Škodrić: "Vakcine za sada treba mešati, samo ako ih nema dovoljno"

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

10:19

Škodrić:
Jedno od svakodnevnih pitanja od kada se sprovodi vakcinacija trećom dozom jeste - da li vakcine treba mešati. Struka se slaže oko jednog da je svakako treća doza poželjna i preporučljiva.

Uporedo sa ovom temom u žiži javnosti jesu i lekovi protiv kovida 19. Kod nas, naučnici sa hemijskog fakulteta u Beogradu rade razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv virusa. Reč je o o brzim antigenskim testovima ali i o lekovima protiv kovida.

Dilemu oko mešanja vakcina, razrešila je direktorka RFZO Sanja Škodrić, u gostovanju za "TV Prva".

"Zvaničnih preporuka za vakcine zaista dugo nije bilo, ali od Američke agencije za hranu i lekove, ko i Evropske agencije za lekove, saopšteno je da se vakcine sa sada ne mešaju u zemljama u kojima je to moguće", naglasila je Škodrić.

Objasnila je da to znači da zemlje koje na raspolaganju imaju dovoljnu količinu vakcina, treba da praktikuju da se kod njih primeni buster doza istog proizvođača, mešanje vakcina, kaže Škodrić je neophodno samo u zemljama koje nemaju velike količine vakcina na raspolaganju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: