Svet

Petak, 01.12.2023.

14:59

Ruski sektor proizvodnje i u novembru u zoni rasta

Ruski sektor proizvodnje je i u novembru bio u zoni rasta, pošto je prema oceni Market ekonomiksa, indeks menadžera nabavke (PMI) iznosio 53,8 poena.

Izvor: Tanjug

Ruski sektor proizvodnje i u novembru u zoni rasta
Ilustracija: Shutterstock/esfera

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u proizvodnji.

Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti dok rezultat iznad 50 ukazuije na ekspanziju, to jest rast ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, broj novih fabričkih porudžbina u Rusiji je nastavio da naglo raste u novembru uprkos padu izvoza, što sugeriše pre svega rast domaće potražnje. Kompanije i dalje beleže značajno povećanje ulaznih troškova, ali stope inflacije su se značajno smanjile zbog toga što ruska valuta pokazuje znake stabilizacije, zaključuje se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: