Svet

Sreda, 06.12.2023.

15:34

Rusija zarađuje od nafte više nego pre sankcija

Neto prihodi Rusije od prodaje nafte u oktobru iznosili su 11,3 milijarde dolara ili 31 odsto ukupnih mesečnih budžetskih prihoda zemlje.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Rusija zarađuje od nafte više nego pre sankcija
Foto: Profimedia/Christophe Gateau/dpa

To je najviše od maja 2022. godine i premašuje prihod za bilo koji mesec pre početka rata u Ukrajini.

Kako navodi Blumberg, pozivajući se na proračune ruskog Ministarstva finansija, u prvih devet meseci 2023. godine ruski i drugi vlasnici flote u senci prevezli su mnogo više ruske nafte, što je "Moskvi omogućilo da zadrži kontrolu nad izvozom i postepeno povećava cene", prenosi Komersant.

Rusija je ove godine izvozila oko 3,5 miliona barela nafte dnevno, a oko 11 milijardi dolara potrošeno je na širenje ponude. Deo ovog iznosa predstavljaju "legitimni troškovi slanja", a skoro sve isporuke "idu preko anonimnih trgovaca ili nepoznatih špediterskih kompanija".

Grčke vlasti saopštile su da ne mogu sa spreče tajne pošiljke ruske nafte koje plove uz obalu zemlje. Ovi transporti se obavljaju u međunarodnim vodama 10 kilometara od obale u zalivu Lakonija. Brodovi u grčkom vlasništvu navodno su pretovarili najviše ruske nafte u 2023. godini, posle ruskih tankera.

Od 5. decembra prošle godine na snazi je gornja granica cene nafte iz Rusije od 60 dolara po barelu, koju su uvele G7 i zapadne zemlje, a u februaru ove godine Evropska unija uvela je embargo na ruske naftne derivate, prenosi portal Biznis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: