Svet

Sreda, 27.09.2023.

15:26

Vlada odlučila: Isplate za sve porodice

Nemačka vlada je posle dugih pregovora u sredu usvojila predlog zakona o osnovnom dečjem osiguranju.

Izvor: DPA

Vlada odlučila: Isplate za sve porodice
Foto: shutterstock, fornStudio

Zakon će objediniti beneficije kao što su dečji dodatak, doplatak za decu koji ide uz naknadu za nezaposlene i dečji dodatak za ugrožene porodice.

Zahvaljujući većoj jasnoći i jedinstvenoj platformi novac treba da stiže i do porodica koje ga ranije nisu dobijale zbog toga što nisu znale da im pripada ili zbog birokratskih prepreka.

Predlog zakona sada ide u parlament.

"Konačno ćemo imati bolje, brže i direktnije isplate za sve porodice", izjavila je ministarka za brigu o porodici Lisa Paus.

"Već ove godine će porodice čiji će dečji dodaci porasti najviše od sredine 1990-ih imati oko 750 evra godišnje više za prvo dvoje dece", dodala je.

Stranke vladajuće koalicije dugo su se natezale oko zakona. Tačnije, ministar finansija i lider liberala Kristijan Lindner i ministarka Paus, članica Zelenih, raspravljali su se oko finansiranja. Sporazum su najzad postigli krajem avgusta.

Zakon treba da stupi na snagu 2025. i isprva, prema procenama, državi donese oko 2,4 milijarde evra dodatnih troškova. U narednim godinama troškovi će možda da dosegnu i do šest milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

14 h

Podeli: