Društvo 1

22.06.2024.

12:15

Dačić: Policija će obezbeđivati javni red i mir tokom održavanja festivala "Mirdita"

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će policija ispuniti svoj zadatak i osigurati javni red i mir za vreme trodnevnog festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Dačić: Policija će obezbeđivati javni red i mir tokom održavanja festivala "Mirdita"
TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bs

Podeli:

Festival je najavljen i za Vidovdan, 28. jun. 

Ministar je naveo da će MUP uspešno odgovoriti potencijalnim rizicima, koji mogu da budu izazvani odlukom organizatora da događaj na kojem se promoviše kultura kosovskih Albanaca održe na Vidovdan u Beogradu, čemu se protive brojne organizacije i najavljuju proteste i radikalne mere u slučaju da bude održan.

"U ovom slučaju treba razdvojiti politički i bezbednosni aspekt. Pitanje je šta je u političkom smislu najbolje uraditi, a da se ne nanese šteta državi. Zato treba osigurati bezbednost učesnika tog događaja. Ako se festival i održi, mi smo spremni da osiguramo javni red i mir", rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

On je istakao da je ovaj festival projekat koji se radi godinama unazad, dodajući da je stvar u tome što je takve događaje moguće organizovati u Beogradu, ali da nije siguran da bi to bilo izvodljivo u Prištini.

Organizacijom ovakvih događaja u Beogradu pokazuje se i demokratski kapacitet naše države, dodao je ministar. Dačić je naglasio da se taj skup ne održava na otvorenom i da po Zakonu o javnom okupljanju organizatori nisu u obavezi da ga prijave, ali da su ga oni ipak prijavili i rekli da se očekuje između 50 i 70 učesnika.

On je objasnio i da Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada ne daje dozvole, već samo donosi odluke ako se nešto odbija.

"Nama je zadatak i cilj da štitimo naše državne i nacionalne interese na najbolji mogući način. Tako da videćemo kako će se dalje odvijati", rekao je Dačić. Festival "Mirdita, dobar dan", planiran je da bude održan u Beogradu od 27. do 29. juna, a održava se od 2014. godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: