ljudi, preko automobila, dobrlo i loše parkiranih, autobusa koji prave nemoguću buku, pa sve do sekundarnih sirovina i otpadaka gore vrste. Policija na svakom ćošku, svi mladi, lepi, uredni, lepo raspoloženi i spremni da odgovore na pitanja gradjana. Na parkinzima prazna mesta, mnogo tolerancije. Da čovek ne poveruje. Odoh ja tamo gde me je posao čekao, vratih se i slučaj je hteo da udjem u Ulicu Miloša Velikog. Tek tu, pravo uživanje. Nema autobusa, nema automobila, semafori svi rade, prosto kao iz neke bajke. Ja požurih malo, prosto je bilo neprijatno što remetim ustanovljeni red, a policajci dadoše znak rukom. Ja da stanem, po komandi, a oni pokazaše da me ne zaustavljaju, već upozoravaju da sporije vozim,onako opušteno, što bi rekli mladi.Ne smedoh da uključim kameru, a to je stvarno trebalo snimiti jer za svojih više od pola veka to ne doživeh. Ne smedoh, da se ne učinim sumnjivom /odakle mi samo taj strah, da mi je znati/. Možda bi čovek mogao malo duže da ostane da Beogradjani dobiju priliku da se ozbiljnije opuste. Ali, setih se da je slična lepota ponašanja medju nama bila i u vreme bombardovanja kada smo se svi koji su ostali u našem gradu, gotovo pozdravljali na ulici. Sećanje na bombardovanje mi je ipak najači utisak a ima veze i sa današnjim danom. U tom smislu pozdravljam postupak gradonačelnika Beograda.

Lingvista

pre 14 godina

Kako neko uspe da prica pola sata, a da ne kaze nista, to mi nikad nece biti jasno. Stvarno treba biti talentovan za tako nesto. Ko sto neko vec rece, jedva cekam da za 20 god saznam o cemu se danas radilo.