Vesti -

Trgovina između SAD i Kine oborila sve rekorde

Uvoz i izvoz robe između SAD i Kine je u 2022. godini imao vrednost od 642,33 milijardi evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Travel mania
Foto: shutterstock, Travel mania

Uvoz i izvoz vrednosti od 642,33 milijardi evra predstavlja novi rekord postignut uprkos napetim diplomatskim odnosima Vašingtona i Pekinga.

Prema novim podacima, SAD je prošle godine uvezla robu iz Kine u vrednosi od 499,51 milijarde evra, prenosi Bi-Bi-Si.

Amerikanci su prošle godine trošili više novca na kinesku robu, izmedju ostalog, na kineske igračke i mobilne telefone. Izvoz američke robe u Kinu se takodje povećao i dostigao vrednost od 143,12 milijarde evra.

Za rast trgovine izmedju SAD i Kine su delimično odgovorni i rastući troškovi života, ali brojke pokazuju i koliko se Vašington i Peking oslanjaju jedno na drugo uprkos trgovinskom ratu izmedju dve zemlje koji traje od 2018. godine.

"Vlade, kompanije i potrošači bi možda želeli da se odvoje, ali u razdvojenom svetu bi bilo teško dostavljati produkte po ceni koju bi firme i potrošači bili spremni da plate", izjavila je osnivačica Azijskog trgovačkog centra Debora Elms.

Diplomatski odnosi izmedju Vašingtona i Pekinga su trenutno napeti zbog afere sa navodnim špijunskim balonom, koji je nekoliko dana leteo iznad američke teritorije dok ga u subotu nije oborila vojska SAD iznad Atlantika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.