Još smo daleko od ravnopravnosti polova

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je da je Srbija još daleko od ravnopravnosti polova, koje Ustav propisuje i u skupštini i u javnom životu, ali da hrabri činjenica da u parlamentu iz mandata u mandat ima sve više poslanica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2012.

00:59

Default images

"Položaj žena u našoj politici još nije ravnopravan, što ne znači da ne postoje trendovi koji ukazuju na to da su žene sve aktivnije u političkom životu", rekla je Liht u intervjuu za "Blicu".

Odgovarajući na opasku pojedinih političara da će obaveza da na listama za parlament svako treće mesto pripadne ženi dovesti do smanjenja kvaliteta, Liht je rekla da "muški kadar, kako se čini, nije pokazao fantastične rezultate da bi sad trebalo da budemo zabrinuti većim učešćem žena u parlamentu".

Na pitanje da li bi žena na mestu premijera bila autoritet članovima vlade, Liht je ukazala da se ozbiljnost parlamenta lakše identifikuje preko ozbiljnosti čelnih žena - Slavice Djukić Dejanović, koja je četiri godine vodila skupštinu, i njene potpredsednice Gordane Čomić, koja je u skupštini dugi niz godina, nego nekih muškaraca.

Ona je, pored toga, ukazala da su prednosti žena u politici to što imaju više strpljenja, što su spremnije da se bore za neke stvari na duži rok i što su manje sujetne, ali i da su u svakodnevnom životu na radnom mestu u težoj poziciji, da češće doživljavajuu razne vrste mobinga, zlostavljanja i lakše gube posao.

"Jako je važno da žene koje su osvojile pozicije i koje su prepoznatljive u javnom životu budu svesne toga da žene jesu u težoj poziciji", kazala je Liht.

Govoreći o Ženskoj konvenciji "Glasam za žene" Beogradskog fonda za političku izuzetnost, koja će se održati sutra u Domu omladine, Liht je rekla da je suština u tome da se ohrabre svi da glasaju za žene, da se ohrabre žene koje prvi put ulaze u političku arenu i da se podstaknu žene da izadju na izbore.

"Želimo da se prepoznaju žene kao politički resurs i da im damo mogućnost da se predstave javnosti. Duboko se nadam da tu neće biti uobičajenog koškanja. Očekujem da se pokaže da žene to mogu drugačije", poručila je Liht.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: