Zabranjuju uvoz vejp cigareta

Australija će od januara zabraniti uvoz vejp cigareta za jednokratnu upotrebu, u nastojanju da obuzda nikotinsku zavisnost kod maloletnih osoba.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.11.2023.

09:12

Zabranjuju uvoz vejp cigareta
Ilustracija: Zeynep Demir Aslim / Shutterstock.com

Australija će uvesti i zakone kojima se sprečava proizvodnja, oglašavanje i isporuka tih elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu u toj zemlji.

Odluka o zabrani uvoza vejpa deo je šireg pokušaja da potpuno bude ukinuto rekreativno pušenje tih vrsta elektronskih cigareta.

Iako se korišćenje vejpa reklamira kao način za prestanak pušenja, australijski ministar zdravlja Mark Batler rekao je da je upotreba vejpa stvorila "novu generaciju nikotinskih zavisnika".

On je najavio da će zabrana uvoza vejpa za jednokratnu upotrebu početi da se primenjuje 1. januara, a da će do marta biti zabranjeno da se u Australiju unesu neterapeutski vejpovi koji mogu da se ponovo pune.

Uvoznici i proizvođači koji isporučuju terapeutske vejpove moraće da se pridržavaju strožih državnih propisa koji se odnose na ukuse, nivo nikotina i pakovanje proizvoda.

Vejpovi ili elektronske cigarete predstavljaju uređaje na litijumske baterije koji imaju kertridže napunjene tečnostima koje sadrže nikotin, veštačke arome i niz drugih hemikalija.

Od 2021. godine je nezakonito da Australijanci kupuju ili uvoze elektronske cigarete ili nikotinske vejpove bez recepta lekara, ali je stopa zavisnosti, uprkos tim ograničenjima, nastavila vrtoglavno da raste.

Studija Univerziteta u Sidneju ranije ove godine pokazala je da je više od četvrtine tinejdžera starosti od 14 do 17 godina pušilo vejpove, prenosi Bi-Bi-Si.

Australijska vlada je u maju nagovestila da namerava da postepeno ukine upotrebu vejpova za jednokratnu upotrebu, ali do sada nije dala konkretan vremenski okvir.

Stručnjaci upozoravaju da se još ne zna dovoljno o ​​dugoročnim uticajima upotrebe vejp cigareta.

Istraživanje Univerziteta Džons Hopkins povezalo je korišćenje tih cigareta sa hroničnom bolešću pluća i astmom.

Najava Australije da će zabraniti uvoz vejp cigareta za jednokratnu upotrebu objavljena je neposredno nakon što je novoformirana vlada Novog Zelanda saopštila da će ukinuti zakon o zabrani pušenja kako bi finansirala smanjenje poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: