Esports B92.net

Tri poznata CS:GO trenera suspendovana zbog zloupotrebe baga

Iako je pred nama bilo jedno mirno veče u CS:GO zajednici, ESL je iz vedra neba saopštio da su tri poznata CS:GO trenera zloupotrebljavala bag koji je postojao u igri kako bi pomogli svojoj ekipi da dođu do rundi. Sva trojica su momentalno suspendovani, dok će trenere i igrači ostati bez nagradnog fonda koji su trebali da osvoje sa tih turnira, kao i poena koje su osvojili u trci za naredni Major.

Predrag Ciganović RUR
Podeli

Trener Heroica, Nikolas ”HUNDEN” Petersen, trener MIBR-a, Rikardo ”dead” Sinigalja i trener Hard Legiona, Aleksandr ”ZoneR” Bogatjarev su od sinoć suspendovani na duže vreme. Rus je najgore prošao, pošto je najviše koristio isti, pa će biti van akcije naredne dve godine, Hunden će pauzirati 12 meseci, dok će Dead biti suspendovan samo 6 meseci, pošto je ovaj bag korsiti osamo jednom.

Bag je omogućio trenerima koji bi trebali da gledaju meč iz perspektive igrača da se zaglave na određenoj tački mape i da tako mogu da vide gde tačno nalaze protivnički igrači. Jedan od zaposlenih u ESL-u je pregledao preko 1500 mečeva kako bi došao do ovih rezultata. Treneri ruske i brazilske ekipe su ovaj bag koristili tokom Road to Rio turnira. dok je Hunden koristio tokom DreamHack Masters Springa. Ispod možete pogledati kako to tačno izgleda.

Prva organizacija koja je odreagovala bio je Heroic, koji je izjavio da su započeli istragu i da će se uskoro oglasiti povodom ovog problema. MIBR je nakon toga rekao da je Dead suspendovan do daljnjeg, dok je Hard Legion danas svom treneru dao otkaz.

Da se prošle nedelje nije oglasio trener Wisle Krakow i nekadašnji trener Kinguina, Mariusz ”Loord” Cibulski koji je provalio taj bag, ESL verovatno ne bi ni saznao za ovo. Valve je istog trenutka ispravio tu grešku, ali šteta je već napravljena.

Verujem da je ovo najveći udarac za Heroic koji je samo dan ranije proslavio svoju najveću pobedu ikada, pošto su pobedom od 3-0 nad Vitalityem osvojili ESL Cologne. Iako će ostati bez novčane nagrade sa DreamHack turnira, kao što će druge dve ekipe ostati bez Major poena, Heroic nije koristio ovo tokom velikog turnira u Kelnu, tako da im niko ne može oduzeti taj uspeh. Ipak, gubitak Hundena će biti veliki udarac za ekipu, koja je dospela do drugog mesta na svetskoj rang listi, pa će biti zanimljivo kakva će njihova odluka biti u narednih par dana.

Kao članovi zajednice koji bi trebali da budu na čelu kada su u pitanju ovakve stvari, umesti da prijave grešku, pokušali su da profitiraju. Samim tim, kazna je u potpunosti zaslužena i nadam se da će ovo biti poslednji put kada će neko pokušati na ovaj način da dođe do pobede.