Skoro polovina Evropljana strahuje da neće moći da plati račune

Gotovo polovina Evropljana strahuje da neće moći da plati račune u sledećih šest meseci.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2023.

21:56

Skoro polovina Evropljana strahuje da neće moći da plati račune
Foto: shutterstock, Thomas Andre Fure

U Hrvatskoj je strah nešto manje raširen, pokazalo je istraživanje Evropske komisije.

Pokrivanje troškova poput povrata hipotekarnih kredita i prevoza na posao brine 48 odsto ispitanika, a 37 odsto njih koristi ušteđevinu kako bi spojilo kraj s krajem, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

Inflacija u EU ojačala je nakon pandemije zbog naglog oporavka tražnje koji ponuda nije pratila. U 2022. rast cena je dodatno je ubrzao, podstaknut skokom troškova proizvodnje, hrane i energije zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi.

Kako bi ukrotila inflaciju, Evropska središnja banka (ECB) promenila je smer monetarne politike i podigla kamatne stope, pa 10 odsto ispitanika zbog ugovora s promenjivim kamatnim stopama sada mora plaćati više kamate na hipotekarne kredite.

Skok cena energije uticao je na životni standard građana u EU i 71 odsto ispitanika pokušava da smanji potrošnju, a njih 28 odsto promenilo je način prevoza.

Ipsos je sproveo istraživanje u oktobru i novembru prošle godine u ime Evropske komisije, na uzorku od po 1.000 ispitanika po zemlji, uključujući 27 zemalja EU, Island i Norvešku.

Hrvatska ispod proseka EU

U Hrvatskoj je 16 odsto ispitanika reklo da je bilo prisiljeno na štednju kako bi moglo da se nosi s višim troškovima života, što je najmanji udeo među zemljama obuhvaćenim istraživanjem.

Samo tri odsto ispitanika u Hrvatskoj navelo je da im se zbog promenjivih kamatnih stopa u proteklih šest meseci povećala rata stambenog kredita, a 16 odsto njih strahuje da će imati problema sa otplatom.

Na evropskom nivou višu ratu stambenog kredita plaća 10 odsto građana, a njih 19 odsto strahuje od teškoća s otplatom.

Novi zajam ili kreditnu karticu zatražilo je na evropskom nivou sedam odsto ispitanika, a isti udeo zabeležen je i u Hrvatskoj.

Nešto više od trećine ispitanika u Hrvatskoj, njih 37 odsto, strahuje da neće moći da plati račune u sledećih šest meseci, a isti procenat nije siguran hoće li moći da priušti prehrambene proizvode koje voli.

Njih 40 odsto strahuje da neće moći da priušti odlazak na letovanje, a 20 odsto brine otplata dugova po zajmovima i kreditnim karticama i trošak prevoza do posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: