Rusija prekinula isporuke električne energije Finskoj

Ruski izvoz električne energije u Finsku sveden je na nulu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.05.2022.

12:22

Rusija prekinula isporuke električne energije Finskoj
Foto: yerv/Shutterstock

To pokazuju današnji podaci finskog operatera sistema za prenos energije Fingrida, nakon što je ruska kompanija Inter RAO najavila prošle nedelje da će prekinuti isporuke jer Finska nije platila račun.

Kako prenosi Rojters, Inter RAO je saopštio u petak da će od subote u 1:00 h posle ponoći po lokalnom vremenu prestati da izvozi struju u Finsku „do daljeg" jer nije izmiren račun za struju koja je od 6. maja prodata preko panevropske berze Nord Pul.

Dotok ruske električne energije u Finsku je pao rano u subotu sa 87 megavata na nulu, prema podacima Fingrida.

Finski mrežni operater je naveo u subotu da ruske isporuke može da nadoknadi kupovinom švedske električne energije i povećanjem domaće proizvodnje, te da je obustava ruskih isporuka nastala zbog mera ograničenja plaćanja koje su uvele zapadne zemlje.

"Zbog ovih ograničenja plaćanja za isporučenu rusku električnu energiju više se ne mogu izvršavati. Suspenzija je stoga više posledica, a ne ruska kontramera", naveli su Fingrida.

Finski operater, prema čijim podacima Rusija učestvuje sa oko 10 posto u podmirivanju ukupne potrošnje struje u Finskoj, saopštio je prošlog meseca da se pripremio za mogućnost da Rusija smanji isporuke električne energije ograničavanjem kapaciteta prenosa za trećinu, dodaje britanska agencija.

Pročitajte još:

Stižu nove sankcije? "Nema izgovora"; "Rusija nas gleda"; "Mađarska drži celu EU kao taoca"

"Mađari ne smeju plaćati cenu rata"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: