Hronika 1

26.05.2024.

11:13

Dva meseca od nestanka male Danke; Ključne su DNK i GPS analize FOTO

Prošla su tačno dva meseca od nestanka Danke Ilić (2) u Banjskom polju, a slučaj je i dalje obavijen velom misterije.

Izvor: Blic.rs

Dva meseca od nestanka male Danke; Ključne su DNK i GPS analize FOTO
MUP

Podeli:

Od saznanja o nestanku devojčice, pa do temeljne pretrage okoline Bora, u javnosti su se pojavljivale različite informacije, identiteti osumnjičenih, pa čak i priznanje zločina. U međuvremenu, stigao je rezultat psihijatrijskog veštačenja koje je osumnjičene Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića proglasilo uračunljivim.

Novi svedoci biće saslušani sledeće nedelje u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Međutim, sada se s nestrpljenjem očekuju finalni ishodi DNK i GPS analiza, pri čemu jedan od ključnih rezultata predstavlja psihijatrijsko veštačenje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić.

Dejan Dragijević i Srđan Janković prethodne nedelje proveli su u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Beogradu i utvrđeno je da su uračunljivi.

"Za sada nisu pronađeni biološki tragovi Danke Ilić"

Više javno tužilaštvo u Zaječaru dobilo je rezultate DNK veštačenja koji su pokazali da u automobilu, za koji se pretpostavlja da su ga osumnjičeni koristili kada su udarili Danku Ilić, nisu pronađeni njeni biološki tragovi, prenosi Blic.

Kako je istakao Miodrag Canović, tužilac Višeg javnog tužilaštva, pristigli rezultati predstavljaju samo jedan deo veštačenja, budući da se veštači veliki broj predmeta.

"Ovo je rezultat veštačenja delova stvari iz službenog automobila. Stiglo je samo prvih nekoliko izveštaja veštačenja koja je obavio Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, a očekujemo i izveštaj veštačenja sa Biološkog fakulteta," rekao je ranije Canović.

MUP

Njihovo kretanje je bilo vrlo simptomatično

Ministar Bratislav Gašić je na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj se govorilo o detaljima ubistva Danke Ilić, pokazao je i fotografije na kojima su prikazani detalji sa GPS uređaja koji je bio u automobilu kojim su upravljali osumnjičeni za ubistvo.

Gašić je tada istakao i da je njihovo kretanje "bilo vrlo simptomatično" da 150 metara od mesta gde su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, to je dvorište gde je bila Ivana Ilić sa svojim decom, tih 150 metara prešli su za 5,5 minuta.

Putem sistema za praćenje službenog vozila utvrđeno je i da su osumnjičeni otišli do deponije za koju se sumnja da je bila prvo mesto na kojoj su sakrili telo devojčice. GPS je zabeležio da su se na deponiji zadržali 1,41 minut.

Međutim, iz VJT u Zaječaru i istakli su za "Blic" da je u toku veštačenje kretanja vozila osumnjičenih na osnovu GPS uređaja i očekuje se zapisnik o veštačenju.

Potraga utihnula, telo još nije pronađeno

Dejan Dragijević je detaljno opisao ubistvo, saopštio da su telo bacili na deponiju, a potraga za Dankom se koncentrisala na selo Zlot. Pretražene su deponije, dvorište porodične kuće Dragijevića, šahte i sva mesta koja su mogla da donesu bilo kakav napredak u potrazi, ali za sada bezuspešno. Potraga je utihnula, a Dankino telo još nije pronađeno.

Policija je iz kuće Dejana Dragijevića u selu Zlot kod Bora zaplenila više desetina predmeta koji bi mogli biti ključni dokazi u istrazi. Takođe, oduzeta su oba privatna automobila osumnjičenih koja su poslata na veštačenje.

Pored Dragijevića i Jankovića, u pritvoru je i otac Dejana Dragijevića koji se sumnjiči da je pomogao svom sinu da premesti telo devojčice.

Dejanov rođeni brat Dalibor Dragijević preminuo je 7. aprila u prostorijama Policijske uprave u Boru tokom zadržavanja.

Svetlana Dragijević, majka Dejana Dragijevića, preminula je 15. maja u kući kod komšinice.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsila Srđana i Dejana iz Bora, za koje se sumnja da su devojčicu udarili automobilom, a zatim njeno telo stavili u gepek kola i odneli na deponiju.

Telo devojčice još nije pronađeno.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: