Turski naftni terminal i irački naftovod prestali da rade

Razorni zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju rano jutros zaustavio je turski naftni terminal u Džejhan i irački naftovod za izvoz nafte iz Kirkuka.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

21:00

Turski naftni terminal i irački naftovod prestali da rade
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Turski operater naftovoda BOTAS rekao je da nema oštećenja na glavnim naftovodima koji prevoze sirovu naftu iz Iraka i Azerbejdžana u Tursku, preneo je Rojters.

Hitan sastanak na tu temu će biti uskoro održan, saopštila je agencija za transport Tribeka. U saopštenju Tribeka je navela da su luke na jugoistoku Turske pogođene zemljotresom i da ima zastoja u radu.

Regionalna vlada Iračkog Kurdistana (KRG) zaustavila je protok nafte kroz naftovod koji ide od severnog iračkog polja Kirkuka u Džejhan, navelo je regionalno ministarstvo prirodnih resursa (MNR). Izvoz nafte će biti nastavljen nakon "završetka pažljive inspekcije naftovoda", navodi se u saopštenju MNR.

Što se tiče protoka azerbejdžanske sirove nafte u Tursku, dva izvora su navela da nema oštećenja na terminalu Baku-Tbilisi-Džejhan (BTC), ali je jedan od izvora dodao da će biti izvršena inspekcija u narednih dan-dva.

U Džejhanu i Bakuu ima dovoljno skladišnih kapaciteta, a protok nafte bi mogao da bude smanjen ako bude potrebno, rekao je neimenovani izvor.

Istočni mediteranski terminal Džejhan udaljen je oko 155 kilometara od epicentra zemljotresa.

Državni operater gasovoda BOTAS saopštio je da su tokovi prirodnog gasa zaustavljeni do provincije Gaziantep, Hataj i Kahramanmaraš i u nekim drugim okruzima zbog oštećenja na gasovodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: