Vesti -

Zabrana Rusiji: "Hitno"

Norveška je uvela nove sankcije Rusiji, čime se pridružila 11. paketu sankcije Evropske unije, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Nove sankcije se, između ostalog, odnose na zabranu tranzita preko ruske teritorije robe i tehnologije koja može da "doprinese povećanju ruskih vojnih i tehnoloških kapaciteta ili razviju sektora odbrane i bezbednosti", a proširen je i spisak oružja koje je zabranjeno za prodaju fizičkim ili pravnim licima u Rusiji, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, zabranjen je uvoz ruske nafte preko naftovoda koji idu za Nemačku i Poljsku, a proširena je i lista proizvoda od gvožđa i čelika, kao i luksuzne robe čiji je uvoz zabranjen.

"Novi paket sankcija ima za cilj jačanje postojećih sankcija i suzbijanje njihovog zaobilaženja. To je važno jer je potrebno da se hitno uspori protok novca koji Rusija koristi za finansiranje brutalnog agresorskog rata", navela je norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Hjuitfelt.

Ona je dodala da sankcije postaju sve obuhvatnije, kao i da predstavljaju snažnu i jasnu evropsku reakciju na "brutalni agresorski rat Rusije u Ukrajini".

"Mogućnosti za trgovinu sa Rusijom postaju sve manje i nose sa sobom veliki rizik", poručila je Aniken Hjuitfelt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.