Društvo 0

15.04.2024.

20:34

Evropa se "deli" na dva dela; I Srbija pred velikim šokom

Početak La Ninje donosi ledeni vazduh. Planeta se hladi, a afrički anticiklon, koji je izvor toplog vazduha oslabiće čak i u Sahari i Maroku.

Izvor: Blic, B92.net

Evropa se "deli" na dva dela; I Srbija pred velikim šokom
Shutterstock/Aree_S

Podeli:

I tu se očekuju temperature koje su ispod normale, najavljuje Ivan Ristić na svom Fejsbuk profilu.

Sve ovo sugeriše da ćemo i ove godine imati dosta oblaka i svežih dana, a manje sunca i toplih dana u nastavku proleća.

Sa druge strane, temperatura mora će brže rasti na Mediteranu, i za taj deo važe obrnuta pravila.

Prema prognozi italijanskog sajta "Il meteo" u narednih nekoliko dana Evropa će se bukvalno podeliti na dva dela, kada je vreme u pitanju.

Možda vas zanima

Na jednoj strani ćemo imati pravo zimsko vreme, a na drugoj ćemo imati veliku vrućinu. Ovo čudno proleće imaće jak uticaj na celu Evropu, piše "Il meteo".

U meteorološkom žargonu, ova kretanja hemisfere se nazivaju "razmena meridijana", a zapravo se hladni vazduh spušta prema srednjim geografskim širinama iz severne Evrope/Atlantika, hladeći ih, dok se topli suptropski afrički vazduh diže ka kontinentu.

Od večeras preokret koji donosi sneg u Evropu

Od ponedeljka, 15. aprila, očekuje se hladni zaokret u severnoj i centralnoj Evropi izazvan prodorom vazdušnih strujanja polarnog porekla, koji će usloviti pad temperatura ispod klimatskih proseka, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu i na Skandinavskom poluostrvu, a zatim i šire u Danskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

Sneg će se tokom nedelje vratiti i u Škotsku, Norvešku, Švedsku i Finsku do veoma malih nadmorskih visina.

Rasplamsava se afrički anticiklon na Iberijskom poluostrvu

Suprotno je na Iberijskom poluostrvu gde se očekuje novo rasplamsavanje afričkog anticiklona sa daljim porastom temperature do 30°C u Španiji (Andaluzija) i Portugalu. Ovo je značajna klimatska anomalija sa vrednostima za oko 8-9°C višim od proseka za period 1981-2010.

Možda vas zanima

Društvo

To je to, pašće sneg

Vikend pred nama biće sunčan i pravi letnji. Maksimalna temperatura biće iznad 25°C, u nedelju do 30°C, a najtopliji dan biće ponedeljak.

12:42

12.4.2024.

17 d

Društvo

El Ninjo "udara" na Srbiju

Neobično toplo vreme u ovom periodu otvorilo je niz pitanja – ako u aprilu živa na termometru pokazuje i trideset stepeni, kakve li nas temperature očekuju na leto?

14:59

11.4.2024.

18 d

Italija nasred "bojnog polja"

Prema najavi "Il meteo" Italija će se naći usred "bojnog polja".

Italija će se naći u nekoj vrsti "zone konvergencije" u kojoj se mešaju vazdušne mase različitog porekla: prvo veoma vruć afrički vazduh, a zatim ulazak hladnog vazduha polarnog porekla

Upravo na ovoj "ničijoj zemlji" se dešavaju najveći i najopasniji kontrasti: toplota koja se akumulira u nižim slojevima atmosfere povećava rizik od ekstremnih vremenskih pojava kao što su oluje (poplave i bujične poplave) i opasne oluje sa gradom, posebno u regionima severoistoka i dela centralnog juga od utorka 16. aprila i narednih dana.

I u Srbiji promena vremena

Sutra, 16. aprila, vetrovito, na krajnjem severozapadu Srbije i osetno svežije, od sredine dana uz povećanje oblačnosti mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, napvdi RHMZ.

Duvaće umeren i jak, na planinama i olujni jugozapadni vetar. Pre podne na severozapadu zemlje, posle podne u ostalom delu Vojvodine, a uveče i u centralnoj Srbiji vetar će biti u skretanju na umeren i jak severozapadni, a u zoni fronta ponegde će dostizati i udare olujne jačine.

Dnevna temperatura kretaće se od 21 °S na severozapadu Vojvodine do 30 °S na istoku i jugoistoku Srbije, uveče i noću u svim predelima u osetnom padu.

U sredu pad temperature za 15 do 20 stepeni!

Kako je navedeno na sajtu RHMZ, u sredu se očekuje pad temperature od 15 do 20 stepeni. 

U sredu, 17. aprila, oblačno i osetno hladnije, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će na jugu i jugoistoku Srbije biti praćeni i grmljavinom i lokalno većom količinom padavina.

Uveče na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije prelazak kiše u sneg.

Do kraja sedmice očekuju se dnevne temperature ispod proseka za ovo doba godine, u većini krajeva od 12 do 16 °S, sa čestom pojavom kiše i lokalnih pljuskova, dok će na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije povremeno padati sneg.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: