Svet

Nedelja, 16.04.2023.

13:42

"Zabrana je potpuna"; "Neprihvatljivo"

Poljska zabrana uvoza ukrajinskog žita i ostale hrane će se takođe primenjivati i na tranzit tih proizvoda kroz Poljsku.

Izvor: Tanjug

Foto: Profimedia – Attila Husejnow / SOPA Images // SOPA Images/SIPA/2304130938

To je rekao ministar za razvoj i tehnologiju Valdemar Buda.

"Zabrana je potpuna, uključujući i zabranu tranzita kroz Poljsku", naveo je Buda na Tviteru, dodajući da će se sa Kijevom održati razgovori kroz koje će pokušati da se dođe do rešenja da roba samo prolazi kroz Poljsku i da ne završava na lokalnom tržištu.

Poljska i Mađarska su saopštile da su odlučile da zabrane uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kako bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor nakon velikog upliva ukrajinskog žita, koji je smanjio cene širom regiona, preneo je Rojters.

Poljska zabrana stupila je na snagu u subotu uveče.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se poljska odluka o zabrani kosi sa postojećim sporazumom o izvozu i zatražilo je razgovore da se reši pitanje.

Ukrajinska novinska agencija Ukrinform navela je da će se ukrajinski i poljski ministri sastati u ponedeljak u Poljskoj i da će fokus razgovora biti tranzit.

Oglasila se i EU

Jednostrane akcije članica Evropske unije su neprihvatljive, rekao danas portparol Evropske komisije, nakon što su Poljska i Mađarska uvele zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz susedne Ukrajine kako bi zaštitile domaći poljoprivredni sektor.

"Upoznati smo sa objavama Poljske i Mađarske povodom zabrane na uvoz žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine", rekao je portparol, prenosi Rojters.

On je dodao da, u tom kontekstu, potrebno je naglasiti da je trgovinska politika EU u isključivoj nadležnosti tog bloka i stoga "jednostrane akcije nisu prihvatljive".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: