Biz - B92.net

"Vi možete da rešite svoj problem, ali ćete naš još pogoršati"

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je u Vašingtonu mere koje je preduzeo predsednik SAD Džozef Bajden da bi smanjio uticaj inflacije na industriju SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/LEGNAN KOULA
Foto: EPA-EFE/LEGNAN KOULA

Francuski predsednik prvog dana zvanične posete nije krio zabrinutost tokom susreta sa američkim parlamentarcima, preneo je Rojters pozivajući se na izvore sa tog sastanka.

Makron je ocenio da su subvencije koje je američki predsednik odlučio da predloži u okviru ekonomskog i socijalnog paketa mera pod nazivom "Zakon o smanjenju inflacije" (IRA) "superagresivne za evropske kompanije".

"Usvajanjem IRA vi možete da rešite svoj problem, ali ćete naš još više pogoršati. Žao mi je zbog toga", rekao je Emanuel Makron.

Evropljani smatraju da bi ogroman paket subvencija američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac industriji u Evropi, koja je već ugrožena zbog visokih cena energenata izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Nemački proizvođači automobila, za koje su SAD veliko izvozno tržište, među najvećim su žrtvama paketa IRA koji subvencioniše električne automobile proizvedene u SAD, rekao je on.

Francuski proizvođači automobila ne izvoze u SAD, ali Francuska ima velike proizvođače auto-delova, koji bi bili pogođeni, dodala je agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.