Vesti -

U avionima pronađeni lažni delovi motora

Kod dva aviona irske aviokompanije Rajaner utvrđeno je da postoje lažni delovi motora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, kamilpetran
Foto: shutterstock, kamilpetran

To se dogodilo nakon što su poznati američki avioprevoznici Ameriken erlajns, Delta erlajns i Sautvest erlajns takođe imali lažne delove u avionu.

Tokom prethodnih nekoliko meseci, lažni delovi su otkriveni tokom rutinskog održavanja aviona u Brazilu i Teksasu, preneo je Miror. Izvršni direktor Rajanera, Majkl O'Liri, rekao je da su lažni delovi od britinskog nabavljača AOG Tehniksa, koji nije jedan od stalnih Rajanerovih dobavljača, naveo je Mejl Onlajn.

Ove godine su tehnički regulatori prijavili lažne delove u avionima "boing" i "erbas", a navodno, svi tragovi o nabavci delova vode do AOG Tehniksa.

O'Liri je zatražio oštriju kontrolu dobavljača delova, a otpočet je i sudski proces protiv AOG Tehniksa, nakon što je njihov sporan CFM56 model prodat u rekordnom broju aviokompanijama – 34.000 komada.

Britanske vlasti za kontrolu letenja poslale su bezbednosnu poruku aviokompanijama, rekavši da se "istražuje nabavka velikog brija sumnjivih neodobrenih delova", čiji trag vodi do AOG Tehniksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.