Vesti -

Vlada odlučila: Isplate za sve porodice

Nemačka vlada je posle dugih pregovora u sredu usvojila predlog zakona o osnovnom dečjem osiguranju.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: shutterstock, fornStudio
Foto: shutterstock, fornStudio

Zakon će objediniti beneficije kao što su dečji dodatak, doplatak za decu koji ide uz naknadu za nezaposlene i dečji dodatak za ugrožene porodice.

Zahvaljujući većoj jasnoći i jedinstvenoj platformi novac treba da stiže i do porodica koje ga ranije nisu dobijale zbog toga što nisu znale da im pripada ili zbog birokratskih prepreka.

Predlog zakona sada ide u parlament.

"Konačno ćemo imati bolje, brže i direktnije isplate za sve porodice", izjavila je ministarka za brigu o porodici Lisa Paus.

"Već ove godine će porodice čiji će dečji dodaci porasti najviše od sredine 1990-ih imati oko 750 evra godišnje više za prvo dvoje dece", dodala je.

Stranke vladajuće koalicije dugo su se natezale oko zakona. Tačnije, ministar finansija i lider liberala Kristijan Lindner i ministarka Paus, članica Zelenih, raspravljali su se oko finansiranja. Sporazum su najzad postigli krajem avgusta.

Zakon treba da stupi na snagu 2025. i isprva, prema procenama, državi donese oko 2,4 milijarde evra dodatnih troškova. U narednim godinama troškovi će možda da dosegnu i do šest milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.