Sreda, 27.09.2023.

12:06

"Šengen nije suspendovan"

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio da Šengen nije suspendovan uvođenjem policijske kontrole na granici Slovenije i Hrvatske.

Izvor: B92, Tanjug

Shutterstok/underworld

On je dodao i da se tako nešto moglo očekivati s obzirom na povećani broj ilegalnih prelazaka.

Slovenačke kolege će na nekim punktovima vršiti kontrole pojedinnih vozila za koja procene da su sumnjiva. S obzirom na to da je povećan broj ljudi koji ilegalno ulaze, ovo je nešto što smo mogli predvideti, kazao je Jandroković.

On je rekao da se ovde očito radi o pritisku lokalnog stanovništva, a ne o nepoverenju prema Hrvatkoj.

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je rekao da ova odluka ne znači uvođenje unutrašnje kontrole, već o pojačanom nadzoru i profilaciji vozila unutar Slovenije zbog aktivnosti krijumčara.

To, konkretno znači da policija na putu može zaustaviti vozilo koje odabere i pregledati koga ono prevozi, ali nije reč o sistematskoj proveri svih vozila i putnika.
Nešto slično sprovodi Hrvatska kroz kompenzacijske mere koje su zamena za granične prelaze. U prvih osam meseci ove godine Hrvatska je na taj način sprečila 22.000 ulazaka migranata u Sloveniju, naveo je Božinović.

Kompenzacione mere su upravo to nasumične provere vozila na saobraćajnicama.

"Uz to, razlika između ovakvih, kompenzacijskih mera, i uvodjenja kontrola na granicama provodi se i drugom procedurom država koja namerava uvesti kontrole na granicama obavesti susednu državu o tome. Tako je, na primer, Madjarska pre obavestila Hrvatsku", prenosi zagrebački Večernji list.

Inače, zbog povećanog priliva migranata u Nemačku, vlada kancelara Olafa Šolca razmatra uvođenje kontrola između te zemlje i Poljske, a veliki je pritisaki na granice Mađarske, čiji je premijer Viktor Orban danas otkrio da je pre tri dana pucano na zajedničku patrolu srpske i mađarske granične policije i to iz automatskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: