Društvo 7

11.04.2024.

14:59

El Ninjo "udara" na Srbiju

Neobično toplo vreme u ovom periodu otvorilo je niz pitanja – ako u aprilu živa na termometru pokazuje i trideset stepeni, kakve li nas temperature očekuju na leto?

Izvor: RTS

El Ninjo "udara" na Srbiju
Shutterstock/Piyaset

Podeli:

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović objašnjava za RTS da su zabeleženi temperaturni rekordi pre svega rezultat aktivnosti El Ninja, globalnog fenomena koji je aktivan od sredine prethodne godine.

"On sada ulazi u jednu mirniju fazu i opadanje. Ali u prethodnih osam do devet meseci smo imali veoma intenzivnu aktivnost", rekao je Mihajlović za RTS.

Ukazuje da će se odložena dejstva El Ninja, ipak, i u narednim mesecima osećati na čitavoj planeti.

Drugi faktor koji je uticao na to da imamo leto u aprilu je tzv. severnoatlantska oscilacija, koja je onemogućavala prodor hladnog vazduha.

"Otuda nam je i zima bila veoma blaga, a sa druge strane sprečavanje prodora hladnog vazduha omogućava manje procese koji su kontinentalni, a koji onda utiču da imamo priliv pre svega tropskog, odnosno mediteranskog vazduha", naveo je Mihajlović.

Mihajlović ističe da nas sledeće nedelje očekuje pravo osveženje, sa temperaturama koje će biti prosečne za ovo doba godine, odnosno i 15 stepeni niže od onih koje su obeležile prethodne dane.

To osveženje će trajati pet do sedam dana, a doneće i kišu, koja je poljoprivrednicima prekopotrebna.

"Samo u novembru smo imali suficit, odnosno višak padavina u odnosu na prosek. U ostalim mesecima uglavnom smo imali manjak padavina, manjak snežnog pokrivača koji je jako bitan za poljoprivredu. Tako da, padavine koje se očekuju od sredine naredne sedmice će biti veoma značajne i pre svega dobrodošle", naveo je Mihajlović.

Poslednjih desetak dana aprila ponovo ćemo imati toplo i prijatno vreme sa temperaturama između 20 i 25 stepeni, uglavnom bez padavina.

Prema pojedinim najavama, ovog leta bismo mogli da se suočimo sa temperaturama i do 50 stepeni.

"Prerano je i možda previše senzacionalistički govoriti o 50 stepeni, s obzirom na to da to nije, da kažemo, maksimalna temperatura, apsolutni rekord iz 2007. za Srbiju je 44,9 stepeni", rekao je Mihajlović.

Očekivana prognoza za letnju sezonu je da možemo očekivati negde između 35 i 50 tropskih dana – to su dani sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni.

"Generalno, celo leto bi imalo nešto višu srednju temperaturu, oko dva stepena u odnosu na prosečnu, ali očekuje se da padavine budu u okviru proseka, pa ne treba očekivati ekstremno vrelo leto", zaključio je Goran Mihajlović.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

21 h

Podeli: